Δήμοι: Το “μπαλάκι” στις τράπεζες για τις (παράνομες) δεσμεύσεις ακατάσχετων λογαριασμών

Έντονη αναστάτωση έχει δημιουργηθεί για ακόμη μία φορά από τα μέτρα είσπραξης που παίρνουν οι Δήμοι, αυτή τη φορά για οφειλές του 2019, ώστε να μην παραγραφούν στην 5ετία. Εκείνο όμως που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι ότι έχουν γίνει κατασχέσεις και σε ακατάσχετους λογαριασμούς, κάτι που είναι παράνομο.

Σύμφωνα με πηγές από οικονομικές Διευθύνσεις Δήμων, οι Δήμοι και ειδικότερα οι Δντες των Οικονομικών Υπηρεσιών είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να αναζητήσουν οφειλές προηγούμενων ετών εφαρμόζοντας μέτρα κατά τον ΚΕΔΕ (Κώδικας εισπράξεως δημοσίων Εσόδων). Όμως το πρόβλημα που δημιουργείται δεν οφείλεται, όπως ισχυρίζόνται οι ίδιες πηγές, μόνο στους δήμους αλλά κυρίως στις τράπεζες.

Κι αυτό γιατί, ο Δήμος στέλνει έγγραφο στα τραπεζικά ιδρύματα για τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, όμως οι δήμοι δεν γνωρίζουν προσωπικά δεδομένα, ήτοι: αν κάποιος είναι ευάλωτος, άνεργος ή πολύτεκνος. Επομένως οι τράπεζες, εφόσον οι πολίτες έχουν ορίσει ακατάσχετο λογαριασμό, οφείλουν να ενεργούν με υπευθυνότητα προτού κατάσχουν τα χρήματα των πολιτών.
Η διαδικασία

Σε πρώτη φάση, αφού δεσμεύσουν τα χρήματα του οφειλέτη, οφείλουν να ελέγξουν εάν αυτά βρίσκονται σε ακατάσχετο λογαριασμό ή δεύτερον εάν προέρχονται από ακατάσχετη πηγή, όπως επιδόματα κλπ. Σε δεύτερη φάση, οι τράπεζες οφείλουν να ενημερώσουν τον οφειλέτη- πελάτη τους και να ζητήσουν τη συγκατάθεσή του για να αποστείλουν τα χρήματα στον δήμο, αφού τα χρήματα είναι του πελάτη και όχι δικά τους. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή συνιστά αυθαιρεσία.

Ένα τρανταχτό παράδειγμα αυθαιρεσίας έγινε πρόσφατα και αφορούσε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας. Ο εν λόγω Δήμος έστειλε στα πιστωτικά ιδρύματα τα στοιχεία του οφειλέτη και το ποσό που χρωστούσε για να γίνει ο ανάλογος έλεγχος. Η τράπεζα κατέσχεσε το ποσό και το έστειλε στον Δήμο, όμως, μετά από λίγες μέρες, η τράπεζα επικοινώνησε με τον Δήμο και του γνωστοποίησε … ότι έκανε λάθος, καθώς ο λογαριασμός ήταν ακατάσχετος!

Ωστόσο, στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι, τέτοια προβλήματα δημιουργούνται και από τις συνεχείς μειώσεις του προσωπικού των τραπεζών, αφού το να ελέγξεις τόσους πολλούς λογαριασμούς χρειάζεται να διαθέτεις και προσωπικό, ένα ζήτημα που θα πρέπει οι τράπεζες να επιλύσουν.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι… τη νύφη την πληρώνουν πάντα οι πολίτες – οι οποίοι πρέπει πάντοτε να φροντίζουν να κάνουν τους λογαριασμούς τους ακατάσχετους και προς το Δημόσιο και προς ιδιώτες- και κυρίως οι ανήμποροι και οι ηλικιωμένοι.

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο