Νέα ένταση στις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας μετά την απόφαση Ερντογάν.
NAVTEX για υδρογραφικές έρευνες στο κέντρο του Αιγαίου εξέδωσε η Τουρκία, την ώρα που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις περνούν νέα κρίση.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, μετά την αποστολή του Yunus, εκδόθηκε νέα παράνομη NAVTEX από τον Σταθμό της Σμύρνης για υδρογραφικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους TSG Cesme σε δυο περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου δυτικά του 25ου μεσημβρινού μεταξύ Σκύρου – Άη Στράτη και Λέσβου.
Πότε ξεκινούν οι έρευνες
Οι έρευνες θα διεξαχθούν από σήμερα μέχρι τις 14 Ιουνίου.
Στην περιοχή αυτή το δικαίωμα για έκδοση αναγγελιών ανήκει στην Ελλάδα και καθώς πρόκειται για υδρογραφικές έρευνες που δεν αφορούν την υφαλοκρηπίδα, εκτιμάται ότι είναι μία ακόμα προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει αλλά και να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με δήλωση του στην εφημερίδα «τα ΝΕΑ» καλεί τους Συμμάχους να μην ενδίδουν στους εκβιασμούς της Τουρκίας και αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά επισημαίνει ότι είμαστε μάρτυρες κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικής ρητορικής και πρωτοφανών ενεργειών εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χωράς μας.
«Αντιδρούμε με σύνεση και ψυχραιμία. Δεν παρασυρόμαστε από την πέραν του Αιγαίου ακραία ρητορική. Επιλέγουμε εμείς τον τρόπο και τον χρόνο που θα απαντήσουμε. Είναι προφανές ότι η τουρκική επιθετικότητα δεν εξαντλείται μόνον εναντίον της χώρας μας» επισημαίνει ο κ. Δένδιας.
Ο υπουργός κάνοντας αναφορά στην επικείμενη εισβολή στην Συρία αλλά και στην τουρκική αντίδραση στην ένταξη της Σουηδίας και Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ τονίζει ότι πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη της αναθεωρητικής στάσης της Τουρκίας.
Όπως ενημέρωνε και χθες το in, εκδόθηκε νέα τουρκική NOTAM για μεγάλη άσκηση έρευνας και διάσωσης. Ειδικότερα, σε μια σημειολογική ημερομηνία καθώς η 29η Μαΐου είναι η επέτειος της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, οι Τούρκοι ουσιαστικά δεσμεύουν όλο το ανατολικό Αιγαίο.
Η Άγκυρα έχει δεσμεύσει παράνομα πέντε περιοχές και ανάμεσά τους διαδρόμους μέσω των οποίων ζητούν από επιβατικά και εμπορικά αεροσκάφη να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας.
Άμεση ήταν η απάντηση στη ΝΟΤΑΜ από πλευράς Ελλάδας, τονίζοντας το παράνομο της υπόθεσης, όσο και το άκυρο της άσκησης, καθώς αποκλειστικά υπεύθυνη για την έρευνα και τη διάσωση στο κέντρο του Αιγαίου είναι η Ελλάδα.
Τουρκικός Τύπος: Αμφισβητεί την κυριαρχία σε 152 νησιά
Την ίδια στιγμή στον τουρκικό Τύπο αναζωπυρώνεται η συζήτηση περί 152 νησιών στο Αιγαίο των οποίων η κυριαρχία δεν έχει καθοριστεί. Η Τουρκία αμφισβητεί συνολικά το καθεστώς 152 νήσων από το βόρειο Αιγαίο ως την Κρήτη ανάμεσα τους τις Οινούσσες, την Στρογγύλη, το Φαρμακονήσι, τη Σαμοθράκη, τη Λέσβο, την Ικαρία, τη Σάμο, τη Ρόδο, την Κως, τη Λήμνο.
Χαρακτηριστικοί είναι οι διάλογοι αυτών των ημερών στα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα. Ενδεικτικός είναι αυτός που ακολουθεί:
Ζαφέρ Σαχίν (δημοσιογράφος): Μα πήγαμε και δώσαμε τα νησιά που βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας.
Μουχαρέμ Ιντζέ (πρόεδρος κόμματος Πατρίδα): Μα τι λες να πάμε να τα πάρουμε;
Ζαφέρ Σαχίν (δημοσιογράφος): Ίσως τα πάρουμε, ποιος ξέρει;
Νέο αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε από το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης:
«Η δυνατή Ελλάδα, βέβαια, ενοχλεί κάποιους. Δεχόμαστε έτσι από τους γείτονές μας νέους λεονταρισμούς, αλλά όσο αυτοί απειλούν, τόσο εκτίθενται και πιστεύω ότι όσο μας προκαλούν, τόσο περιθωριοποιούνται» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Εμείς, συνεπώς, δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο, με το ανιστόρητο και τελικά με το αδιέξοδο. Αντίθετα, μένουμε πάντα ανοιχτοί σε κάθε προσέγγιση που εδράζεται στη διεθνή νομιμότητα, αλλά και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας».
in.gr