Ποια είναι τα μέτρα άμεσης εφαρμογής – Η «αλλαγή σελίδας» για τη χώρα και για το πολιτικό σύστημα στο επίκεντρο της τοποθέτησης στη Βουλή το απόγευμα – Οι μεταρρυθμίσεις και το κοινωνικό κράτος
Στα τελευταία μέτρα της προεκλογικής περιόδου για την αναμέτρηση του περασμένου Μαΐου, όταν παρουσίαζε το πρόγραμμα διακυβέρνησης της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επιλέξει να πει μια «ιστορία» για το πώς βλέπει την Ελλάδα στο τέλος της τετραετίας. Ετσι είχαν έρθει στο φως οι δεσμεύσεις του για κάθε μία από τις – κατά τον ίδιο – «5 Ελλάδες» (παραγωγική, κοινωνική, δίκαιη, πράσινη-ψηφιακή, ισχυρή). Έναν ανάλογο ορίζοντα προς το 2027 θέλει ο ίδιος να χαράξει και σήμερα, ανοίγοντας (μετά τις 17:00) την τριήμερη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων.
Αυτή τη φορά υπάρχει στο φόντο ένα ριζικά αλλαγμένο πολιτικό περιβάλλον, με τη ΝΔ να απολαμβάνει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με κενό ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη στα κοινοβουλευτικά έδρανα καθώς και με μικρά κόμματα να δίνουν για πρώτη φορά το στίγμα των προθέσεών τους. Εξ ου και στο επίκεντρο της πρωθυπουργικής τοποθέτησης μπαίνει «η αλλαγή σελίδας» τόσο για τη χώρα όσο και για το πολιτικό σύστημα με τον ίδιο να επιχειρεί διαχωριστική γραμμή με την τοξικότητα και τον λαϊκισμό, προτάσσοντας τη σταθερότητα – στα δημοσιονομικά, στον κυβερνητικό κύκλο, στην κοινωνία. Και προτάσσοντας επίσης την κυβέρνησή του και τη ΝΔ ως τη μόνη πολιτική δύναμη με σχέδιο και βούληση για «μεγάλες αλλαγές».
Μέτρα με άμεσο αντίκτυπο
Άλλωστε πρωθυπουργικοί συνεργάτες λένε ότι η ομιλία θα αφορά ολόκληρη την τετραετία, από τους αμέσως επόμενους μήνες έως το 2027, περισσότερο ως «οραματικό πλαίσιο» για το πως ο Μητσοτάκης βλέπει την Ελλάδα στο τέλος της νέας γαλάζιας θητείας. «Θα εξηγήσει λοιπόν τις πολιτικές με τις οποίες θα φτάσουμε εκεί», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος θα φέρει στο προσκήνιο τις βασικές κυβερνητικές παρεμβάσεις, όπως έχουν παρουσιαστεί και προεκλογικά, αλλά δεν θα μείνει μόνο εκεί. Προδιαγράφονται και εξαγγελίες μερικών μέτρων πιο άμεσης εφαρμογής στο οικονομικο-κοινωνικό πεδίο. Με δεδομένο για παράδειγμα ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα πιέζει τα νοικοκυριά, η κυβέρνηση θέλει να δώσει στην αφετηρία της δεύτερης τετραετίας, θεσμικά από τη Βουλή, ένα καθαρό σινιάλο «κοινωνικής στήριξης».
Μετά την απόφαση να παραταθεί το «καλάθι της νοικοκυράς» έως το τέλος του 2023, αναμένονται εξαγγελίες για άλλα δύο μέτρα. Το ένα αφορά το Market Pass για τις αγορές τροφίμων, για το οποίο έχει εξεταστεί αναλυτικά από το οικονομικό επιτελείο τόσο η χρονική επέκτασή του (Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο με προοπτική νέας επέκτασης ως το τέλος του έτους) όσο και η διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων. Το άλλο έχει να κάνει με την έκτακτη, προσωρινή στήριξη ευάλωτων ομάδων (χαμηλοσυνταξιούχοι κ.ά) με ένα «δώρο» Χριστουγέννων, όπως έχει γίνει στο παρελθόν.
Καλύτερα εισοδήματα
Ωστόσο ο Μητσοτάκης θέλει να δώσει έμφαση στα μόνιμα μέτρα για την αύξηση των εισοδημάτων. Εξάλλου οι «καλύτεροι μισθοί» ήταν βασικός (αν όχι ο βασικότερος) προεκλογικός άξονάς του. Ετσι, η οικονομία και ο οδικός χάρτης των μεταρρυθμίσεων θα αποτελέσουν τον πυρήνα όσων θα πει ο Πρωθυπουργός. Για την οικονομία, το νομοσχέδιο με τις δεσμεύσεις της ΝΔ αναμένεται να βγει άμεσα στη δημόσια διαβούλευση.
Σε αυτό έχουν κλειδώσει τα εξής μέτρα: οι νέοι μισθοί (και τα επιδόματα) στο δημόσιο, η αύξηση του αφορολογήτου για οικογένειες με παιδιά, η αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη, το Youth Pass ύψους 150 ευρώ για τους νέους που ενηλικιώνονται, η έκπτωση κατά 10% στον ΕΝΦΙΑ για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.
Ο «εκσυγχρονισμός»
Λέξη – κλειδί στην πρωθυπουργική ομιλία θα είναι επίσης ο «εκσυγχρονισμός». Ο Μητσοτάκης σκοπεύει να αναφερθεί στα βήματα προόδου της χώρας την περασμένη τετραετία εν μέσω κρίσεων για να μιλήσει για «αναγκαία άλματα» που απαιτούνται σε «έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία». Η καθαρή και σταθερή στόχευσή του είναι άλλωστε στο πολιτικό Κέντρο και σε ένα κοινό «της λογικής», όπως συνηθίζει να λέει, που αποστρέφεται τον λαϊκισμό και την τοξικότητα.
Έτσι, προδιαγράφεται ότι θα μιλήσει για την αντιμετώπιση παθογενειών του κράτους, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό και ισχυρό, για την αξιολόγηση… παντού, για αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, για το μεγαλύτερο στοίχημα της τετραετίας, όπως ο ίδιος το έχει καθορίσει: το πρότζεκτ του νέου ΕΣΥ.