Στα χρόνια της γερμανικής κατοχής, αρκετοί ποδοσφαιριστές, φιρμάτοι κι όχι της εποχής, οργανώθηκαν στις αντιστασιακές οργανώσεις. Μπάλα παιζόταν, όμως όχι συστηματικά και πάντα η ποδοσφαιρική δραστηριότητα ήταν περιορισμένη. Για εθνική ομάδα ούτε λόγος. Στις 25 Μαρτίου το 1938 οι Έλληνες διεθνείς έπαιξαν για τα προκριματικά του μουντιάλ στο Βουδαπέστη και έχασαν από την Ουγγαρία με 11-1. Το επόμενο ματς της εθνικής ομάδας ήταν μετά από δέκα χρόνια. Το 1948, στις 23 Απριλίου, ήττα 3-1 στη Λεωφόρο από την Τουρκία.
Ο αξέχαστος Γρηγόρης Λαμπράκης, βαλκανιονίκης στο μήκος και γιατρός, και μεταπολεμικά βουλευτής της αριστεράς, ίδρυσε το 1943 την ”Ένωση Αθλητών” η οποία προσπαθούσε να κρατήσει ζωντανό τον αθλητισμό σ’ όλα σχεδόν τα σπορ. Έφτιαξε και τη θρυλική ομάδα Πράσινα Πουλιά, της οποίας τη φανέλα φόρεσαν ποδοσφαιριστές που έφυγαν από τα σωματεία τους.
Το πρωτάθλημα 1940- 41 δεν τελείωσε ποτέ. Πολλοί ποδοσφαιριστές φόρεσαν το χακί και βρέθηκαν στο μέτωπο, μετά το ”ΟΧΙ” της 28ης Οκτωβρίου. Ποδόσφαιρο δεν παιζόταν στο πρωτάθλημα, αλλά σε κάτι εκτός προγράμματος τουρνουά.
Τον Μάιο του 1943 διοργανώθηκε το ”κύπελλο Δημάρχου” στον Πειραιά, όπου στον τελικό αντίπαλοι ήταν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός. Το ματς τελείωσε 2 -2 και ο νικητής θα αναδεικνυόταν στην παράταση, στην οποία δεν κατέβηκε να αγωνιστεί ο Παναθηναϊκός.
Το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, του 1943, στο ”κύπελλο Χριστουγέννων” στον τελικό πάλι οι δυο ”αιώνιοι” αντίπαλοι. Κέρδισε ο Ολυμπιακός με 5-2. Στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού ο εμβληματικός αμυντικός Ανδρέας Μουράτης και ο μέσος Νίκος Γόδας, οι οποίοι μετά από τρεις μήνες με την αντάρτικη στολή του ΕΛΑΣ πολέμησαν να κρατήσουν το εργοστάσιο την Ηλεκτρικής Εταιρείας και να μην το ανατινάξουν οι Γερμανοί. Σε ηλικία 27 χρονών ο κομουνιστής Γόδας εκτελέστηκε το 1948 στις φυλακές της Κέρκυρας, από Έλληνες, όχι Γερμανούς – πριν οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού.
Στη φώτο, ο Ανδρέας Μουράτης (1926-2000), προσφυγικής οικογένειας από την Μικρά Ασία. Του κόλλησαν το τιμητικό παρατσούκλι ”Μισούρι” από το όνομα του αμερικάνικου θωρηκτού, αγκυροβολημένου στο λιμάνι του Πειραιά. Μπακ- θωρηκτό ο ποδοσφαιριστής που περισσότερο από κάθε άλλον μυθοποίησε τη φανέλα της ομάδας στους οπαδούς της.