Αυτοί είναι οι νέοι αυτοκινητόδρομοι που αλλάζουν τη Στερεά Ελλάδα -Ποιες περιοχές θα ενώσουν

Δύο νέοι οδικοί άξονες θα ενταχθούν στους κόλπους της Στερεάς Ελλάδας, χαρίζοντας σημαντικά οφέλη τόσο στο συγκεκριμένο γεωγραφικό διαμέρισμα όσο και σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε κατασκευαστικό στάδιο ή ένα βήμα πριν τη γραμμή της εκκίνησης βρίσκονται δύο σημαντικοί νέοι οδικοί άξονες που θα ενισχύσουν την ασφάλεια των ταξιδιωτών, θα συρρικνώσουν σημαντικά τους χρόνους μετακίνησης και θα χαρίσουν νέες αναπτυξιακές προοπτικές σε πολλές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας.

Ήδη προχωρούν οι εργασίες για τον οδικό άξονα «Μπράλος-Άμφισσα» που με συνολικό μήκος 31 χλμ. αποτελεί τμήμα του διαγώνιου άξονα «Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο». Κατασκευάζεται ως δρόμος ταχείας κυκλοφορίας και θα συνδέει 4 τέσσερις μεγάλους αυτοκινητόδρομους: την Ιόνια Οδό, την Ολυμπία Οδό, τον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης και τον Ε65.

Με την ολοκλήρωσή του θα επιτρέψει την ταχύτερη μετακίνηση από τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία απευθείας προς τη Δυτική Ελλάδα, ενώ θα συνδέσει το λιμάνι της Πάτρας με αυτό του Βόλου.

Μπράλος Άμφισσα

Παράλληλα, θα δημιουργήσει πολύ σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, υπέρ της εθνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών.

Πέρα από το βασικό τμήμα Μπράλος-Αμφισσα (24 χλμ.), υλοποιείται και η παράκαμψη Γραβιάς-Μεταλλεία βωξίτη (5 χλμ.), ενώ η παράκαμψη Γραβιάς (2 χλμ.) έχει υλοποιηθεί.

Η ημερομηνία περαίωσης του έργου είναι η 9η Φεβρουαρίου 2028, μετά από παράταση που έδωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Το έτερο ιδιαίτερα σημαντικό έργο για τη Στερεά Ελλάδα είναι ο οδικός άξονας Λαμία-Καρπενήσι, που ουσιαστικά αφορά σε οδικό έργο με αφετηρία το πέρας του ανατωλικού μετώπου της υφιστάμενης Σήραγγας Τυμφρηστού και πέρας το δυτικό όριο της κατασκευασθείσας παράκαμψης Μακρακώμης.

Το συνολικό μήκος του έργου ανέρχεται σε περίπου 30 χλμ και εκτείνεται στο σύνολό του εντός των ορίων της Π.Ε. Φθιώτιδας, βελτιώνοντας το επίπεδο της οδικής ασφάλειας και μειώνοντας σημαντικά το χρόνο των μετακινήσεων σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση.

Επιπροσθέτως, ο νέος οδικός άξονας βγάζει το Καρπενήσι και τις γύρω περιοχές από μια ιδιότυπη οδική απομόνωση, καθώς έχει ως κύριο σκοπό την άρση της δυσχερούς πρόσβασης στην Ευρυτανία και στο δυτικό ορεινό τμήμα της Φθιώτιδα.

σήραγγα Τυμφρηστού

Πρόσφατα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας γνωμοδότησε θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και με τη συγκεκριμένη εξέλιξη ο διαγωνισμός οδεύει στο τελικό του στάδιο, ήτοι στην πρόσκληση των τελικώς επιλεγέντων διαγωνιζόμενων για υποβολή προσφορών (εκτιμάται μέχρι το τέλος Ιουνίου).

Η διάρκεια των έργων έχει οριστεί σε 54 μήνες από την υπογραφής της σύμβασης κατασκευής.

Σημειώνεται ότι σπουδαία σημασία για τη Στερεά Ελλάδα έχει και το νότιο τμήμα του Ε65 «Λαμία-Ξυνιάδα», το οποίο έχει παραδοθεί σε λειτουργία από τα τέλη Απριλίου 2024 μαζί με τα πρώτα χλμ. του βόρειου τμήματος, μέχρι την Καλαμπάκα.

Εντός του 2026 θα είναι έτοιμο το σύνολο του αυτοκινητοδρόμου (μήκος 181,5 χλμ.), με την πρόοδο υλοποίησης του βόρειου τμήματος (καταλήγει στην Εγνατία Οδό, δυτικά των Γρεβενών) να προσεγγίζει το 70%.

Με τον Ε65 προωθείται η περιφερειακή ανάπτυξη, ο τουρισμός και η εμπορευματική διακίνηση, μειώνεται δραστικά ο χρόνος διαδρομής από την Αθήνα σε διάφορες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας, ενώ διευκολύνεται και η πρόσβαση στο εξωτερικό.

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο