Πόλεμος στην Ουκρανία: Γενική επιστράτευση κήρυξε ο Ζελένσκι

Γενική επιστράτευση ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι, σύμφωνα με την οποία απαγορεύει στους άνδρες ηλικίας 18-60 ετών να φύγουν από τη χώρα.Για πρόθεση της Ρωσίας να περικυκλώσει το Κίεβο κάνει λόγο ο Μπλίνκεν.

Γενική επιστράτευση αποφάσισε απόψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εισβολή στη χώρα του, υπογράφοντας σχετικό προεδρικό διάταγμα.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε αργά το βράδυ της Πέμπτης διάταγμα που προβλέπει γενική επιστράτευση του πληθυσμού για να αντιμετωπίσει την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων.

Σύμφωνα με το διάταγμα που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, η επιστράτευση έχει ισχύ 90 ημερών.

«Αναφορικά με τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας και προκειμένου να διασφαλιστεί η άμυνα του κράτους, η διατήρηση της ετοιμότητας μάχης και κινητοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και άλλων στρατιωτικών σχηματισμών, βάσει της πρότασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας (…) διατάσσω την κήρυξη γενικής επιστράτευσης», αναφέρει το προεδρικό διάταγμα.

Υπενθυμίζοντας τους κανόνες στρατιωτικού νόμου που έχουν κηρυχθεί στη χώρα, ο αξιωματούχος Daniil Menshikov δήλωσε πως λόγω του στρατιωτικού νόμου, οι άνδρες ηλικίας 18-60 ετών δεν θα επιτρέπεται να φύγουν από τη χώρα.

«Παρακαλούμε, μην πανικοβληθείτε και μην διασχίσετε τα σύνορα χωρίς άδεια» πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως σε πρωινό του διάγγελμα, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θα δοθούν όπλα σε «όποιον θέλει να πολεμήσει κατά της Ρωσίας», ενώ απηύθυνε έκκληση για αιμοδοσία για την κάλυψη αναγκών για τους τραυματισμένους Ουκρανούς στρατιώτες.

Από την πλευρά του ο ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολέξιι Ρέζνικοφ, είπε ότι όποιος είναι έτοιμος και μπορεί να φέρει όπλο, μπορεί να ενταχθεί στις τάξεις του τμήματος εφέδρων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα διανείμει όπλα σε βετεράνους.

Μπλίνκεν: Η Ρωσία σχεδιάζει να περικυκλώσει το Κίεβο

Ο υπουργός Εξωτερικών Τόνι Μπλίνκεν είπε ότι «όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ρωσία σκοπεύει να περικυκλώσει και να απειλήσει το Κίεβο», σύμφωνα με το CNN.

«Πιστεύουμε ότι η Μόσχα έχει αναπτύξει σχέδια για να προκαλέσει εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων –και ενδεχομένως χειρότερα– στον ουκρανικό λαό», είπε σε δηλώσεις του σε συνάντηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο.

«Επί μήνες, η Ρωσία προσποιείται ότι συμμετέχει στη διπλωματία και επιμένει ότι δεν είχε καμία πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία», είπε ο Μπλίνκεν. «Όλο αυτό το διάστημα, το Κρεμλίνο προετοίμαζε αυτή την εν ψυχρώ επίθεση, η κλίμακα της οποίας δεν έχει παρατηρηθεί στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Ολόκληρη η διεθνής κοινότητα βλέπει τώρα ξεκάθαρα την πλήρη εγκατάλειψη και παραίτηση της Ρωσίας από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στον κόσμο – και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ», πρόσθεσε.

News247.gr 

Σχετικά