«Η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος και δεν μπορεί να άγεται και να φέρεται με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας ενός άλλου κράτους» δήλωσε στην ΕΡΤ ο τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Ευάγγελος Αποστολάκης.
«Δεν μπορεί να έχουμε σοβαρά κυριαρχικά δικαιώματα και να μην τα εξασκούμε» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Ευάγγελος Αποστολάκης, αναφορικά με την επέκταση της ελληνικής ΑΟΖ στα 12 ναυτικά μίλια, επισημαίνοντας ότι «τώρα είναι η ώρα να γίνει κάτι τέτοιο, τη στιγμή που δεχόμαστε απειλές και αμφισβητούνται τα πάντα».
Μιλώντας στη δημοσιογράφο Βάλια Πετούρη και την εκπομπή «ΕΠΤΑ» ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι «η επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων είναι ένα κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας. Δεν παραβιάζει τίποτα και ειδικά στις περιοχές που είναι στην Ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κρήτης, ανατολικά και δυτικά, θεωρώ ότι είναι κάτι που πρέπει να γίνει».
Σε διεθνές δικαστήριο τα θέματα της ΑΟΖ
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «όλα τα κράτη με τα οποία γειτνιάζει η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη τους με τη δικιά μας και της Τουρκίας, θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο με τον οποίο θα παραπέμψουμε αυτά τα θέματα σε ένα διεθνές δικαστήριο (εννοώντας το Δικαστήριο της Χάγης).
Απαντώντας σε ερώτηση για το εαν η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε επέκταση της ΑΟΖ και στο Αιγαίο υποστήριξε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι διεθνούς θαλάσσιας επικοινωνίας. «Με κάποιο τρόπο και με προτάσεις οι οποίες ήδη έχουν συζητηθεί και έχουν μεθοδευθεί, θα μπορούσε να γίνει», εξήγησε ότι μπορεί να γίνει αυτό.
Κυρίαρχο κράτος η Ελλάδα – Δεν άγεται από το Συμβούλιου Ασφαλείας της Τουρκίας
Ερωτηθείς για το αν ανησυχεί για μια έντονη αντίδραση της Άγκυρας που διατηρεί πάντοτε την απειλή του casus belli εναντίον της χώρας μας τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος και δεν μπορεί να άγεται και να φέρεται με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας ενός άλλου κράτους».
Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου από πλευράς της Άγκυρας ο κ. Αποστολάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η μεθόδευση του να αποφεύγεις το θερμό επεισόδιο με τέτοιου τύπου παραχωρήσεις, όπως είναι η αναστολή ή η καθυστέρηση αναλήψεως και εκμετάλλευσης των κυριαρχικών σου δικαιωμάτων, δεν είναι ο καλύτερος τρόπος. Θεωρώ ότι θα πρέπει να περάσουμε ένα μήνυμα ότι δεν αφήνουμε τίποτα: Δεν παραχωρούμε κανένα δικαίωμα».
ERTNEWS.GR