ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ
“ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ #ΖΩΗ ΣΤΑ ΠΑΓΩΜΕΝΑ #ΦΕΓΓΑΡΙΑ ΤΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ”
Η ερευνήτρια του νεοσύστατου Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος Δρ. ΑΝΕΖΙΝΑ ΣΟΛΩΜΟΝΙΔΟΥ παρουσίασε τη Κυριακή 10 Δεκεμβρίου στην κατάμεστη αίθουσα διαλέξεων της Εστίας Μητέρας στη Λιβαδειά, τη δεύτερη ομιλία της σειράς των διαλέξεων με θέμα ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ (http://travelingsolarsystem.wikidot.com/) που οργανώνει η Δημόσια Κεντρική βιβλιοθήκη της Λιβαδειάς, η Διεύθυνση δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλοι Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς. Το θέμα που μας ανέπτυξε ήταν οι τρόποι με τους οποίους αναζητούμε «βιο-υπογραφές» έξω από τη Γη, και συγκεκριμένα στα παγωμένα φεγγάρια των πλανητών Δία και Κρόνου.
Η έρευνα στα θέματα αυτά είναι μεν στην αρχή αλλά έχουμε ήδη στα χέρια μας εντυπωσιακά ευρήματα κυρίως από τους παγωμένους δορυφόρους «Ευρώπη» και «Τιτάνα».
Παράλληλα, η κ. Σολωμονίδου μίλησε για την όμορφη πορεία των ερευνητών σε αχαρτογράφητους επαγγελματικούς δρόμους, με αφορμή τη δική της πορεία και εμπειρία, με την ολοκλήρωση των βασικών της σπουδών στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου ονειρεύτηκε αρχικά να σπουδάσει Πλανητολογία και Αστροβιολογία. Κυρίως, ανέδειξε με τις λεπτομερείς της αναφορές ότι οι ερευνητές διαθέτουν δυο από τις κύριες δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες σήμερα στις μεγάλες εταιρίες, καινοτόμα σκέψη και ικανότητα να εργάζονται σε μεγάλες διεπιστημονικές ομάδες για τη λύση σύνθετων προβλημάτων.
Στο τέλος της ομιλίας της συζήτησε με το κοινό αλλά και μαθητές/τριες και απάντησε σε ερωτήματα από τις εμπειρίες που αποκόμισε δουλεύοντας στα εργαστήρια της NASA και της ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Επιτροπή).
Η Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς ευχαριστεί θερμά τους κ. Βλάχο (Loukas Vlahos ) και κ. Αν. Σολωμονίδου, τους συνδιοργανωτές, τους συνεργάτες και υποστηρικτές, τους χορηγούς επικοινωνίας, τον Δαμιανό Μωραΐτη ( Μωραΐτης Δαμιανός ) για τη φωτογράφιση, αλλά και όλους όσους και όσες τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους.
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΑΛΕΞΗ, 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024!
Περισσότερα για το σύνολο των διαλέξεων εδώ: http://travelingsolarsystem.wikidot.com/