Μακρινό όνειρο για Χώστια, Λουτουφί, Νεοχωράκι οι παιδικές χαρές

kiousis thomas

Toυ Θωμά Κιούση

Καλύτερα να το πάρουν απόφαση και να ξεχάσουν για το ορατό τουλάχιστον μέλλον, τη δημιουργία παιδικών χαρών κάτοικοι και επισκέπτες σε Χώστια, Λουτουφί, Νεοχωράκι του δήμου Θηβαίων.

Το έργο που ζήλεψε τη «δόξα»  του … γεφυριού της Άρτας, απεντάχθηκε από τη χρηματοδότηση και μετά από σχεδόν επτά χρόνια πήγαινε – έλα με απίστευτες καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες, δεν ξεκίνησε ποτέ και δεν προχωρά η υλοποίησή του.

Η αρχή έγινε το καλοκαίρι του 2018 με τις αποφάσεις του δήμου Θήβας για ένταξη στο πρόγραμμα Leader. Χρειάστηκε στη συνέχεια να περάσει πάνω από ένας χρόνος, όταν τον Οκτώβριο 2019 η διαχειριστική αρχή της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, αποφάσισε την ένταξη και χρηματοδότηση κατασκευής των τριών παιδικών χαρών, μέσω του Leader ως ενιαία εργολαβία με συνολικό προϋπολογισμό 250.157,18 ευρώ.

Στο ιστορικό του έργου που όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησα επανειλημμένα στο δημοτικό συμβούλιο και όχι μόνο να επισημαίνω την ανάγκη κατασκευής του, περιλαμβάνονται τα … πάντα.

Αρχικά έγινε δημοπρασία, προέκυψε μειοδότης, όμως η διαδικασία ακυρώθηκε λόγω προσφυγής.

Αν η προκήρυξη είχε γίνει σωστά, δεν θα έβρισκε «πάτημα» ο επόμενος μειοδότης να δικαιωθεί στην  προσφυγή που υπέβαλε και έστειλε τη διαδικασία πίσω στην αφετηρία, να αρχίσει ξανά από την αρχή.

Από τη νέα δημοπρασία που ακολούθησε, προέκυψε μειοδότης στον οποίο πέρασε το έργο έχοντας δώσει έκπτωση πάνω από 37%, στα 156.394,63 ευρώ και για τις τρεις παιδικές χαρές, που σημαίνει ένα όφελος εξοικονόμησης περίπου 94.000 ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό της προκήρυξης.

Η διαχειριστική αρχή της περιφέρειας έδωσε την έγκρισή της στα μέσα Μαρτίου 2022, αφού μεσολάβησε πάντως περίπου 1,5 χρόνος για να ολοκληρωθούν οι ενδιάμεσες διαδικασίες και να υποβάλει η δήμος Θηβαίων όλα τα απαραίτητα έγγραφα της ανάθεσης.

Η «σκυτάλη» μετά την έγκριση, πέρασε στο δήμο, αλλά αντί η υλοποίηση μετά τις καθυστερήσεις να τεθεί ως άμεση πολιτική προτεραιότητα, χάθηκε και πάλι πολύτιμος χρόνος που είχε ως αποτέλεσμα να υπαναχωρήσει ο μειοδότης που είχε αναλάβει το έργο με την αιτιολογία ότι το τίμημα που είχε δώσει στη δημοπρασία ήταν πλέον ασύμφορο εξαιτίας της ανόδου στις τιμές των υλικών.

Ακολούθησε νέα διαδικασία μέσω

διαπραγμάτευσης σε αναζήτηση διεξόδου, από την οποία προέκυψε μία και μοναδική προσφορά, χωρίς καμία έκπτωση από τον αρχικό προϋπολογισμό προκήρυξης του έργου.

Ο φάκελος πήγε στη διαχειριστική αρχή η οποία τον επέστρεψε γιατί ο μειοδότης δεν έδωσε έκπτωση, ζήτησε να ξαναγίνει διαγωνισμός με τρεις τουλάχιστον συμμετέχοντες και δεν επέτρεψε να τροποποιηθεί αυξητικά ο προϋπολογισμός των 250.157,18 ευρώ, ούτε να επικαιροποιηθεί η μελέτη, λαμβάνοντας υπόψη το υψηλότερο  επίπεδο των τιμών.

Στη συνέχεια καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση από εταιρίες, ακολούθησε το αίτημα ανάκλησης από το δήμο Θηβαίων στα τέλη Ιουλίου 2024 και η απόφαση της απένταξης από τον περιφερειάρχη κ. Σπανό (τη διαχειριστική αρχή της περιφέρειας του προγράμματος «Στερεά Ελλάδα») τον περασμένο Νοέμβριο.

Είναι βέβαιο, ότι αν είχαν γίνει όλα πιο γρήγορα, με μια στοιχειώδη εποπτεία και παρακολούθηση που δεν θα επέτρεπε λάθη και τη μεγάλη σπατάλη χρόνου από το ένα βήμα στο άλλο, οι τρεις παιδικές χαρές θα είχαν ολοκληρωθεί εδώ και αρκετά χρόνια και με σημαντική εξοικονόμηση κόστους.

Θα είχαν κατασκευαστεί με 156.394,63 ευρώ και οι τρεις (ή και ακόμα χαμηλότερα αν δεν είχε γίνει αποδεκτή η προσφυγή μετά την πρώτη δημοπρασία).

Τελικά με τις καθυστερήσεις και το πέρασμα των χρόνων, δεν έφτασαν ούτε τα 250.000 ευρώ του προϋπολογισμού και το έργο απεντάχθηκε πλήρως από τη χρηματοδότηση.

Προβληματισμός και απογοήτευση από όλη αυτήν την εξέλιξη και τις σοβαρές κοινωνικές, αναπτυξιακές και οικονομικές της συνέπειες. Κατ’ αρχήν δεν υπήρξε αποτέλεσμα, το έργο δεν κατασκευάστηκε και τα παιδιά στα τρία χωριά στερούνται χρόνια τώρα ενός σημαντικού, δημιουργικού χρόνου απασχόλησης, με τις εναλλακτικές δυνατότητες να είναι πολύ περιορισμένες γι’ αυτές τις ηλικίες.

Και τα χωριά όμως, χωρίς τις παιδικές χαρές χάνουν μια σημαντική δυνατότητα να ενισχυθεί η ελκυστικότητα τους με περισσότερες χαρούμενες παιδικές φωνές εκτόνωσης που περνούν καλά στον τόπο τους και μεταδίδουν σε όλους  μια νότα αισιοδοξίας, ότι κάτι μπορεί να αλλάξει με στόχο μια καλύτερη προοπτική. Χάθηκε όμως και η ευκαιρία να κατασκευαστούν «φθηνά». Χάθηκε τελικά και όλο το διαθέσιμο προς χρηματοδότηση ποσό, καθώς δεν αξιοποιήθηκε από το δήμο με την κατασκευή έργου.

Ο προβληματισμός όμως παραμένει. Μαθαίνω ότι πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι την χρηματοδότηση κατασκευής των τριών παιδικών χαρών να την εντάξει και πάλι στο νέο πλέον πρόγραμμα Leader, που κάποια στιγμή αναμένει να προκηρυχτεί.

Αυτό σημαίνει και πάλι γραφειοκρατία και καθυστερήσεις. Με την προηγούμενη εμπειρία, έσπασαν όλα τα ρεκόρ. Σχεδόν επτά χρόνια πέρασαν και έγινε απένταξη του έργου. Όσο είναι νωρίς, ο δήμος μπορεί να επιλέξει άλλη πηγή χρηματοδότησης. Θα μπορούσε να είναι από τους πόρους που έχουν συγκεντρωθεί στα ταμεία του από τις ΑΠΕ όπου  η κατασκευή παιδικής χαράς είναι απολύτως συμβατή με τις από το νόμο κατευθύνσεις αξιοποίησης αυτών των πόρων.

Βασικότερη προϋπόθεση βέβαια δεν είναι τόσο το ποια χρηματοδοτικά εργαλεία θα επιλεγούν, αλλά το έμπρακτο ενδιαφέρον για γρήγορα, ποιοτικά και με τον πλέον συμφέροντα τρόπο αποτελέσματα, στην προκειμένη περίπτωση της κατασκευής των παιδικών χαρών, που έχουν ήδη πάρα πολύ καθυστερήσει και τα χωριά τις έχουν ανάγκη.

* Θωμάς Κιούσης, οικονομολόγος, πρώην δημοτικός σύμβουλος δήμου Θηβαίων

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο