Διευκολύνεται η αλλαγή προμηθευτή ρεύματος και φυσικού αερίου από τους πολίτες, καθώς πλέον, παρέχεται η δυνατότητα παροχής συγκατάθεσης (consent), μέσω του gov.gr, για τη διάθεση στοιχείων, προκειμένου να συναφθεί το νέο συμβόλαιο. Η συγκεκριμένη υπηρεσία, όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επιταχύνει μια σειρά από διαδικασίες, διευκολύνει σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών, περιορίζει ακόμα και την ψηφιακή γραφειοκρατία και ευνοεί τον ανταγωνισμό στην αγορά ενέργειας.
Για τη σύναψη νέου συμβολαίου ή την αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας ή/και φυσικού αερίου, οι πολίτες ακολουθούν τα εξής βήματα:
Επισκέπτονται το φυσικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα, επιλέγουν το προϊόν που επιθυμούν και αιτούνται την εκκίνηση της διαδικασίας σύναψης συμβολαίου ή αλλαγής παρόχου.
Στη συνέχεια, είτε με ανακατεύθυνση από το ψηφιακό περιβάλλον του παρόχου είτε με εξατομικευμένο σύνδεσμο που δίνει ο πάροχος, εισέρχονται στη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία του gov.gr με τη χρήση κωδικών TaxisNet και κωδικού μιας χρήσης που τους αποστέλλεται στο πιστοποιημένο κινητό, το οποίο έχουν καταχωρήσει στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ).
Τα απαραίτητα στοιχεία των πολιτών αντλούνται από τα μητρώα, που τηρούνται. Μετά την επισκόπησή τους, οι πολίτες δίνουν τη συναίνεσή τους (consent) για τη διαβίβαση των στοιχείων προς τον πάροχο.
Η διαδικασία ολοκληρώνεται στο περιβάλλον του παρόχου με την υπογραφή της σύμβασης, την οποία οι πολίτες μπορούν να λάβουν και ηλεκτρονικά, καθώς και να την υπογράψουν με τη χρήση ψηφιακής υπογραφής.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της υπηρεσίας (consent) αντλούνται και διαβιβάζονται στοιχεία ταυτοποίησης, στοιχεία επικοινωνίας όπως έχουν καταχωριστεί στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, στοιχεία ΑΦΜ και ΔΟΥ, διεύθυνση ακινήτου, καθώς και στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη σχέση (ιδιόκτητο, μισθωμένο ή παραχωρημένο προς χρήση) του φυσικού προσώπου με το ακίνητο, μέσω του αριθμού παροχής για την περίπτωση προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος.
ΤΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ
Εν τω μεταξύ, στο ίδιο έργο θεατές για τρίτο συνεχόμενο μήνα θα βρεθούν τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς και τον Φεβρουάριο θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους για να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος. Συγκεκριμένα, ΔΕΗ και Protergia, οι οποίες κατέχουν περίπου το 70% του μεριδίου αγοράς (περίπου 50% η πρώτη και 20% η δεύτερη) διατήρησαν σταθερά στα ύψη τις τιμές των πράσινων τιμολογίων τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με εκείνες του Ιανουαρίου αλλά και του Δεκεμβρίου, ενώ μερικοί πάροχοι αύξησαν τα πράσινα τιμολόγια έως και 16%.Η διατήρηση στα ύψη και αλλά και οι νέες αυξήσεις οφείλονται στην εκ νέου αύξηση της χονδρικής τιμής ρεύματος, κατά 4% τον Ιανουάριο (από 129,81 στα 135,13 ευρώ η μεγαβατώρα).
Αναλυτικά οι χρεώσεις ρεύματος για τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος ανά πάροχο:
ΔΕΗ: Η τιμή ρεύματος του πράσινου τιμολογίου διαμορφώνεται στα 0,1548 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες.
Protergia: Η τιμή του πράσινου οικιακού τιμολογίου της Value Special παραμένει στα 0,159 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
ΗΡΩΝ: Η τιμή του πράσινου τιμολογίου (BASIC HOME) ανέρχεται στα 0,15997 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
ΖΕΝΙΘ: Η τιμή του πράσινου τιμολογίου ρεύματος της ZENIΘ διαμορφώνεται στα 0,23101 ευρώ ανά κιλοβατώρα
NRG: Η τιμή του πράσινου τιμολογίου είναι στα 0,197 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Για άλλες εταιρείες μπορείτε να τσεκάρετε την εφαρμογή σύγκρισης τιμών της ΡΑΑΕΥ.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε το ύψος έκτακτης στήριξης (δηλαδή η επιδότηση που προέρχεται από τα δημόσια ταμεία και πηγαίνει στις τσέπες των παρόχων) στους λογαριασμούς ρεύματος για τον Φεβρουάριο, το οποίο ανέρχεται στα 19,6 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:
• Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 15 €/MWh ή 1,5 λεπτό/kWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
Σημειώνεται πως οι ενισχύσεις αφορούν σε καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.
• Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται σε 35 €/MWh ή 3,5 λεπτά/kWh για το σύνολο της κατανάλωσης.