Κατά την ειδική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας, παρουσιάστηκε διεξοδικά ο σχεδιασμός του Φορέα όπως προβλέπεται να καταγραφεί και στο υπό αναθεώρηση Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) για την επόμενη δεκαετία.
Από τη διοίκηση του φορέα, επαναβεβαιώθηκαν τα βασικά σημεία του σχεδιασμού που είναι :
α) Η κατασκευή του συνόλου των έργων της Περιφέρειας να γίνει με δημόσια χρηματοδότηση και όχι μέσω της σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα. Η κατασκευή των έργων διαχείρισης αποβλήτων μέσω των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) δεν είναι επιλογή των ΟΤΑ και των τοπικών κοινωνιών, αφού έχει καταδειχθεί τα τελευταία χρόνια, ότι αύξησαν κατακόρυφα την οικονομική επιβάρυνση στους πολίτες.
β) Ο σχεδιασμός των έργων διαχείρισης απορριμμάτων του φορέα παραμένει αποκεντρωμένος, αναγνωρίζοντας τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της Περιφέρειας. Ο Φορέας δεν υιοθέτησε ποτέ, και εξακολουθεί να μην υιοθετεί τη λογική των φαραωνικών έργων, με την κατασκευή μιας μεγάλης μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων, όπως επιλέγουν άλλες Περιφέρειες. Στη Στερεά Ελλάδα ο σχεδιασμός σύμφωνα με το ΠΕΣΔΑ προβλέπει την κατασκευή τεσσάρων Μονάδων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων, στη Λαμία, τη Χαλκίδα, τη Θήβα και την Άμφισσα, με τους συνοδούς Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), καθώς και επιμέρους έργα όπως Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) κ.α για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων μελών της Περιφέρειας. που θα καλύπτουν τις ανάγκες του συνόλου των Δήμων της Περιφέρειας.
γ) Κατά τη συνεδρίαση αναλύθηκε πλήρως το ιστορικό όλων των ενεργειών στις οποίες έχει προβεί ο Φορέας και φάνηκε ότι ο Φορέας, έχει έγκαιρα σχεδιάσει όλα τα έργα και έχει έγκαιρα υποβάλει όλες τις σχετικές μελέτες προς έγκριση. Είναι απολύτως σαφές ότι η ευθύνη για την παρατηρούμενη καθυστέρηση ένταξης των έργων, που σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνει τη διετία, βαρύνει αποκλειστικά τις Υπηρεσίες των αρμόδιων Υπουργείων, που επιδεικνύουν ακατανόητη απροθυμία ολοκλήρωσης των δικών τους ενεργειών. Η υπέρβαση κάθε σχετικής προθεσμίας έχει διαπιστωθεί κατ’ επανάληψη, με έγγραφα προς όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, που εξακολουθούν αδικαιολόγητα να μην επισπεύδουν τις απαιτούμενες ενέργειες.
δ) Οι Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) που έχουν σχεδιαστεί για τη Λαμία, τη Χαλκίδα και την Άμφισσα, και οι οποίες περιλαμβάνουν τη διαχείριση και των τριών βασικών ρευμάτων αποβλήτων (σύμμεικτα – πράσινος κάδος, ανακυκλώσιμα – μπλε κάδος, βιοαπόβλητα – καφέ κάδος) είναι οι μόνες πανελλαδικά που πληρούν τις προδιαγραφές της πρόσφατης Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη διαχείριση των αποβλήτων. Όμως, οι προτάσεις του Φορέα, είναι οι μόνες πανελλαδικά που δεν αδειοδοτούνται, τη στιγμή που έχουν προταχθεί και αδειοδοτηθεί πολλές άλλες μονάδες στην υπόλοιπη Ελλάδα, μόνο με τη διαχείριση δύο ρευμάτων!!!
ε) Η Διοίκηση του Φορέα θα προβεί άμεσα σε επαφές με την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, προκειμένου να καταδείξει τα οφέλη της αδειοδότησης και κατασκευής των τριών μονάδων διαμέσου Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, την πληρότητα των προτάσεών μας, τις σημαντικές καθυστερήσεις των υπηρεσιών των Υπουργείων και να επιτύχει την άμεση αδειοδότηση των έργων και την ένταξή τους στο τρέχον ΕΣΠΑ, χωρίς καμία επιπλέον καθυστέρηση.