«Γαλάζια» σύγκρουση για την ΕΑΒ

Σύγκρουση δελφίνων της ΝΔ με φόντο τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ένας από τους κύριους υποψηφίους για την ηγεσία της ΝΔ, έστειλε οικονομικούς ελεγκτές στην ΕΑΒ, η οποία εποπτεύεται από τον υπουργό Αμυνας Νίκο Δένδια, βασικό διεκδικητή του «στέμματος» της ΝΔ. Το πόρισμα των ελεγκτών άναψε φωτιές, καθώς συνιστά περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων και μάλιστα αναδρομικά.

Η ΕΑΒ, σύμφωνα με όσα κατά καιρούς επικαλείται ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, αποτελεί τον «στρατηγικό πυλώνα» της πολιτικής του Κερκυραίου πολιτικού για την υλοποίηση της στρατηγικής του για «καινοτομία» στις Ενοπλες Δυνάμεις. Ο Ν. Δένδιας, ο οποίος έχει καταστήσει προτεραιότητα της στρατηγικής του την «Ατζέντα 2030», είχε ενσωματώσει την ΕΑΒ ως βασικό στέλεχος της πολιτικής του, διορίζοντας μάλιστα επικεφαλής έναν από τους πλέον έμπιστους συνεργάτες του, από την εποχή που ήταν στο υπουργείο Εξωτερικών, τον ναύαρχο Αλέξανδρο Διακόπουλο. Επιπλέον, με νομοθετική παρέμβαση μετέφερε την εταιρεία από την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης στο υπουργείο Αμυνας.

Ωστόσο, ο βασικός μέτοχος της ΕΑΒ παραμένει το υπουργείο Οικονομικών, με τον Κ. Χατζηδάκη να εγείρει αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα των επιχορηγήσεων. Παρά τις υποσχέσεις για διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, οι απευθείας αναθέσεις συνεχίζονται, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την ανάθεση της έκδοσης επετειακού λευκώματος 50 ετών (28.500 ευρώ) και τη συμμετοχή σε έκθεση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (70.000 ευρώ). Ταυτόχρονα, η ΕΑΒ αντιμετωπίζει σοβαρή ταμειακή έλλειψη, με κίνδυνο να μην μπορεί να πληρώσει τους εργαζόμενους, παρά την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Συνεπώς, το πλήγμα που κατάφερε το υπουργείο Οικονομικών ήταν καίριο, καθώς τα αποτελέσματα του ελέγχου προκάλεσαν ένταση στους εργαζόμενους. Οι ελεγκτές προτείνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μείωση στα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, στην καταβολή αποζημίωσης στους εργαζόμενους που δούλεψαν για τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας κ.λπ. Παράλληλα, γίνεται υπόδειξη στη διοίκηση της εταιρείας να συνδεθεί η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας (ΕΣΣΕ) «με πλαφόν σε μηνιαίους στόχους παραγωγής», ενώ ζητούν πίσω κι αυτά που χαρακτηρίζουν αχρεωστήτως καταβληθέντα επιδόματα.

Η ερμηνεία των νόμων

Μιλώντας στο Documento, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ ναύαρχος Αλ. Διακόπουλος επιβεβαιώνει ουσιαστικά τη σύγκρουση σε πολιτικό επίπεδο και υποστηρίζει ότι δεν θα γίνουν περικοπές. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η ΕΑΒ από τη μία είναι δημόσιος οργανισμός, δυστυχώς και από την άλλη είναι μια ανώνυμη εταιρεία. Είναι θέμα πώς παίρνεις και ερμηνεύεις τους νόμους. Εμείς προβαίνουμε στη διασαφήνιση αυτή, η οποία είναι η ευνοϊκότερη για τα εργασιακά δικαιώματα και για να μη γίνουν περικοπές».

Ο Σύνδεσμος Εργαζομένων ΕΑΒ (ΣΕΕΑΒ) καταδίκασε τις περικοπές ως «αντεθνικές», υπογραμμίζοντας ότι οι μισθοί των εργατών έχουν ήδη περικοπεί κατά 40% τα

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο