Αυτές οι 5 τροφές δεν είναι όσο «αθώες» όσο διαφημίζονται
Η υγεία της καρδιάς είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα, αλλά η Δρ. Elizabeth Klodas, καρδιολόγος, προτείνει την αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης πέντε δημοφιλών τροφών που δεν είναι όσο «αθώα» πιστεύουμε.
Ψωμί: Πολλοί άνθρωποι εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα είναι από τους μεγαλύτερους παράγοντες νατρίου. Η υψηλή κατανάλωση νατρίου μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Αντ΄αυτού, η γιατρός επιλέγει ψωμί με σπόρους και στοχεύει να έχουν τουλάχιστον τρία γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 θερμίδες.
Μαργαρίνη: Το πολύ βούτυρο δεν είναι υγιεινό για την καρδιά σας, αλλά οι εναλλακτικές λύσεις όπως η μαργαρίνη δεν είναι πάντα καλύτερες. Πολλά από τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν παραχθεί από φοινικέλαιο, το οποίο περιέχει μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών που μπορεί να αυξήσουν τη χοληστερόλη. Η μαργαρίνη που παρασκευάζεται από ελαιόλαδο ή λινέλαιο είναι καλύτερες επιλογές. Το ελαιόλαδο περιέχει ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά και καθόλου τρανς λιπαρά.
Άπαχο γάλα: Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν λίπος γάλακτος είναι κύριες πηγές κορεσμένων λιπαρών οξέων. Και ενώ το αποβουτυρωμένο γάλα μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή, η γιατρός ενθαρρύνει την επιλογή εναλλακτικών λύσεων. Τα γάλατα αμυγδάλου, κάσιους και ξηρών καρπών macadamia είναι υψηλότερα σε ακόρεστα λιπαρά, που είναι υγιεινά για την καρδιά, όπως και τα γάλατα σόγιας, κάνναβης και λιναριού.
Αναψυκτικά διαίτης: Μπορεί να μην περιέχουν καθόλου ζάχαρη, αλλά επηρεάζουν τη βιοχημεία. Οι τελευταίες μελέτες έχουν δείξει πως τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή σημαντικών πρωτεϊνών που προστατεύουν από την παχυσαρκία και τον διαβήτη. Εναλλακτικές είναι το τσάι, μαύρο ή πράσινο, που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Μπάρες δημητριακών με γκρανόλα: Αν και μπορεί να ακούγονται υγιεινές, οι περισσότερες μπάρες δημητριακών περιέχουν πολύ περισσότερα από τη βρώμη, τους ξηρούς καρπούς και τα φρούτα που συνήθως αναγράφονται στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας. Πολλές είναι γεμάτες πρόσθετα σάκχαρα, τεχνητά γλυκαντικά κ.α. Καλύτερη λύση είναι ξηροί καρποί.
Πηγή: lifo.gr