«Λευκός καπνός» στη Γερμανία: Νέα κυβέρνηση, ανερχόμενος πονοκέφαλος το AfD

Οριστικοί τίτλοι τέλους αναμένεται να πέσουν σήμερα για την εποχή Σόλτς στη Γερμανία. Ο 69χρονος Φρίντριχ Μερτς θα ορκιστεί Καγκελάριος και κατόπιν θα ακολουθήσει η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησής του, αφού «λευκός καπνός» και μαζί μια συμφωνία 144 σελίδων για τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό βγήκαν χθες, οριστικοποιώντας την αλλαγή σελίδας για την πιο ισχυρή οικονομία της ευρωζώνης.

Συντηρητικοί και οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες υπέγραψαν επίσημα το κείμενο της συμφωνίας χθες, γυρίζοντας την κλεψύδρα αντίστροφα για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης συνασπισμού, μετά από σχεδόν μισό χρόνο διαπραγματεύσεων και εντατικών συνομιλιών. Η συμμαχία CDU/CSU του Μερτς και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συναίνεσαν στα μεγάλα ζητούμενα, όπως στην ενίσχυση της γερμανικής οικονομίας, η οποία δοκιμάζεται από τις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και στον εκσυγχρονισμό του γερμανικού στρατού. Ταυτόχρονα, όμως, ψηλά στις δεσμεύσεις του νέου Καγκελάριου βρίσκεται ο περιορισμός της παράτυπης μετανάστευσης, ζήτημα το οποίο τροφοδοτεί εκλογικά και ερμηνεύει εν πολλοίς την κατακόρυφη άνοδο του ακροδεξιού AfD, της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, το οποίο κατέκτησε τη δεύτερη θέση στην εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Φεβρουαρίου και προσφεύγει τώρα στη Δικαιοσύνη.

Πεδία συμφωνίας
Μπροστά σε αυτήν την πρωτοφανή μεταπολιτευτικά συνθήκη, στην 144σέλιδη συμφωνία του νέου γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, που φέρει τον τίτλο «Ευθύνη για τη Γερμανία» συμπυκνώνεται ο οδικός χάρτης της νέας κυβέρνησης, η οποία κατά τον Μέρτς είναι «αποφασισμένη να προωθήσει τη Γερμανία με μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις». «Μια κυβέρνηση της οποίας η φωνή θα ακούγεται στην Ευρώπη και τον κόσμο», όπως τόνισε ο νέος Καγκελάριος, ο οποίος θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη αύριο, στο Παρίσι.

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βαλένθια, ο Φρίντριχ Μερτς δεσμεύτηκε πως η νέα γερμανική κυβέρνηση θα είναι «ένας από τους πιο ισχυρούς Ευρωπαίους υποστηρικτές που έχετε δει ποτέ από τη χώρα μου», επιμένοντας στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, στο ελεύθερο εμπόριο, στην αναδιαμόρφωση του πλαισίου για την προστασία του κλίματος και στην ανταγωνιστικότητα. Κυρίως, όμως, η ενίσχυση της Ευρώπης συνιστά για τον νέο Καγκελάριο «απόλυτη προτεραιότητα» στην επείγουσα λογική της σταδιακής αυτονομίας σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Μια τέτοια προσέγγιση εκτιμάται πως θα φέρει ακόμη πιο κοντά Βερολίνο και Παρίσι, ώστε να ενισχυθούν οι βαθμοί στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ από τις ΗΠΑ, αλλά και να εξελιχθούν δυναμικά αμιγώς ευρωπαϊκές πολιτικές στην άμυνα, τη διαχείριση των πρώτων υλών, την τεχνολογία και την ενέργεια. Εξάλλου, πολύ θετικά υποδέχτηκαν και στις Βρυξέλλες την είδηση της συμφωνίας μεταξύ των συντηρητικών και των σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία, ευελπιστώντας ότι θα επιταχυνθεί στο εξής ο ρυθμός λήψης κρίσιμων αποφάσεων για ένα ευρύ φάσμα ευρωπαϊκών εκκρεμοτήτων, μεταξύ των οποίων και ο δασμολογικός πόλεμος που έχει κηρύξει η Ουάσιγκτον, αλλά και οι ευρωσινικές σχέσεις.

Η ακτινογραφία της κυβέρνησης

Για τη Frankfurter Allgemeine Zeitung, η νέα γερμανική κυβέρνηση είναι «μια ομάδα τεχνοκρατών κομμένων και ραμμένων στα μέτρα του Μερτς», ωστόσο από τους Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές που αναμένεται να στελεχώσουν τα υπουργεία ξεχωρίζουν ο 62χρονος Γιόχαν Βάντεφουλ, στενός και έμπιστος συνεργάτης του νέου Καγκελάριου στο Υπουργείο Εξωτερικών, με υφυπουργούς τον Γκύντερ Κριχμπάουμ και την τουρκικής καταγωγής Σεράπ Γκιουλέρ, αμφότεροι από τους Χριστιανοδημοκράτες. Η Γκιουλέρ έχει επικρίνει τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο παρελθόν για πρακτικές καταστολής και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αφορμή τα γεγονότα στο Πάρκο Γκεζί. Θεωρείται ανερχόμενο στέλεχος, ενώ ασχολείται με θέματα άμυνας και κοινωνικής ενσωμάτωσης των μεταναστών. Ταυτόχρονα, ο Βαυαρός Χριστιανοκοινωνιστής Αλεξάντερ Ντόμπριντ προαλείφεται για υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος την περίοδο της ελληνικής κρίσης χρέους είχε ταχθεί υπέρ της γραμμής Σόιμπλε για την Ελλάδα.

Εκτός το AfD;

Την ίδια ώρα, τα βλέμματα όλων στη Γερμανία παραμένουν στραμμένα στην νέα αξιολόγηση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος ως προς το ακροδεξιό κόμμα AfD και κατά πόσο είναι θεμιτή η απαγόρευσή του. «Το γεγονός ότι η ΥΠΣ αξιολόγησε την AfD ως «μετά βεβαιότητας δεξιό εξτρεμιστικό κόμμα» δεν έχει άμεση σχέση με το ενδεχόμενο απαγόρευσης του κόμματος. Μόνο το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης μπορεί να απαγορεύσει ένα κόμμα – και αυτό έπειτα από μία χρονοβόρα διαδικασία», υπενθυμίζει η tagesschau. Παράλληλα, «τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα όταν δεν εξετάζονται πολιτικά κριτήρια, αλλά νομικά», παρατηρεί από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung.

Μπροστά στο ενδεχόμενο απαγόρευσής της, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) προσφεύγει πλέον στην Δικαιοσύνη εναντίον της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος. Ήδη, με προειδοποιητική επιστολή της προς την Υπηρεσία, η AfD είχε ζητήσει τη διαγραφή και την διόρθωση της ταξινόμησής της ως «εξακριβωμένα ακροδεξιά», τονίζοντας ότι, σε διαφορετική περίπτωση, σκόπευε να κινηθεί νομικά. Προκειμένου μάλιστα να επισπεύσει την διαδικασία, με την αγωγή της ζητά από το δικαστήριο προσωρινή διαταγή, με την οποία το κόμμα θα σταματήσει να αντιμετωπίζεται ως «εξακριβωμένα ακροδεξιά» οργάνωση, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις κρατικές υπηρεσίες.

Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη ταξινόμηση επιτρέπει τη στρατολόγηση πληροφοριοδοτών, αλλά και την υπό όρους παρακολούθηση των επικοινωνιών. Η AfD απειλεί επίσης την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος με «πρόστιμο έως και 10.000 ευρώ για κάθε πιθανή παραβίαση» και υποστηρίζει ότι η απόφαση της υπηρεσίας «έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στον ενάγοντα όσο και στην ίδια τη δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων». Πάντως, η αγωγή της AfD θα εξεταστεί σε πρώτο βαθμό από το Διοικητικό Δικαστήριο της Κολωνίας, όπου εδρεύει και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, προκαλώντας με το… καλημέρα έναν ισχυρό πονοκέφαλο στην κυβέρνηση Μέρτς.

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο