ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς φτάσαμε στην κατάργηση και την ενσωμάτωση στην ΑΑΔΕ

Πώς το «αμαρτωλό» πάρτι με τις κοινοτικές επιδοτήσεις που είχε στηθεί επί χρόνια στον ΟΠΕΚΕΠΕ οδήγησε στο… τέλος του.

Τέλος στις ατασθαλίες και τα σκάνδαλα του παρελθόντος επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση, βάζοντας οριστικό τέλος στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίσθηκε η κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και η ενσωμάτωση των λειτουργιών πληρωμών και ελέγχων στην ΑΑΔΕ, όπου θα μεταφερθεί και το προσωπικό του Οργανισμού.

Στόχος είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2026. Προς το σκοπό αυτό, μέχρι τον Ιούλιο θα κατατεθούν οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες θα τεθούν επί τάπητος στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο για τον μετασχηματισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω της απορρόφησής του από την ΑΑΔΕ.

Σαλάτα… με τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχε εξελιχθεί για την κυβέρνηση σε μείζον πολιτικό πρόβλημα μετά και την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τις «μαϊμού» επιδοτήσεις και την αποπομπή του προέδρου Νίκου Σαλάτα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, απέπεμψε τον κ. Σαλάτα, καθώς αντί να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, αντιδικούσε μαζί της. Η γενική εισαγγελέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Λάουρα Κιόβεσι μιλώντας στο Politico, καταλογίζει στους υπαλλήλους και τη διοίκηση του Οργανισμού, επιθέσεις και εκφοβισμό στο προσωπικό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, κατά την επιχείρηση που στήθηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ σε Αθήνα και Κρήτη στις 19 Μαΐου.

Οι εισαγγελείς έφτασαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά «εμποδίστηκαν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που ζητήθηκαν. Οι εργαζόμενοι του ΟΠΕΚΕΠΕ δήλωσαν ότι δεν μπόρεσαν να παράσχουν τα δεδομένα λόγω της απουσίας τεχνικών συμβούλων.

Μετά από αρκετές ώρες, οι εισαγγελείς ζήτησαν ένορκες βεβαιώσεις από τους εργαζόμενους που να επιβεβαιώνουν την αδυναμία τους να συμμορφωθούν, τις οποίες αρνήθηκαν να υπογράψουν. Οι εισαγγελείς ζήτησαν από τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Νίκο Σαλάτα, να υπογράψει ένορκη βεβαίωση ή να αντιμετωπίσει σύλληψη για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, ανέφερε η Εισαγγελία.

Πότε ξεκίνησε το «πάρτι»

Η έρευνα για τις απάτες με τις αγροτικές επιδοτήσεις ξεκίνησε ουσιαστικά από το 2017, όταν δεκάδες Έλληνες πολίτες φέρονται να έλαβαν κονδύλια για βοσκοτόπια που δεν κατείχαν ή δεν είχαν μισθώσει, αλλά και για αγροτικές εργασίες που ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν. Το αποτέλεσμα ήταν η στέρηση χρημάτων από τους πραγματικούς αγρότες και η ζημία εκατομμυρίων ευρώ στα ευρωπαϊκά ταμεία.

Μέχρι σήμερα για την περίοδο από το 2017 έως το 2020 η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία εντόπισε και οδηγεί στο δικαστήριο 100 ύποπτες υποθέσεις για απάτη συνολικού ύψους 2,9 εκατ. ευρώ.

Οι 100 υποθέσεις που ερεύνησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν καλά την υπόθεση, αποτέλεσαν την «κορυφή του παγόβουνου», από τις οποίες επί της ουσίας ξεκαθάρισε το τοπίο για το μέγεθος, την έκταση και τους συντελεστές της απάτης που στήθηκε από το 2017, εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθηση ότι έπεται και συνέχεια.

Η έφοδος των «αδιάφθορων»
Στη συνέχεια στην πρωτοφανή επιχείρηση, που στήθηκε στα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ σε Αθήνα και Κρήτη στις 19 Μαΐου, από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία με τη συνδρομή των «αδιάφθορων» της ελληνικής αστυνομίας, εξετάστηκαν φάκελοι της περιόδου 2019 – 2022.

Τη συγκεκριμένη περίοδο, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ένας σημαντικός αριθμός ατόμων παρουσιάστηκαν ως νέοι αγρότες και με ψευδείς δηλώσεις που υπέβαλαν, έλαβαν δικαιώματα ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα, το οποίο χρηματοδοτείται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Οι δηλώσεις αυτές περιλάμβαναν ψευδή στοιχεία σχετικά με την ιδιοκτησία ή τη μίσθωση βοσκοτόπων, που ήταν επιλέξιμοι για επιδοτήσεις, δίνοντας την επίσης, ψευδή εντύπωση ενεργών αγροτικών δραστηριοτήτων.

Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα δηλωθέντα βοσκοτόπια ήταν στην πραγματικότητα δημόσιες εκτάσεις, οι οποίες προηγουμένως είχαν διατεθεί μόνο για χρήση από κτηνοτρόφους που δεν διέθεταν δική τους αγροτική γη. Αυτά τα βοσκοτόπια βρίσκονταν συχνά μακριά από τον πραγματικό τόπο κατοικίας των ατόμων που ισχυρίζονταν ότι τα κατείχαν ή τα μισθώνουν.

Τα επόμενα χρόνια, έως το 2024, τα ίδια άτομα συνέχισαν να υποβάλλουν ψευδείς δηλώσεις ζώων, επιτρέποντάς τους να τους παραχωρηθούν δημόσιοι βοσκότοποι, οι οποίοι στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για την ενεργοποίηση και διατήρηση των δικαιωμάτων ενίσχυσης που τους παρείχαν.

Το σκεπτικό του σχεδίου για την μετάβαση στην ΑΑΔΕ
Όπως εξηγούν κυβερνητικά στελέχη, το σκεπτικό κινείται γύρω από το ότι «η ΑΑΔΕ ως δημόσια αρχή πληρωμών διαθέτει μοτίβα και μηχανισμούς ελέγχου αρκετά αξιόπιστους».

Με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό «οι αγρότες αντί να καταθέτουν τις αιτήσεις τους στον ΟΠΕΚΕΠΕ, θα καταθέτουν στην ΑΑΔΕ», σύμφωνα πάντα με τα ίδια στελέχη. Από εκεί και πέρα, η Ανεξάρτητη Αρχή θα είναι σε θέση να διεξάγει τους απαραίτητους ελέγχους και να πραγματοποιεί τις διασταυρώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει το ότι «οι αγρότες θα λαμβάνουν τις επιδοτήσεις από την ΑΑΔΕ», ενώ «η μεγάλη αλλαγή θα αφορά τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις», σύμφωνα με τα ίδια στελέχη.

Στο ενδεχόμενο ανάληψης της δουλειάς του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑΔΕ είχε αναφερθεί και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης.

«Στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ η κυβέρνηση θα προχωρήσει με νομική ασφάλεια και αποτελεσματικότητα προκειμένου η λύση που θα δοθεί να είναι δραστική. Η ΑΑΔΕ είναι μια Αρχή, της οποίας η αντικειμενικότητα και η αποτελεσματικότητα δεν έχει αμφισβητηθεί και έχει λειτουργήσει στο παρελθόν, κατά την περίοδο του κορονοϊού ως αρχή πληρωμών.

Πηγή: ΟΤ

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο