Το πέτρινο φέρετρο βρέθηκε μέσα σε μια διώροφη κατασκευή που συνορεύει με την αυλή της εκκλησίας.
Στις αρχές Δεκεμβρίου όλα τα βλέμματα της πολιτιστικής κοινότητας στράφηκαν στην Τουρκία, με μια συγκλονιστική ανακάλυψη που έγινε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στην εκκλησία τουΑγίου Νικολάου στο Ντέμρε της Αττάλειας.
Οι αρχαιολόγοι υποστήριξαν ότι βρήκαν τον τάφο του Αγίου Νικολάου που ενέπνευσε την ιστορία του «Άγιου Βασίλη ».
Ανακάλυψαν έναν ασβεστολιθικό τάφο μήκους 1,8μ με υπερυψωμένο καπάκι και κεκλιμένη στέγη θαμμένο κάτω από τη γη κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Τουρκία.
Το πέτρινο φέρετρο βρέθηκε μέσα σε μια διώροφη κατασκευή που συνορεύει με την αυλή της εκκλησίας.

Τώρα η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ebru Fatma Findik από το Πανεπιστήμιο Mustafa Kemal στο Χατάι υποστήριξε ότι μπορεί να υπάρχουν επιγραφές στην επιφάνεια του αντικειμένου που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό της εποχής της ταφής και στην αναγνώριση του περιεχομένου της. Η τοποθεσία της σαρκοφάγου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, επιβεβαιώνει έμμεσα την υπόθεση ότι ανήκει στον αρχικό τόπο ταφής του αγίου.
Η εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο τον Θαυματουργό χτίστηκε με εντολή του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β΄. Μετά τον θάνατο του αγίου, τα λείψανά του μεταφέρθηκαν σε αυτήν την εκκλησία, αλλά αργότερα, κατά την εποχή των Σταυροφοριών, τα λείψανα μεταφέρθηκαν στην Ιταλία ως πολύτιμο κειμήλιο. Σύμφωνα με ιστορικά δεδομένα, κατά τη διάρκεια της Πρώτης Σταυροφορίας, οι ναυτικοί μετέφεραν το λείψανο στη Βενετία.