Έρευνα για την πρόσβαση ΑμεΑ σε πολιτιστικούς χώρους

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνάντηση που έλαβε χώρα στο Ντέμπρετσεν της Ουγγαρίας παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας, την οποία πραγματοποίησε στο πλαίσιο του προγράμματος «OpenRegioCulture» για τη φυσική και ψηφιακή πρόσβαση Ατόμων με Αναπηρία σε πολιτιστικούς χώρους.

Η πρωτογενής έρευνα πραγματοποιήθηκε σε όλη την Στερεά Ελλάδα, στις εξής τρεις κατηγορίες παραληπτών:

-Υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και δημόσιες αρχές.

-Οργανώσεις και ενδιαφερόμενα μέρη σε χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς.

-Άτομα με αναπηρίες και ποικίλες ανάγκες.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στην Ουγγαρία από την Ρούλα Κεχρή, Ειδική Συνεργάτη του Περιφερειάρχη για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και υπεύθυνη του έργου. Αξιοσημείωτα ήταν τα κοινά στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα, όπως τα φυσικά εμπόδια (σκάλες, στενές πόρτες κ.λπ.), η έλλειψη αισθητηριακών εγκαταστάσεων, τα οικονομικά εμπόδια, αλλά και οι ακατάλληλοι ιστότοποι και ψηφιακές εφαρμογές.

Τα σημαντικότερα ζητήματα που εντοπίστηκαν ήταν η έλλειψη χρηματοδότησης, η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων οργανισμών και η ανεπαρκής εκπαίδευση προσωπικού.

Στις δε προτάσεις βελτίωσης του βαθμού συμπερίληψης των Ατόμων με Αναπηρία, περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

  • Δημιουργία στρατηγικών προσβασιμότητας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.
  • Συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς & οργανισμούς.
  • Βελτίωση της ψηφιακής προσβασιμότητας.
  • Σχεδιασμός για διαφορετικούς τύπους προσβασιμότητας.
  • Δημιουργία πιλοτικών προγραμμάτων & έργων.
  • Αύξηση επιχορηγήσεων και χρηματοδότησης.

Η συνάντηση στην Ουγγαρία, στην οποία συμμετείχε και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού, κ. Κωνσταντίνος Μελέτης, περιελάμβανε και επισκέψεις σε προσβάσιμους για ΑμεΑ χώρους πολιτισμού και τουρισμού, όπως το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο «Deri», η «Μεγάλη Εκκλησία», το Κέντρο Κοινωνικών Δράσεων, το Θέατρο «Τσόκοναι» και ο ζωολογικός κήπος.

Η πρωτογενής έρευνα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου ευρωπαϊκού προγράμματος ανταλλαγής καλών πρακτικών Interreg Europe με τίτλο OpenRegioCulture (ORC) στο οποίο συμμετέχουν επίσης φορείς από Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία και Ρουμανία και ολοκληρώνεται το 2028.

Η εν λόγω έρευνα διεξήχθη το διάστημα Δεκέμβριος 2024 – Ιανουάριος 2025 με την υποστήριξη του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Κοινωνικής Μέριμνας κ. Ευάγγελου Ι. Χαϊνά και με την ενεργό συμμετοχή των στελεχών του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης – Δομή Γέφυρα, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Κοινωνικής Μέριμνας κ. Ευάγγελος Ι. Χαϊνάς δήλωσε τα εξής: «Με τη συμμετοχή μας στο συγχρηματοδοτούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής καλών πρακτικών Interreg Europe με τίτλο OpenRegioCulture (ORC) μας έχει δοθεί η δυνατότητα να διερευνήσουμε τις ανάγκες, τα εμπόδια, τις προτάσεις και τις καλές πρακτικές που αφορούν τη φυσική και ψηφιακή πρόσβαση Ατόμων με Αναπηρία σεπολιτιστικούς χώρους και ταυτόχρονα να χαρτογραφήσουμε την υφιστάμενη κατάσταση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Τα αποτελέσματα της ποσοτικής έρευνας θα αξιοποιηθούν σε συνδυασμό και με τα αποτελέσματα άλλων ερευνητικών εργαλείων για να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της φυσικής και ψηφιακής πρόσβασης των Ατόμων με Αναπηρία σε υποδομές πολιτισμού, τουρισμού και ευρύτερα».

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο