Ανατροπές στη «μάχη» για την ηγεσία της ΚΕΔΕ φέρνει η απρόσμενη ήττα του Κ. Μπακογιάννη στο δήμο Αθηναίων από τον Χ. Δούκα. Όπως είχε αποκαλύψει το aftodioikisi.gr, τον περασμένο Ιούλιο ο απερχόμενος δήμαρχος Αθηναίων είχε πιέσει ασφυκτικά Μαξίμου και Πειραιώς, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε ατόπημα. Δηλαδή, να ανακοινώσουν στήριξη του κυβερνώντος κόμματος για την προεδρία της ΚΕΔΕ πριν τις δημοτικές εκλογές, προεξοφλώντας το αποτέλεσμα στην Αθήνα. Ωστόσο, καθώς η ψήφος των πολιτών δεν είναι δεδομένη, οι πολίτες της πρωτεύουσας επιφύλαξαν ένα μεγάλο «κάζο» τόσο για τον κ. Μπακογιάννη όσο και για το κυβερνών κόμμα, βγάζοντάς τον όχι μόνο από τη θέση του δημάρχου, αλλά και, αυτονοήτως, από τη θέση του υποψηφίου προέδρου της ΚΕΔΕ.
Με αυτό τον τρόπο από την πλευρά της ΝΔ, που, όπως έχει γράψει το aftodioikisi.gr, είναι και πάλι κυρίαρχη, επανέρχονται δριμύτερες δύο υποψηφιότητες, εκείνη του Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου, που από τον Ιούλιο του 2023, διατελεί Πρόεδρός της και εκείνη του Δημάρχου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ. Πληροφορίες του aftodioikisi.gr αναφέρουν ότι οι οποίες προσπάθειες έχουν γίνει να κάνει πίσω ο ένας από τους δύο, έχουν πέσει στο κενό, ενώ ο κ. Κυρίζογλου φέρεται να έχει απορρίψει και το “μοντέλο του 2019”, όταν δηλαδή, η ΝΔ κατέβηκε ως ενιαία παράταξη με προσυμφωνημένο ότι ο επόμενος πρόεδρος θα είναι εκείνος που θα πάρει τις περισσότερες ψήφους στην Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ. Τότε ο κ. Παπαστεργίου είναι κερδίσει στη μάχη των σταυρών τον σημερινό πρόεδρο και είχε εκλεγεί εκείνος πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, για να μετακινηθεί στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τον περασμένο Ιούλιο και τη θέση του να καταλάβει ο Λ. Κυρίζογλου.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, υποψήφιοι για την προεδρία θα επιθυμούσαν να είναι ο Σίμος Δανιηλίδης, Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών και ο Βασίλης Κεγκέρογλου, πρώην βουλευτής Ηρακλείου και Δήμαρχος Μινώα – Πεδιάδας. Όμως εδώ υπάρχει ένα “πρόβλημα”. Και οι δύο θεωρούνται “Παπανδρεϊκοί”, βασικός λόγος που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, δεν τους προτιμά και ψάχνει υποψήφιο… “δικό του παιδί”. Να σημειωθεί δε, ότι στο τραπέζι βρίσκεται και το όνομα του Χάρη Δούκα, ο οποίος ex officio είναι μέλος του 31μελούς ΔΣ της ΚΕΔΕ, ως Δήμαρχος Αθηναίων, όμως, αφενός ο Δήμος της Αθήνας ήδη είναι μια μεγάλη πρόκληση για τον νέο Δήμαρχο και αφετέρου ο Νίκος Ανδρουλάκης, δεν θα ήθελε να τον δει σε αυτή τη θέση για (ευνόητους) εσωκομματικούς λόγους.
Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού δεν εξελέγη ξανά δήμαρχος (Λαρισαίων), ο επικεφαλής της παράταξης το 2019 Απόστολος Καλογιάννης και ο Σίμος Ρούσσος, που εξελέγη ξανά δήμαρχος Χαλανδρίου, έχει, σύμφωνα με πληροφορίες διαμηνύσει ότι η ΚΕΔΕ δεν τον ενδιαφέρει, η επικρατέστερη υποψηφιότητα είναι αυτή της Τίνας Καφατσάκη, της νέας δήμαρχου Ζωγράφου.
Στο ΚΚΕ, υποψήφιος θα είναι ο εκλεγμένος δήμαρχος Πατρέων, Κωνσταντίνος Πελετίδης.
Οι έδρες των κομμάτων
Να υπενθυμίσουμε ότι στις εκλογές για την ΚΕΔΕ το 2019, σε σύνολο 512 ψηφισάντων μελών της Γενικής Συνέλευσης, τα αποτελέσματα είχαν ως εξής:
Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι (ΝΔ) 325 ψήφους και 19 έδρες
Αυτοδιοικητικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) 91 ψήφους και 6 έδρες
Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία (ΣΥΡΙΖΑ) 45 ψήφους και 3 έδρες
Νέα Αυτοδιοίκηση 33 ψήφους (Ανεξάρτητοι) και 2 έδρες
Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ) 10 ψήφους και 0 έδρες
Συντονισμός Αιρετών 6 ψήφους και 0 έδρες.
Οι ισορροπίες όμως των κομμάτων, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, είναι αναμενόμενο σε σχέση με το 2019, να έχουν διαφοροποιήσεις, καθώς σε κάθε νέα αναμέτρηση υπάρχουν οι κερδισμένοι και οι χαμένοι.
Η Νέα Δημοκρατία, η οποία συγκεντρώνει τη μεγάλη πλειοψηφία των συνέδρων, αναμένεται να καταλάβει 17 με 18 έδρες, το ΠΑΣΟΚ, μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, 10 έδρες και οι υπόλοιπες 3 με 4 έδρες, ελλείψει και του Γ. Ιωκειμίδη, επικεφαλής της ανεξαρτητης “Νέας Αυτοδιοίκησης” που ήταν υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής, αναμένεται να τις μοιραστούν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.