Ή οι εξαγγελίες θα είναι σκληρές ή οι νομοταγείς γαλάζιοι βουλευτές θα προχωρήσουν σε ερώτηση για την πανεπιστημιακή αστυνομία και την ασφάλεια στα πανεπιστήμια.
Σε μια λεπτή γραμμή κρέμονται οι ισορροπίες στην γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα μετά τα επεισόδια στην Νομική, την αποτυχία της κυβέρνησης να φέρει στα πανεπιστήμια τον «νόμο και την τάξη» αλλά και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού που αναμένεται να γίνουν γνωστές σε λίγες ώρες.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του in, σε περίπτωση που οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν κριθούν επαρκείς και πειστικές, τότε γαλάζιοι βουλευτές είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κατάθεση ερώτησης αναφορικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία αλλά και γενικότερα την ασφάλεια στα δημόσια ιδρύματα.
Τα τηλέφωνα μεταξύ των βουλευτών έχουν «σπάσει» και η οργή περισσεύει καθώς μιλούν για ένα ακόμα φιάσκο. Το ζήτημα της ασφάλειας στα πανεπιστήμια άλλωστε αποτελούσε ταυτότητα για την Νέα Δημοκρατία και αιχμή κατά των αντιπάλων της.
Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι πως αυτή τη φορά την πρωτοβουλία δεν αναμένεται να λάβει η «ομάδα των 11» αλλά οι… νομοταγείς βουλευτές που έχουν αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και δίνουν καθημερινά την μάχη υπέρ της κυβέρνησης.
Οι συγκεκριμένοι βουλευτές -στους οποίους περιλαμβάνονται ονόματα…έκπληξη- είναι στα κάγκελα με την ασυλία που απολαμβάνουν βασικοί υπουργοί της κυβέρνησης που απέτυχαν παταγωδώς -όπως λένε- στο ζήτημα των πανεπιστήμιων.
Στο στόχαστρο φαίνεται πως βρίσκονται οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Τάκης Θεοδωρικάκος όσο όμως και η Νίκη Κεραμέως αλλά και η Σοφία Ζαχαράκη.
Η τελευταία μάλιστα δέχθηκε και δημόσια πύρα για το γεγονός πως αρκέστηκε σε καταδίκη της επίθεσης με τον Δημήτρη Μαρκόπουλο να απαντάει -εμμέσως στην υπουργό- πως οι βουλευτές δεν είναι σχολιαστές αλλά ψηφίστηκαν για να δίνουν λύσεις.
«Δεν γίνεται υπουργοί να αποτυγχάνουν και αντί να απολογούνται να κρύβονται και ο πρωθυπουργός να σπαταλάει πολιτικό κεφάλαιο για να τους καλύψει» ήταν τα λόγια ενός γαλάζιου βουλευτή ενώ άλλος μιλώντας στο in ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ορισμένοι υπουργοί που απέτυχαν (αυτό)δοξάζονται κρυπτόμενοι αντί να υποβάλλουν παραιτήσεις για το γεγονός πως εδώ και τέσσερα χρόνια ο νόμος δεν εφαρμόζεται».
Σύσκεψη στο Μαξίμου
Με βάσει τα παραπάνω δεδομένα, η σημερινή συνεδρίαση στο Μαξίμου, θεωρείται κρίσιμης σημασίας. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε λήψη σκληρών μέτρων που στόχο θα έχουν να αλλάξουν το κλίμα στη κοινωνία αλλά και να κατευνάζουν τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της παράταξης.
Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι η είσοδος security στα δημόσια πανεπιστήμια (κάτι που φαντάζει δύσκολο να εφαρμοστεί στη πράξη), η διαγραφή των φοιτητών που συμμετέχουν σε επιθέσεις, ενώ στο τραπέζι φαίνεται πως έχει πέσει ακόμα και το σενάριο της διασύνδεσης της χρηματοδότησης των ΑΕΙ με την εφαρμογή των σχεδίων ασφαλείας που έχουν μείνει στα χαρτιά.
Υπενθυμίζεται πως τις πόρτες του Μαξίμου αναμένεται να περάσουν οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, ο υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Νίκος Παπαϊωάννου και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.