Πάσχα: Η ακρίβεια «τρώει» τα σοκολατένια αυγά – Προϊόντα απομίμησης σοκολάτας με φοινικοπυρηνέλαιο

Ακριβότερο από κάθε άλλη χρονιά το Πάσχα με τους καταναλωτές να βλέπουν στα ράφια άλμα στις τιμές των πασχαλινών αυγών ελέω των αυξήσεων στην τιμή της σοκολάτας. Νέα προϊόντα που μοιάζουν με σοκολατένια αλλά δεν είναι κάνουν την εμφάνισή τους.

Καθώς η Μεγάλη Εβδομάδα πλησιάζει η αγορά για το Πάσχα «ζεσταίνεται» αλλά το πρόβλημα της ακρίβειας αποτελεί πονοκέφαλο για τους καταναλωτές και τους επιχειρηματίες που βρίσκονται σε δίλημμα για το πώς να χειριστούν τα αυξημένα κόστη των πρώτων υλών ώστε να διατηρήσουν την πελατεία τους.

Φέτος τα πασχαλινά σοκολατένια αυγά θα είναι μικρότερα και ταυτόχρονα πιο ακριβά ενώ στα ράφια προστίθενται και προϊόντα απομίμησης σοκολάτας. Η σοκολάτα γίνεται ακριβότερη εδώ και αρκετά χρόνια λόγω των καιρικών συνθηκών στη δυτική Αφρική, ιδίως στην Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού, από όπου προέρχονται τουλάχιστον οι μισοί κόκκοι κακάο στον κόσμο. Η τιμή χονδρικής το 2024 κυμαινόταν στα 4 – 4,5 ευρώ το κιλό ενώ το 2025 αυξήθηκε στα 11 με 12 ευρώ το κιλό, μια αύξηση της τάξεως του 180%.

Μεγάλη αύξηση στο κακάο της τάξης του 180% μέσα σε ένα χρόνο

Ενώ οι εταιρείες ζαχαροπλαστικής λένε ότι έχουν απορροφήσει μέρος της επιβάρυνσης της τιμής του κακάο, το μέγεθος της αύξησης είναι τέτοιο που έχει αντίκτυπο στις τιμές αλλά και νέες τάσεις με προϊόντα που παράγονται από φθηνότερες πρώτες ύλες.

Για πρώτη φορά στο ράφι προϊόντα απομίμησης σοκολάτας

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ, Απόστολος Ραυτόπουλος, μίλησε για την ακρίβεια που παρατηρείται στα πασχαλινά είδη, στην Αναστασία Γιάμαλη και την εκπομπή «Εξελίξεις Τώρα» στο MEGA.

«Αυτό που θα δουν πρώτη φέτος οι καταναλωτές είναι τα προϊόντα απομίμησης σοκολάτας τα οποία αντί να έχουν κακαόμαζα και βούτυρο έχουν φοινικοπυρηνέλαιο» ανέφερε και συμπλήρωσε πως η τιμή τους κυμαίνεται κατά ένα τρίτο κάτω από τα σοκολατένια αυγά.

Το φοινικοπυρηνέλαιο προέρχεται από τον πυρήνα/καρπό του φρούτου των φοινικόδεντρων της Αφρικής. Πλούσιο σε τριγλυκερίδια, το έλαιο αποτελείται από περίπου 80% κορεσμένα λιπαρά οξέα  και 20% ακόρεστα λιπαρά οξέα. Συγκεκριμένα η σύνθεση του είναι υψηλή σε λαυρικό, μυριστικό και ελαϊκό Ω9 οξύ.

Στη συνέχεια οι τηλεθεατές του «Μεγάλου Καναλιού» είχαν την ευκαιρία να δουν το συγκριτικό τιμών μεταξύ 2024-2025 με τις αυξήσεις να είναι μεγάλες.

Συγκεκριμένα, πασχαλινό αυγό 160 γραμμαρίων με τιμή πώλησης 5,52 ευρώ το 2024 πωλείται φέτος 7,9 ευρώ, αύξηση 43,12%. Σε άλλο παράδειγμα πασχαλινό αυγό ιδιωτικής ετικέτας 150 γραμμαρίων κόστισε 3,35 ευρώ το 2024 και 5,8 ευρώ το 2025, αύξηση 79,13%.

Σημαντικές αυξήσεις και στα τσουρέκια

Αυξήσεις παρατηρούνται και στα τσουρέκια. Συγκεκριμένα, τσουρέκι μισού κιλού κόστισε το 2024 2,98 ευρώ. Η τιμή ανέρχεται στα 3,48 ευρώ το 2025, αύξηση 16,78%. Τσουρέκι ιδιωτικής ετικέτας 450 γραμμαρίων που κόστιζε 1,93 ευρώ το 2024 σήμερα κοστίζει 2,61%, αύξηση 35,23%.

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο