Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ αναστατώνουν την Ευρώπη

Οι «εγγυήσεις ασφαλείας» που ζητούν για το Ουκρανικό

Να δείξει τη «χρησιμότητά» της καλεί ο Ρούτε την Ε.Ε.  

Έκτακτες συναντήσεις συγκάλεσαν ο Μακρόν και η Κάλας…

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία ημέρα μετά την ανατριχιαστική ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, η οποία προκάλεσε δυσφορία αλλά και αμηχανία στους Ευρωπαίους ηγέτες

Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα παραμένει το Ουκρανικό, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να δρομολογεί εξελίξεις, ανεβάζοντας την πίεση στην Ε.Ε. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τέσσερις ευρωπαϊκές πηγές αποκάλυψαν ότι οι ΗΠΑ έχουν στείλει διπλωματικό έγγραφο σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με το οποίο τις ρωτούν τι μπορούν να συνεισφέρουν σε εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. Σύμφωνα με τις πηγές, το έγγραφο θέτει ερωτήσεις, όπως ενδεχόμενες συνεισφορές στρατευμάτων στο μέλλον.

Εξίσου αποκαλυπτικός ήταν και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε. Μιλώντας από τη Διάσκεψη Ασφαλείας στο Μόναχο, ο Ρούτε ξεκαθάρισε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δείξουν τη «χρησιμότητα» τους, αν θέλουν να έχουν οποιαδήποτε επιρροή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Όπως πρόσθεσε, αυτό σημαίνει όχι μόνο την αύξηση των αμυντικών τους δαπανών, αλλά και την ανάπτυξη συγκεκριμένων σχεδίων για συμβολή στη διασφάλιση της ειρήνης.

Παράλληλα, ο Ρούτε έστειλε και το μήνυμα πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα τολμήσει να επιτεθεί σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς τότε η Μόσχα θα βρεθεί μπροστά στην «ολοκληρωτική επίθεση» της Συμμαχίας.

Εάν στα παραπάνω προστεθεί και η «προτροπή» του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένκσι προς την Ευρώπη να δημιουργήσει τον δικό της στρατό, τότε μάλλον συμπληρώνεται η εικόνα για το τι ακριβώς ζητείται από τους ηγέτες της Ε.Ε. Ο Ζελένσκι ανέφερε επίσης ότι από μόνος του ο ουκρανικός στρατός δεν είναι αρκετός για την ασφάλειά τους. «Ήρθε η ώρα για ευρωπαϊκές ένοπλες δυνάμεις», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Απούσα στις συνομιλίες

Πάντως, η Ε.Ε. δεν πρόκειται να έχει λόγο στις αποφάσεις που θα λάβει ο Τραμπ για το Ουκρανικό, ούτε και θα είναι παρούσα στις συνομιλίες, όπως αποκάλυψε ο Κιθ Κέλογκ, ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου για την Ουκρανία. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το εάν η Ευρώπη θα ήταν παρούσα στις προγραμματισμένες συνομιλίες, ο Κιθ Κέλογκ είπε ότι είναι ρεαλιστής και αυτό «δεν πρόκειται να συμβεί».

Μάλιστα, προέτρεψε τους Ευρωπαίους «φίλους» του να συνδράμουν με ιδέες και με αύξηση κονδυλίων για την άμυνα: «Στους ευρωπαίους φίλους μου, θα έλεγα: μπείτε στη συζήτηση, όχι με το να παραπονιέστε να βρεθείτε στο τραπέζι, αλλά υποβάλλοντας συγκεκριμένες προτάσεις, ιδέες και αυξάνοντας τις δαπάνες για την άμυνα».

Σύμφωνα με το Politico, ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ κατευθύνονται στη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες με Ρώσους και Ουκρανούς διαπραγματευτές. Το δημοσίευμα επικαλείται ως πηγές έναν Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή και δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που έχουν γνώση του θέματος. 

Έκτακτες συναντήσεις

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες σε συνάντηση κορυφής για την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου, στο Παρίσι, ενώ η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Κάγια Κάλας συγκάλεσε για την Κυριακή (16 Φεβρουαρίου) άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που είναι παρόντες στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, προκειμένου να γίνει απολογισμός των τελευταίων επαφών με αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Ουκρανίας.

→ Η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει σκληρές αποφάσεις και να κάνει θυσίες προκειμένου να διαχειριστεί τις απειλές που αντιμετωπίζει και να διασφαλίσει την ασφάλειά της, ήταν το μήνυμα που έστειλε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό. «Πρέπει να προετοιμαστούμε. Θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε δύσκολες μέρες, να λάβουμε περίπλοκες αποφάσεις και να κάνουμε ακόμη και θυσίες που δεν περιμέναμε μέχρι τώρα, προκειμένου να διασφαλίσουμε αυτήν την ασφάλεια».

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο