Πατάτα: Σε σταθερά επίπεδα οι καλλιεργούμενες εκτάσεις

Χωρίς σημαντικές μεταβολές σε σχέση με την περσινή περίοδο δείχνουν να πορεύονται οι καλλιεργούμενες εκτάσεις της πατάτας στη χώρα. Το κόστος παραγωγής, αλλά και η έλλειψη εργατικών χεριών δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην επέκταση της καλλιέργειας. Σημαντική, επίσης, είναι και η παράμετρος της απουσίας του νερού, με αποτέλεσμα να αλλάζει ο προγραμματισμός της παραγωγής.

Η δυνατότητα παραγωγής πατάτας δύο φορές τον χρόνο στις νοτιότερες περιοχές της χώρας δίνει τη δυνατότητα κάλυψης της αγοράς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτή την εποχή, γίνονται οι φυτεύσεις στις βορειότερες περιοχές, ενώ στις νοτιότερες ξεκινάει η συλλογή. Δυστυχώς, όμως, η καλή ποιότητα του προϊόντος δεν έχει και τα αντίστοιχα αποτελέσματα στην αγορά, τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική.

Στις μειωμένες αρδευτικές δυνατότητες της Νάξου για την επέκταση της καλλιέργειας στέκεται ο Δημήτρης Καπούνης, πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου. Υποστηρίζει ότι «για την τρέχουσα περίοδο, η αύξηση κυμαίνεται στο 10% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, όταν σε παλιότερες εποχές οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με πατάτα ήταν υπερπολλαπλάσιες. Λόγω των μειωμένων βροχοπτώσεων, οι παραγωγοί δεν αύξησαν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Αυτές που έχουν φυτευτεί παρουσιάζουν καλή εικόνα, αλλά όλα θα κριθούν το επόμενο διάστημα και, κυρίως, τον Μάιο, ο οποίος θα είναι καθοριστικής σημασίας για εμάς».

Ο παγετός δημιούργησε προβλήματα στη Στερεά Ελλάδα

Σημαντικό ρόλο στην καλλιέργεια της πατάτας για την ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έπαιξαν οι χαμηλές θερμοκρασίες, που επικράτησαν τις προηγούμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μπουράμα, παραγωγό από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας, ένα ποσοστό των φυτών έδειξε ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει μετά τον παγετό και αυτό προμηνύει μειωμένες αποδόσεις. Προβληματισμένος, επίσης, δείχνει να είναι και ο Νίκος Γκίκας, γεωπόνος στα Ψαχνά της Ευβοίας. Όπως υποστηρίζει, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην περιοχή του παρουσιάζουν μια αύξηση πάνω από 15%, αλλά οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα.

Οι βροχές δυσκολεύουν την καλλιέργεια στην Ηλεία

Προβληματισμένος δείχνει να είναι με την εξέλιξη της καλλιέργειας της πατάτας στην περιοχή του και ο Πέτρος Κούτουλας, παραγωγός από την Κυλλήνη Ηλείας. Όπως υποστηρίζει, οι βροχοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες, που επικρατούν αυτή την περίοδο εκεί, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την καλλιέργεια, με κίνδυνο να προσβληθεί από ασθένειες. Αναφέρει, ακόμη, ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι ελαφρώς αυξημένες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο και η συγκομιδή θα ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου. Σημειώνει, όμως, ότι οι εισαγωγές αιγυπτιακής πατάτας επηρεάζουν σημαντικά τις τιμές, ειδικότερα την περίοδο της άνοιξης.

Θετικό το κλίμα για την ανοιξιάτικη πατάτα της Μεσσηνίας

Αισιόδοξοι για την εξέλιξη της φετινής παραγωγής εαρινής πατάτας είναι οι αγρότες της Μεσσηνίας, οι οποίοι βλέπουν λίγες ημέρες πριν από τη συγκομιδή να μην έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα, τόσο στην ποιότητα όσο και στις αναμενόμενες ποσότητες. Ο Γιάννης Μπλάνας από τη Μεσσήνη, αναφερόμενος στην πορεία της χρονιάς, αναφέρει:

«Μπορούμε να πούμε ότι όλα πάνε πολύ καλά μέχρι τώρα και η ποιότητα είναι άριστη. Την περασμένη χρονιά, κλείσαμε στα 45 λεπτά το κιλό και, φέτος, περιμένουμε ότι η τιμή θα ξεπεράσει τα 50 λεπτά/κιλό, αφού το κόστος καλλιέργειας ανά στρέμμα έφτασε τα 38 λεπτά/κιλό. Εργατικά χέρια δεν υπάρχουν και αυτό δυσχεραίνει τα πράγματα. Οι πατάτες που παράγουμε είναι πιστοποιημένες και δεν είναι όπως οι αιγυπτιακές – αυτές όλη η Ευρώπη τις έχει απορρίψει και μόνο εμείς τις παίρνουμε».

Η προοπτική της καλλιέργειας κάθε άλλο παρά ευχάριστη φαίνεται να είναι, αφού, όπως επισημαίνει ο ίδιος, «την περασμένη χρονιά είχαμε καλλιεργήσει 3.500 στρέμματα και φέτος έχουμε 2.500 στρέμματα. Εμείς, που καλλιεργούμε, είμαστε εγκλωβισμένοι, αφού έχουμε επενδύσει πολλά χρήματα. Ζητάμε να γίνονται περισσότεροι και αυστηρότεροι έλεγχοι, ώστε να μην είναι εύκολο να γίνονται ελληνοποιήσεις».

Από την πλευρά του, ο εξαγωγέας-παραγωγός Γιώργος Γκούβας δηλώνει στην «ΥΧ»: «Θα είχαμε ξεκινήσει νωρίτερα, εάν δεν υπήρχαν οι βροχοπτώσεις. Η παραγωγή είναι ελαφρώς μειωμένη, αλλά από πλευράς αποδόσεων οι πατάτες θα πάνε καλά, αφού είχαμε καλές καιρικές συνθήκες. Το μόνο που μας προβλημάτισε είναι η διαφορά στη θερμοκρασία μεταξύ ημέρας και νύχτας, που καταγράφηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο».

Όσον αφορά την προοπτική της αγοράς, ο Γιώργος Γκούβας περιγράφει: «Με βάση το γεγονός ότι η Αχαΐα λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων τον Δεκέμβριο έχει φυτέψει πολύ αργότερα, από τον Απρίλιο και έπειτα, τα πράγματα θα είναι ευχάριστα για τους παραγωγούς της Μεσσηνίας. Αν συνυπολογίσουμε ότι η ζήτηση τις μέρες του Πάσχα ανεβαίνει, η χρονιά θα είναι καλή. Η προσφορά θα ανέβει μετά τις 5 Μαΐου και εκεί θα κριθεί και η διαμόρφωση της τιμής, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στα 55 λεπτά και να παραμείνει έτσι μέχρι το Πάσχα».

ypaithros.gr

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο