«Παιχνίδια του θρόνου» στη Νέα Δημοκρατία

Από τον Ιανουάριο του 2016, οπότε εξελέγη πρόεδρος της Ν.Δ., μέχρι σήμερα ποτέ δεν είχε τεθεί ζήτημα διαδοχής του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, ειδικά μετά την καθαρή νίκη στις εθνικές εκλογές του 2023, ήταν απόλυτος κυρίαρχος στην παράταξη.

Ωστόσο, αμέσως μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, στον οποίο ο Κωστής Χατζηδάκης αναβαθμίστηκε σε αντιπρόεδρο και συντονιστή του κυβερνητικού έργου (όσον αφορά το οικονομικό / παραγωγικό επιτελείο), για πρώτη φορά άρχισε να εμφανίζεται μια συζήτηση σχετικά με το αν ο Μητσοτάκης προετοιμάζει μια διάδοχη κατάσταση στο κόμμα. Η συζήτηση αυτή απέκτησε έντονο χαρακτήρα το τελευταίο διάστημα, με πρωταγωνιστή τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια.

Τους τελευταίους μήνες ο Κερκυραίος πολιτικός έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές σε πρώτο πλάνο, καθώς

● τα σχέδιά του για μια μεγάλη αναδιάρθρωση στις Ένοπλες Δυνάμεις, με «λουκέτα» σε στρατόπεδα και… περικοπές σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς,

● η παρουσίαση των (μεγάλων) εξοπλιστικών σχεδίων της κυβέρνησης,

● η γενικότερη «πολεμική» ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Ευρώπη, τόσο λόγω της συνεχιζόμενης σύρραξης στην Ουκρανία, όσο και λόγω της – επιεικώς – αρνητικής στάσης της Ουάσιγκτον όσον αφορά στην ασφάλεια της «Γηραιάς Ηπείρου»,

ρίχνουν τον προβολέα πάνω στον υπουργό Άμυνας.

Δελφινολογία

Ωστόσο η… δελφινολογία «πήρε φωτιά» ύστερα από δύο περιστατικά:

● Το πρώτο ήταν η εκδήλωση στο υπουργείο Άμυνας για τα αποκαλυπτήρια της «Κιβωτού Εθνικής Μνήμης», παρουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά και κάμποσων υπουργών και βουλευτών της Ν.Δ., εκδήλωση που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «αρχηγική».

● Το δεύτερο ήταν η ανακοίνωση των αυξήσεων στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, την οποία προανήγγειλε ο ίδιος ο Μητσοτάκης και την εξειδίκευσε ο Δένδιας και η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος, καθώς «άφηνε απ’ έξω» τους λοιπούς ένστολους, αντιδράσεις που άγγιξαν τα όρια της… ανταρσίας.

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Δένδιας σε καμία περίπτωση δεν έχει θέσει ζήτημα ηγεσίας στη Ν.Δ. Αντιθέτως μέχρι σήμερα – για να αναφέρουμε μια έκφραση που χρησιμοποίησε ο ίδιος στο προτελευταίο συνέδριο του κόμματος – παραμένει ένας «απλός στρατιώτης» της παράταξης, ο οποίος έχει υπηρετήσει τόσο από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών όσο και από τη θέση του υπουργού Άμυνας τις πολιτικές που προωθεί συνολικά η κυβέρνηση, χωρίς αντιρρήσεις, χωρίς γκρίνιες και χωρίς να εμφανίζεται να ακολουθεί προσωπικές πολιτικές.

Ακόμα και σε περιπτώσεις που έχει εκφράσει θέση / άποψη που να διαφοροποιείται από την κεντρική «γραμμή» της κυβέρνησης, το έχει κάνει με μεγάλη προσοχή και με διακριτικό τρόπο, ώστε να μην μπορεί κάποιος να τον κατηγορήσει ότι υποσκάπτει την κυβέρνηση ή ακόμα και την ενότητα της παράταξης.

Μάλιστα, ως εκ της θέσης του (υπουργός Άμυνας και πριν από αυτό υπουργός Εξωτερικών) και της πολιτικής / ιδεολογικής «γραμμής» που εκπέμπει, ο Δένδιας μοιάζει να κάνει θετικό «γκελ» στα πιο συντηρητικά τμήματα του εκλογικού σώματος, διατηρώντας τα εντός Ν.Δ. – σε μια περίοδο που το κυβερνών κόμμα έχει σημαντικές διαρροές προς τα δεξιά του.

Παράλληλα, σε επίπεδο δημοσκοπήσεων ο υπουργός Άμυνας είναι σταθερά εδώ και πολύ καιρό ο πιο δημοφιλής / επιτυχημένος (ανάλογα με το ερώτημα) υπουργός των κυβερνήσεων του Μητσοτάκη με τον δεύτερο – συνήθως είναι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος συντήρησε και ως υπουργός Παιδείας το momentum που απέκτησε ως υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και «πατέρας» του gov.gr – να απέχει πολύ από τον υπουργό Άμυνας.

Προφανώς η εικόνα αυτή κάνει τον Δένδια να φαντάζει ως μια από τις πιο πιθανές επιλογές για την ηγεσία του κόμματος στην περίπτωση που ο Μητσοτάκης αποφασίσει να αποχωρήσει από την προεδρία της Ν.Δ.

Αυτήν την εικόνα του δελφίνου φαίνεται ότι επιδιώκει να συντηρεί και να ενισχύει ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας παρότι, όπως ήδη αναφέραμε, φροντίζει να μην προκαλεί εσωκομματικές και ενδοκυβερνητικές εντάσεις. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το ότι στην ομιλία του, κατά την εκδήλωση του ΥΠΕΘΑ, έμοιαζε να δίνει περισσότερο το πολιτικό του στίγμα, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο.

Όπως δεν πέρασε απαρατήρητο και το ότι από τις προσκλήσεις για την εν λόγω εκδήλωση απέκλεισε κάποιους από αυτούς που πολιτικά βρίσκονται απέναντί του εντός της Ν.Δ., στοιχείο που προκάλεσε δυσαρέσκεια στους αποκλεισμένους.

Το… μπέρδεμα

Και κάπου εδώ βρίσκεται και το… μπέρδεμα με την όλη διαδοχολογία και δελφινολογία στο κυβερνών κόμμα, καθώς μέχρι σήμερα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έχει ποτέ εκδηλώσει ή έστω υπονοήσει εμμέσως ότι σκοπεύει να αποσυρθεί από την ηγεσία της παράταξης.

Αντιθέτως, από το «πάρτι» στη Ρηγίλλης (για τα 50ά γενέθλια της Ν.Δ.) και εντεύθεν έχει θέσει ως στόχο την τρίτη κυβερνητική θητεία της Ν.Δ. – προφανώς με τον ίδιο πρωθυπουργό. Άλλωστε και ηλικιακά ο Μητσοτάκης μοιάζει να απέχει πολύ από τη… συνταξιοδότηση: το 2027, οπότε ο ίδιος λέει ότι θα πραγματοποιηθούν οι εθνικές εκλογές, θα είναι μόλις 59 ετών.

Υπ’ αυτήν την έννοια, στη Ν.Δ. μοιάζει να βρίσκεται σε εξέλιξη ένα «παιχνίδι του θρόνου», αλλά… χωρίς τον ξενοδόχο, το οποίο, σύμφωνα με κομματικές πηγές που μίλησαν στο «Ποντίκι», ήταν αυτό που «πυροδότησε» – σε κάποιο βαθμό, τουλάχιστον – τις αντιδράσεις εντός της κυβέρνησης και του κόμματος για τους μισθούς των ένστολων.

Θεωρήθηκε ότι οι αυξήσεις στις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων λειτουργούσαν ως… πριμοδότηση του Δένδια, ενώ την ίδια ώρα άφηναν «εκτός παιχνιδιού» τους αρμόδιους για τα σώματα ασφαλείας υπουργούς, αλλά και τους βουλευτές, που δέχθηκαν παράπονα από τους συνδικαλιστές του κλάδου. Μετά τον όλο θόρυβο, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δώσει εξηγήσεις, αλλά το «αντάρτικο» απλώς έχει κοπάσει χωρίς να έχει σβήσει.

Από την άλλη οι… κακές γλώσσες υπενθυμίζουν ότι επί υπουργίας Νίκου Δένδια υπογράφηκε το διαβόητο τουρκολιβυκό σύμφωνο για την ΑΟΖ των δύο χωρών και ότι ως… αντίποινα η Αθήνα ήρθε σε επαφή με τον Χαλίφα Χαφτάρ, του οποίου ο ρόλος εν συνεχεία… εξατμίστηκε. Επίσης θυμίζουν

● την τραγωδία στη Λιβύη, όπου στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχασαν τη ζωή τους,

● τα εκτεθειμένα σε πυρκαγιά πυρομαχικά «προς απόσυρση» στη Νέα Αγχίαλο,

● τα «πνιγμένα» ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού στη βάση στο Στεφανοβίκειο,

● τα σοβαρά προβλήματα και δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων,

● καθώς και τις πολλές αποχωρήσεις αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού.

Όλα εκείνα τα «μικρά», δηλαδή, που, εν πάση περιπτώσει, δείχνουν αδυναμίες του δημοφιλούς υπουργού.

Κάποιοι λοιπόν που είτε επιζητούν ρόλο για τον εαυτό τους την «επόμενη μέρα» είτε απλώς βρίσκονται ιδεολογικά απέναντι από τον Δένδια θεωρούν πως από την πλευρά του πρωθυπουργού έχει επιδειχθεί ιδιαίτερα μεγάλη ανοχή, την οποία περιγράφουν με τον όρο «ασυλία», ο οποίος ίσως δεν είναι τελείως υπερβολικός εάν ληφθεί υπόψιν η σαφώς μεγαλύτερη αυστηρότητα που έχει επιδείξει ο Μητσοτάκης σε ανεπάρκειες άλλων υπουργών του.

«Λίγα σπίτια, κακό χωριό»

Πάντως, άλλες κομματικές πηγές σημειώνουν ότι ο όλος «θόρυβος» και η αναστάτωση οφείλεται στο γεγονός ότι η Ν.Δ. δείχνει να μην μπορεί να ξεκολλήσει από τις χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις, στις οποίες βρίσκεται εδώ και αρκετούς μήνες και, κυρίως, από τα εξαιρετικά αρνητικά για την κυβέρνηση ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων αυτών, που αποτυπώνουν έντονη φθορά, δυσφορία των πολιτών και «ράγισμα» της εικόνας της αποτελεσματικότητας που απέπνεε κατά την πρώτη τετραετία της.

«Λίγα σπίτια, κακό χωριό» λέει ο θυμόσοφος λαός και, όπως επισημαίνουν οι πηγές αυτές, τα χαμηλά ποσοστά προκαλούν νευρικότητα στους βουλευτές, πολλοί εκ των οποίων αισθάνονται ότι, αν δεν αλλάξει άρδην η εικόνα, τότε κινδυνεύουν στις επόμενες εθνικές εκλογές να μείνουν εκτός.

Αυτή η ανησυχία, λένε οι πηγές, από τη μία πλευρά δημιουργεί φαινόμενα συσπείρωσης γύρω από πρόσωπα που θα μπορούσαν να εκφράσουν τη λεγόμενη «επόμενη ημέρα», αλλά και διάθεση σύγκρουσης, προκειμένου οι βουλευτές να δείξουν στους ψηφοφόρους ότι εργάζονται για το καλό τους.

Άλλωστε δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τότε που μια… ενδεκάδα βουλευτών (προερχόμενων από την, ας πούμε, δεξιά «συνιστώσα» της Ν.Δ.) κατέθεσε ερώτηση στα μισά υπουργεία για αγορές ακινήτων και επιχειρήσεων σε παραμεθόριες περιοχές – κυρίως στη Θράκη – από τουρκικά κεφάλαια που κρύβονται πίσω από ελληνικές εταιρείες, δείχνοντας ότι οι… συνήθειες που είχαν αναπτυχθεί μετά τις ευρωεκλογές κάθε άλλο παρά κόπηκαν από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Οι πληροφορίες, μάλιστα, λένε ότι αντίστοιχες αιχμηρές ερωτήσεις θα κατατίθενται από βουλευτές της Ν.Δ. σε… τακτά χρονικά διαστήματα και θα κρατούν την κυβέρνηση «στην τσίτα».

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση επανεξετάζεται το ενδεχόμενο σύστασης Κυβερνητικής Επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης και ο ρόλος της οποίας θα είναι να σχεδιάζει μια πιο, ας πούμε, πολιτική προσέγγιση – σε αντιπαραβολή με την επικοινωνιακή – στα ζητήματα που προκύπτουν, αλλά και να συντονίζει καλύτερα το κυβερνητικό έργο.

Παράλληλα, ένα τέτοιο σχήμα θα δίνει την ευκαιρία στον Μητσοτάκη να λύνει διάφορα προβλήματα εν τη γενέσει τους και να αποτρέπονται εντυπώσεις, διαρροές και φήμες που, τελικά, καταλήγουν να λειτουργούν αρνητικά στην προσπάθεια της κυβέρνησης για το μεγάλο… reboot, για το οποίο παλεύει εδώ και μήνες, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει καταφέρει.

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο