Η εταιρεία «Ravenna» ζητούσε αποζημίωση 20.000 γιατί η εργαζόμενη παραιτήθηκε και έπιασε δουλειά σε ανταγωνίστρια εταιρεία.
Δικαίωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Θηβών με πρόσφατη απόφασή του εργαζόμενη-μέλος του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ» που κλήθηκε να πληρώσει αποζημίωση 20.000 ευρώ.
Ειδικότερα σύμφωνα με τον Σύλλογο απορρίφθηκε η αγωγή της εργοδότριας εταιρείας με την επωνυμία «RAVENNA», που ζητούσε από το Δικαστήριο να υποχρεώσει την εργαζόμενη να της καταβάλει ως ηθική βλάβητο ποσό των 22.000 ευρώ για δήθεν παράβαση διάταξης του Ν.146/1914 περί αθέμιτου ανταγωνισμού, επειδή η εργαζόμενη μετά από παραίτησή της (η οποία οφειλόταν σε δυσμενείς συνθήκες εργασίας) προσλήφθηκε από ανταγωνίστρια εταιρεία.
Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι η πρώην εργαζόμενή της, παραβίασε με αυτήν την ενέργεια όρο της ατομικής σύμβασης εργασίας που απαγόρευε για ένα έτος μετά την λύσητης εργασιακής σχέσης την απασχόληση της εργαζομένης σε οποιαδήποτε ανταγωνιστική επιχείρηση. Στην συγκεκριμένη δίκη, παρενέβη μετά από αίτημά του Συλλόγου και η ΓΣΕΕ, η οποία άσκησε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της εργαζόμενης.
Με απολύτως ορθή κρίση το Δικαστήριο απεφάνθη ότι η σχετική ρήτρα περί απαγόρευσης ανταγωνισμού είναι άκυρη ως καταχρηστική και αντίθετη στα χρηστά ήθη, καθώς δεσμεύει υπερβολικά το δικαίωμα του εργαζομένου στην εργασία, καταλύει δε την συνταγματικώς κατοχυρωμένη ελευθερία της εργασίας και το εξίσου κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της οικονομικής και επαγγελματικής δράσης του εργαζόμενου. «Με την έκδοση της συγκεκριμένης δικαστικής απόφασης στηλιτεύθηκε η εργοδοτική αλαζονεία που εν προκειμένω στόχευε στο να εκδικηθεί μια νέα εργαζόμενη μητέρα δύο ανηλίκων τέκνων, η οποία, μη αντέχοντας τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας που της επέβαλε η εργοδότρια, αναζήτησε αλλού εργασία» αναφέρει ο Σύλλογος.
dikaiologitika.gr