Η κινόα κερδίζει έδαφος στη Στερεά Ελλάδα
Ενδιαφέρον και συγκρατημένη αισιοδοξία από τους παραγωγούς στη Θήβα
Με αυξημένο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι καλλιεργητές της Στερεάς Ελλάδας τις εξελίξεις γύρω από την καλλιέργεια της κινόα, μιας εναλλακτικής καλλιέργειας που φαίνεται να κερδίζει σταδιακά έδαφος. Τα πρώτα στοιχεία από τις φετινές δοκιμές δείχνουν ότι η κινόα μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη επιλογή, ανταγωνιζόμενη παραδοσιακές καλλιέργειες όπως το σιτάρι, το βαμβάκι και το καλαμπόκι, που εδώ και δεκαετίες κυριαρχούν στα χωράφια της περιοχής. Η καλλιέργεια της κινόα, έρχεται να ανοίξει νέους δρόμους για την ελληνική γεωργία. Ειδικά στη Στερεά Ελλάδα, όπου οι παραγωγοί αναζητούν εναλλακτικές καλλιέργειες για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες πιέσεις της αγοράς, η κινόα φαίνεται να δίνει μια ενδιαφέρουσα προοπτική.

Η ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουν οι παραγωγοί στην ενημέρωση και στις τεχνικές καλλιέργειας φανερώνει ότι η επιτυχία του νέου αυτού εγχειρήματος δεν εξαρτάται μόνο από το φυτό, αλλά και από τη σωστή καθοδήγηση και τη συστηματική στήριξη. Όπως τονίζουν οι ίδιοι, η τεχνική γνώση και η εμπειρία είναι καθοριστικοί παράγοντες για το τελικό αποτέλεσμα.
Θήβα- Θετικά τα μηνύματα από τις παραγωγές
Η καλλιέργεια της κινόα κάνει τα πρώτα της βήματα και στη Βοιωτία, με έναν από τους πρωτοπόρους να είναι ο Λουκάς Σταμάτης, ο οποίος αποφάσισε να πειραματιστεί με την καλλιέργεια σε μια περιοχή που παραδοσιακά στηρίζεται στο σιτάρι, το βαμβάκι και το καλαμπόκι. Η πρώτη του χρονιά με 25 στρέμματα έφερε αποτελέσματα που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, με αποδόσεις από 260 έως 270 κιλά το στρέμμα.
«Για εμάς ήταν μια άγνωστη καλλιέργεια. Όταν όμως συγκρίνουμε τα αποτελέσματα με αυτά των παραδοσιακών μας προϊόντων, βλέπουμε ότι η κινόα μπορεί να σταθεί πολύ καλά και ίσως να αποτελέσει μια σημαντική εναλλακτική καλλιέργεια», τονίζει ο ίδιος, μιλώντας με σιγουριά αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία.
Ο κ. Σταμάτης περιγράφει τις τεχνικές που ακολούθησε: «Στην αρχή έσπειρα με αποστάσεις 75 εκατοστών, γραμμή προς γραμμή. Για τη νέα χρονιά θα κατεβάσω την απόσταση στα 50 εκατοστά, για να δώσω καλύτερη πυκνότητα και να πετύχω υψηλότερες αποδόσεις». Όπως εξηγεί, κάθε βήμα είναι μάθημα. «Χρόνο με τον χρόνο θα γινόμαστε καλύτεροι, θα γνωρίζουμε πιο βαθιά τις ανάγκες του φυτού».
Η συζήτηση δεν αργεί να στραφεί στη βιολογική καλλιέργεια, που αποτελεί προοπτική με μεγάλο ενδιαφέρον. «Η βιολογική παραγωγή ταιριάζει περισσότερο στη φιλοσοφία μου. Οι εισροές είναι σχεδόν μηδαμινές, το κέρδος μεγαλύτερο και η αγορά στρέφεται όλο και περισσότερο προς το βιολογικό προϊόν. Όλα, βέβαια, θα κριθούν στην πράξη», αναφέρει.
Ωστόσο, ο παραγωγός στέκεται ιδιαίτερα και σε μια άλλη διάσταση, την ανάγκη εκπαίδευσης των αγροτών. «Δεν αρκεί η εμπειρία μας. Χρειάζεται καθοδήγηση από εξειδικευμένα στελέχη, ώστε να μάθουμε να διαχειριζόμαστε σωστά την καλλιέργεια. Η γνώση είναι το κλειδί για να πετύχουμε».

Οι κλιματολογικές συνθήκες της Βοιωτίας, όπως εκτιμά, ευνοούν την ανάπτυξη της κινόα. «Το μικροκλίμα της περιοχής μας βοηθάει σημαντικά. Αυτό φάνηκε από την πρώτη χρονιά και πιστεύω ότι με καλύτερες πρακτικές οι αποδόσεις θα γίνουν ακόμη πιο υψηλές». Όσο για το πώς βλέπουν οι υπόλοιποι παραγωγοί τη νέα αυτή καλλιέργεια, ο κ. Σταμάτης χαμογελά: «Κάθε τι καινούργιο αντιμετωπίζεται με καχυποψία. Είναι λογικό να υπάρχει δισταγμός. Ήδη, όμως, πολλοί συνάδελφοι επισκέπτονται τα κτήματά μου, βλέπουν από κοντά τα αποτελέσματα και δείχνουν ενδιαφέρον. Πιστεύω ότι αρκετοί θα ακολουθήσουν στο μέλλον». Με το βλέμμα στραμμένο στη δεύτερη χρονιά, ο κ. Σταμάτης ανοίγει τον δρόμο για μια καλλιέργεια που, όπως όλα δείχνουν, μπορεί να βρει τη θέση της στον ελληνικό αγροτικό χάρτη, προσφέροντας νέες προοπτικές στην ύπαιθρο.