ΣΥΝ-ΑΠΑΝΤΗΜΑ με τους Βοιωτούς συγγραφείς Σπύρο Γουργιώτη και Νικόλαο Τασιόπουλο

Στο πλαίσιο των διαδικτυακών εκδηλώσεων ΣΥΝ-ΑΠΑΝΤΗΜΑΤΑ με Βοιωτούς Συγγραφείς, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς προσκαλεί το Σάββατο 14 Μαΐου στις 8 μμ. στην παρουσίαση των συγγραφέων:

Σπύρου Γουργιώτη, με αφορμή το βιβλίο του «Η Οδύσσεια του Χάους» (αυτοέκδοση, 2021). Το βιβλίο παρουσιάζουν οι Δημήτριος Τζουβάλης και Δαμιανός Μωραΐτης.

Νικολάου Τασιόπουλου, με αφορμήτο βιβλίο του «Φιλοβοιωτός. Ιστορία και ταυτοποίηση του ιστορικού λόφου» (εκδ. HVNT, 2021). Το βιβλίο παρουσιάζει ο Κλεομένης Κατσούλας.

Συντονίζει ο Λεωνίδας Διαμαντής, Διευθυντής της Βιβλιοθήκης.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή και θα γίνει μέσω Zoom (https://bit.ly/3kS6Zem).

Παράλληλα θα μεταδοθεί και με live streaming στη Facebook σελίδα της Βιβλιοθήκης (https://www.facebook.com/levadia.library).

Πληροφορίες: στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης, στα τηλ. 2261089977 (Λ. Διαμαντής) & 22610.89979 (Κ. Κεράστα), και στο email vivlivad@gmail.com.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Συλλόγου “Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς”

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ:

ΣΠΥΡΟΣ ΓΟΥΡΓΙΩΤΗΣ: Γεννήθηκε στη Λιβαδειά. Πρώτο βήμα στην καλλιτεχνική του πορεία το σχέδιο. Το χιούμορ, ως η ανώτερη μορφή έκφρασης της σκέψης, έρχεται να ζητήσει τη βοήθεια του σχεδίου και προκύπτει η γελοιογραφία, πρώτη ενασχόληση με τις τέχνες του

Σπύρου Γουργιώτη. Γοητευμένος από τις πολλές εκφάνσεις της τέχνης αυτής εξελίσσεται και  συμμετέχει με έργα του σε εκθέσεις και διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό για αρκετά χρόνια. Ταυτόχρονα ασχολείται με τη σκηνογραφία θεατρικών παραστάσεων, στο θέατρο της πόλης.

Πηγή έμπνευσης το φως, για κάθε άνθρωπο. Η αφήγηση της ελληνικής μυθολογίας περιγράφει τη λειτουργία αυτής της διαδικασίας. Έτσι από την ελληνική μυθολογία αντλεί τα θέματά του στη γλυπτική που προέκυψε από ανάγκη βαθύτερης έκφρασης. Μάρμαρο στην αρχή, που ως αυτοδίδακτος κουράστηκε για να μάθει τα μυστικά του, αργότερα χύτευση και σφυρηλάτηση, σε δικής του κατασκευής καμίνι. Εκεί η μαγεία της πλαστικότητας και της διαμόρφωσης της μεταλλικής φόρμας με τη φωτιά απογείωσε τον συναισθηματικό του κόσμο.

«Οι δυνάμεις της φύσης υφαίνουν τον Κόσμο μας».

 Μ’ αυτή τη σκέψη, σε δικής του κατασκευής αργαλειούς, ύφανε τον κόσμο του. Οδυσσέας, Κέρας της Αμάλθειας και Ήλιος. Τρία υφαντά, ένας Κόσμος ολόκληρος. Τρία γλυπτά του, φιλοτεχνημένα πάνω σε βράχους του Ελικώνα  τα δώρισε στην πόλη του και κοσμούν το χώρο της Κρύας της Λιβαδειάς, δίπλα και μέσα στο ποτάμι της Έρκυνας.

Έχει γράψει τέσσερα βιβλία : «ΗΛΙΟΥ ΠΝΟΗ» μυθιστόρημα, «ΟΙ ΜΠΟΥΡΝΕΛΕΣ» το ημερολόγιο ενός θεάτρου, «ΟΙ ΜΥΛΩΝΑΔΕΣ» θεατρικό έργο και «’Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ» μυθιστόρημα.                                                                                         

Ο Σπύρος Γουργιώτης συνηθίζει να λέει στους φίλους του, όταν τον ρωτούν τι είναι τέχνη, πως είναι η έκφραση του αιώνιου αρχικού δημιουργικού στοιχείου, που γέννησε τον Κόσμο μας. «Άλλοι το λένε Χάος, άλλοι Θεό και κάποιοι άλλοι το είπαν κβαντικό κενό. Εγώ το λέω Έρωτα, γιατί έρωτας είναι η φλόγα της νοημοσύνης και της δημιουργίας ανάγκη.»       

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ: Γεννήθηκε στα Βασιλικά Βοιωτίας. Κατατάχτηκε στην Ελληνική Χωροφυλακή το 1968 και αποστρατεύτηκε από την Ελληνική Αστυνομία τον Οκτώβριο του 2004 με τον κατεχόμενο βαθμό του Αντιστρατήγου. Του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επιτίμου Προϊσταμένου Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας. Υπηρέτησε σε μάχιμες και επιτελικές Υπηρεσίες στη νησιωτική Ελλάδα και στην Αττική. Ήταν για πολλά χρόνια επικεφαλής της ΙΝΤΕΡΠΟΛ Ελλάδος, του Εθνικού Γραφείου SIRENE, και της Εθνικής Μονάδας της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας (EUROPOL).

Στους ανωτάτους βαθμούς υπηρέτησε ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας (Ταξίαρχος), Προϊστάμενος Κλάδου Ασφαλείας και Τάξης του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας (Α.Ε.Α) (Υποστράτηγος) και Προϊστάμενος του Επιτελείου του Α.Ε.Α. (Αντιστράτηγος). Ήταν επικεφαλής της ΙΝΤΕΡΟΠΟΛ Ελλάδας από το 1996 έως και το 2004 που αποστρατεύτηκε.

Βραβεύτηκε, τον Σεπτέμβριο του 2003, από τον Αρχηγό του FBI Robert S. Mueller για την μακροχρόνια συνεργασία του στην καταπολέμηση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος. Επίσης, ήταν ο επικεφαλής των Ολυμπιακών Δυνάμεων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα.

Είναι πτυχιούχος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε υποψήφιος Διδάκτωρ στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος πτυχίων έξι (6) ξένων γλωσσών (Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ισπανικής, Ιταλικής και Ολλανδικής). Μετεκπαιδεύτηκε στην Ισπανία, στη Γαλλία και στη Γερμανία σε θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος και εκπροσώπησε την Ελλάδα στο εξωτερικό σε σχεδόν 200 διεθνείς συναντήσεις, συνέδρια, διασκέψεις, κλπ.

Το 2011 εξελέγη Πρόεδρος του νεοσύστατου Συνδέσμου Συγγραφέων-Λογοτεχνών Βοιωτίας. Είναι μέλος της Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας των Ενόπλων Δυνάμεων και διετέλεσε μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.

Είναι ο πρώτος Έλληνας που ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τις συντομογραφίες, τα ακρωνύμια και τα αρκτικόλεξα των ελληνικών και διεθνών οργανισμών, συνδικαλιστικών ενώσεων,

ομοσπονδιών και συνομοσπονδιών, ιδρυμάτων και ινστιτούτων, αθλητικών ομοσπονδιών, Δ.Ε.Κ.Ο. κλπ., αναπτύσσοντας έτσι ένα ειδικό κεφάλαιο που φιλοξενεί η επιστήμη της λεξικογραφίας.

Έχει εκδώσει τα παρακάτω βιβλία:

– ΦΙΛΟΒΟΙΩΤΟΣ-Ιστορία και ταυτοποίηση του ιστορικού λόφου

– Συντομογραφίες-Αρκτικόλεξα και Ακρωνύμια

– Παρνασσιδείς συγγραφείς και ποιητές από την Αρχαιότητα έως και το 1930. : Φωκικά ιστορικά μελετήματα

– Παρνασσιδείς συγγραφείς και ποιητές από το 1931 έως και τις ημέρες μας. : Φωκικά ιστορικά μελετήματα

– Ταξειδεύοντας. Ποιήματα

– Ιστορικά Συμβάντα στα Βασιλικά (Κραβασαρά) Βοιωτίας

– Ο τρομερός Λήσταρχος Στάθης Λαπατσώρας-Μύθοι και Πραγματικότητα. Η ληστεία στη Λοκρίδα 1850-1930

– Ιωάννης Σγουρδάκης. Δήμαρχος Ορχομενίων. Η ζωή και το  έργο του

– Δαδιώτες Πανεπιστημιακοί. Η ζωή και το έργο τους

– Γαλαξείδι. Άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών

– Βοιωτοί Δημιουργοί. Συγγραφείς-Ποιητές. Από το 1931 έως τις ημέρες μας

– Βοιωτοί Δημιουργοί. Συγγραφείς- Ποιητές. Από της   καταλύσεως του Βυζαντίου έως το 1930

– Βοιωτοί Δημιουργοί. Συγγραφείς-Ποιητές. Αρχαιότητα – Βυζάντιο

– Δωριείς Συγγραφείς και Ποιητές. Από το Βυζάντιο έως τις ημέρες μας

– Λοκροί Συγγραφείς και Ποιητές. Από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας

– Λοκροί Συγγραφείς και Ποιητές.  Από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας.  Errata corrigenda et addenda (Λάθη – Διορθώσεις και Προσθήκες).

Σχετικά