Ξεκινά η Β’ Φάση του προγράμματος «Βασιλοτροφία στη Στερεά Ελλάδα» -Δηλώστε συμμετοχή

Έναρξη προγράμματος «Βασιλοτροφία στη Στερεά Ελλάδα – Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών | Β’ Φάση: Βασιλοτροφία στην πράξη »

Ο Οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» ανακοινώνει τη δεύτερη φάση του προγράμματος κατάρτισης και συμβουλευτικής «Βασιλοτροφία στη Στερεά Ελλάδα – Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών | Β’ Φάση: Βασιλοτροφία στην πράξη» το οποίο θα υλοποιηθεί στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από τον Οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και την APIVITA στο πλαίσιο του Billion Bees Program.

Το Πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Εργαστηρίου Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας, με επικεφαλής τον Επίκουρο Καθηγητή Γεώργιο Γκόρα.

Ο σκοπός του προγράμματος «Βασιλοτροφία στη Στερεά Ελλάδα – Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών | Β’ Φάση: Βασιλοτροφία στην πράξη» είναι η υλοποίηση σημαντικού αριθμού εμβολιασμών βασιλικών κελιών από μια ομάδα 9 εξειδικευμένων μελισσοκόμων που έχουν εκπαιδευτεί κατά την Α΄ φάση του προγράμματος και έχουν την ικανότητα να παρουσιάσουν τον τρόπο, να εξηγήσουν με λεπτομέρειες τη διαδικασία αλλά και να λύσουν απορίες από τους μελισσοκόμους που θα συμμετέχουν. Στόχος είναι η εξοικείωση μεγάλου αριθμού μελισσοκόμων με τη διαδικασία της παραγωγής ποιοτικών βασιλισσών. Μέσα στο επόμενο διάστημα η περιοχή θα υποστηριχθεί με έως και 7.500 ποιοτικά βασιλικά κελιά. Συγκεκριμένα, κάθε μελισσοκόμος που συμμετέχει στο πρόγραμμα θα αποκτήσει 30 βασιλικά κελιά, δωρεάν, από επιλεγμένο γενετικό υλικό και θα γνωρίσει την διαδικασία της βασιλοτροφίας βήμα – βήμα, δίπλα σε έμπειρους βασιλοτρόφους της περιοχής του.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος του προγράμματος είναι η μαζική παραγωγή επιλεγμένου γενετικού υλικού στο σύνολο των Π.Ε. Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας με απώτερο στόχο την αύξηση της παραγωγής και την ανάπτυξη ανθεκτικότερων μελισσοσμηνών, μέσω της βελτιστοποίησης του ενδημικού γενετικού υλικού. Κατά αυτόν τον τρόπο θα ισχυροποιηθεί η μελισσοκομία στην Στερεά Ελλάδα και θα ενισχυθεί η βιοποικιλότητα της περιοχής και η τοπική αγροτική παραγωγή, καθώς η μέλισσα είναι από τους σημαντικότερους επικονιαστές των φυτών (άνω του 85% των φυτών που αφορούν στην αγροτική παραγωγή).

Η Β’ Φάση των εμβολιασμών θα διαρκέσει κατά προσέγγιση από τον Απρίλιο ως τον Σεπτέμβριο 2025

Οι ενδιαφερόμενες – ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την κ. Φιλίππα Γρίβα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τηλέφωνο 6970508200, ή μέσω email: στη διεύθυνση filippa.grv@gmail.com , καθώς και με την κ. Καλλιόπη Καραμποΐκη, Capacity Building Manager του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», στο τηλέφωνο 2106917986 ή 6972096122 και στο email: kalliopi@generationag.org.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις, οι δύο πρώτες έχουν προγραμματιστεί για:

  1. Πέμπτη 10 Απριλίου 2025- Αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Βοιωτίας (Λ. Κουτσοπετάλου 1, Λιβαδειά)

Ομιλητές: Γιώργος Γκόρας (Επίκουρος Καθηγητής, Εργαστήριο Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και ο Αλέξανδρος Γκουσιάρης (μελισσοκόμος, εκπαιδευτής).

Προσέλευση: 18.00

  1. Παρασκευή 11 Απριλίου 2025 – Αίθουσα Πολιτιστικού Κέντρου Λαμίας (Λεωνίδου 9-11, Λαμία)

Ομιλητές: Γιώργος Γκόρας (Επίκουρος Καθηγητής, Εργαστήριο Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και ο κ. Αλέξανδρος Γκουσιάρης (μελισσοκόμος, εκπαιδευτής).

Προσέλευση: 18.00

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο