Η Βουλή παραπέμπει για παράβαση καθήκοντος τον Τριαντόπουλο στο ειδικό δικαστήριο – Αποχωρήσεις από την αντιπολίτευση

Το κλίμα μεταξύ των κομμάτων αναμένεται να είναι εκρηκτικό, κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει σε μαζικές αποχωρήσεις της αντιπολίτευσης από τη Βουλή.

Την παραπομπή του πρώην υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (πλημμέλημα) κατά το λεγόμενο «μπάζωμα» του χώρου του δυστυχήματος στα Τέμπη, αναμένεται να αποφασίσει σήμερα η Βουλή.

Στην Ολομέλεια συζητείται το πόρισμα που εγκρίθηκε -παρά τις θυελλώδεις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης- το πόρισμα που συνέταξε η πλειοψηφία, κρίνοντας ότι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία από την εισαγγελία Λάρισας είναι «απολύτως επαρκή» προκειμένου να παραπεμφθεί ο πρώην υπουργός, παρότι η προανακριτική επιτροπή δεν έκανε εργασίες, δεν κάλεσε μάρτυρες προς κατάθεση ούτε ζήτησε έγγραφα -ενδεχομένως κρίσιμα- για την υπόθεση.

Αντίθετα, όλες τις ανακριτικές πράξεις αναμένεται ν’ αναλάβει το Δικαστικό Συμβούλιο (αποτελούμενο από 3 αρεοπαγίτες και 2 δικαστές από το ΣτΕ που προκύπτουν μετά από κλήρωση) που λειτουργεί στο πλαίσιο του Ειδικού Δικαστηρίου.

«Πυρά» της αντιπολίτευσης
Το κλίμα ωστόσο μεταξύ των κομμάτων είναι εκρηκτικό γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε μαζικές αποχωρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μεγάλο τμήμα της οποίας δεν θα συμμετάσχει στην μυστική ψηφοφορία με κάλπη που θα πραγματοποιηθεί αργά το απόγευμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, θ’ αποχωρήσουν, οι ΣΥΡΙΖΑ (ενδεχομένως να τοποθετηθεί ο κ. Φάμελλος πρώτα), ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά αλλά και η Νίκη (συνεδρίασαν τα κομματικά όργανα το βράδυ της Πέμπτης προκειμένου ν’ αποφασίσουν).

Αντίθετα παρόντες στη διαδικασία και ψηφοφορία αναμένεται να είναι το ΠΑΣΟΚ, οι Σπαρτιάτες και πιθανότατα η Πλεύση Ελευθερίας.

Την κυβέρνηση πάντως -που συνεχίζει να κάνει διάκριση μεταξύ της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας προκειμένου να μπορούν να απουσιάσουν υπουργοί αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός- αναμένεται να εκπροσωπήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ενώ δεν είναι ακόμα γνωστό αν θα λάβει το λόγο ο εγκαλούμενος, Χρήστος Τριαντόπουλος, παρότι έχει δικαίωμα βάσει Συντάγματος και Κανονισμού της Βουλής.

Μιλά για μεθόδευση το ΠΑΣΟΚ
Στις τοποθετήσεις τους πάντως οι βουλευτές της πλειοψηφίας θα πρέπει να εξηγήσουν τους λόγους που παραπέμπουν στη δικαιοσύνη τον κ. Τριαντόπουλο παρότι θεωρούν πως είναι αθώος και δεν έχει ευθύνη για όσα συνέβησαν.

Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για μεθόδευση από την πλευρά της πλειοψηφίας να ολοκληρωθούν οι εργασίες της επιτροπής χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική έρευνα των ενδεχόμενων τελεσθέντων αδικημάτων, γεγονός που συνιστά συνειδητή επιλογή πολιτικής σκοπιμότητας, συγκάλυψης αλλά και κατάφωρης παραβίασης και καταστρατήγησης του ίδιου του Συντάγματος.

Σημειώνουν δε πως εφόσον ασκηθεί ποινική δίωξη με την συνδρομή της ΝΔ, εγείρεται και το σοβαρό ενδεχόμενο τα μέλη της Επιτροπής που προέρχονται από την κυβερνητική πλειοψηφία να διαπράττουν το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας.

Οργανωμένη συγκάλυψη καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ -που απείχε από την ψηφοφορία στην επιτροπή- κάνει λόγο για οργανωμένη διαδικασία συγκάλυψης με τη συμβολή των βουλευτών της πλειοψηφίας προειδοποιώντας πως δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει τη διαδικασία.

Η Κουμουνδούρου σημειώνει επίσης πως κύριος λόγος της επιτελούμενης συγκάλυψης είναι να μην καταθέσει ως μάρτυρας στην προανακριτική επιτροπή ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τον όποιο και χαρακτηρίζει ενορχηστρωτή και εντολέα της πράξης για την οποία ελέγχεται ο κ. Τριαντόπουλος.

Κριτική στην εσπευσμένη λήξη των εργασιών της επιτροπής είχε ασκήσει και το ΚΚΕ με τον Νίκο Καραθανασόπουλο να τονίζει πως θα έπρεπε να είχε ελέγξει τις πράξεις και άλλων πολιτικών προσώπων (μεταξύ των οποίων και του πρωθυπουργού) για το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία.

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο