Ο Κυριάκος πετά τη μπάλα στην εξέδρα, ο Στέφανος κάνει ζέσταμα, ο Νίκος βλέπει τα κορδόνια και χάνει τη μπάλα

Στο γάμο ομόφυλων ζευγαριών δεν ξέρουν ακόμη ποιοι θα πάνε, από του Κουτρούλη τον γάμο όμως δεν λείπει κανένας. Να δεις που ο Πώποτας με το «Εμπρός πίσω», θα μοιάζει στο τέλος προοδευτικός

Οριζόντια

Τα τρία βασικά κόμματα της πολιτικής σκηνής κατάλαβαν ότι με τη νομιμοποίηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία τους, «χτύπησαν» πάνω στα αντανακλαστικά ενός συντηρητικού στρώματος της ελληνικής κοινωνίας που τέμνει οριζόντια το πολιτικό σύστημα. Κι ανέκρουσαν πρύμναν!

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης

Η αρχή έγινε από την κυβέρνηση και ιδιαίτερα από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Προτροπή για ψήφο κατά συνείδηση των βουλευτών – αν και είναι «αξιοπρεπής στάση η αποχή» – και «χαλάρωση» της υποχρέωσης των υπουργών να ψηφίσουν. Ενώ είναι ακόμη ασαφές ποια ακριβώς θέση επιλέγει το Μέγαρο Μαξίμου. Κι εν συνεχεία «πολιτικό μασάζ» στο σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας….

Ο κ. Στέφανος Κασσελάκης

Ακολούθησε το … «θρίλερ» του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Η «κομματική πειθαρχία» στη συνέντευξη του Star έμεινε κενό γράμμα, μετά από τις δηλώσεις της εκπροσώπου του κυρίας Δώρας Αυγέρη. Διότι η αναφορά του βουλευτή Χανίων κυρίου Παύλου Πολάκη «δεν μπορώ να ανέβω στα χωριά» ήταν προφανώς υπαρξιακό! Και μετά το τέλος της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας ο πρόεδρος του κόμματος επανήλθε στη σκληρή γραμμή και σε ανάρτηση του ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι «εάν αυτό (σσ το νομοσχέδιο) προωθεί ουσιαστικά την ισότητα, ακόμα και ατελώς, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει. Σε αυτό το σενάριο, αν παρεκκλίνει ένας βουλευτής από τον δρόμο της προόδου και της ισότητας, θα πάρω τις ανάλογες αποφάσεις»!

Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης

Και ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Προηγήθηκε η αναφορά του προέδρου του κόμματος κ. Νίκου Ανδρουλάκη πως «δεν θα δέσει τα κορδόνια του Μητσοτάκη» στο συγκεκριμένο θέμα. Δηλαδή δεν πρόκειται να τον «διευκολύνει» ψηφίζοντας το νομοσχέδιο όταν έρθει στη Βουλή. Χθες όμως ο κ. Δημήτρης Μάντζος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος απαλύνοντας την δήλωση του προέδρου του δήλωσε «κάθε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα το μελετήσει, όταν έρθει, και θα τοποθετηθεί με τη συνείδηση, τις απόψεις, τις αρχές και τις αξίες του». Δηλαδή – αν κατάλαβα καλά – ψήφος κατά συνείδηση…. Σωστό, διότι ήδη ο βουλευτής Χίου κ. Σταύρος Μιχαηλίδης δήλωσε ότι θα το καταψηφίσει – και 4 – 5 ακόμη….

Η Εκκλησία;

Όπως αντιλαμβάνεστε τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα για τους τρεις βασικούς «παίκτες» του πολιτικού συστήματος. Κι ακόμη δεν έχει «πάρει φωτιά» ο ευρύτερος εκκλησιαστικός χώρος (παραεκκλησιαστικές οργανώσεις, ΓΟΧ κ,λ.π). Πως θα σας φαινόταν το ενδεχόμενο της επανάληψης σε μικρή ή ακόμη και σε αντίστοιχη κλίμακα του φαινομένου των αντιδράσεων για τις ταυτότητες! Θα μου πείτε εκείνη ήταν η εποχή του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και τώρα είναι του κ. Ιερωνύμου. Σύμφωνοι! Αλλά ο Αρχιεπίσκοπος ελέγχει και το σύστημα της Εκκλησίας; Δε θα το έλεγα….

Ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης

Πάντως οι αντιδράσεις στη Νέα Δημοκρατία συνεχίζονται. Χθες ήταν η «σειρά» του πρώην πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά. Κι αν είναι δεδομένη η στάση του συγκεκριμένου δημοσίου προσώπου, η δήλωση του κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη, πως θα πάει στη Βουλή και θα καταψηφίσει, πως σας φαίνεται;

Πλανάται

Καταλαβαίνετε ότι πλέον η πολιτική ζωή της χώρας έχει επισκιαστεί από ένα θέμα δικαιωμάτων, που αφορά στην ισότητα των πολιτών, δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά που ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας – δεν γνωρίζω αν είναι πλειοψηφικό, μπορεί και να είναι! – δεν το αξιολογεί ως μείζονος σημασίας….

Οι συνήθεις

Εν τω μεταξύ χθες συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία στην Κουμουνδούρου για να συζητήσει το κείμενο των θέσεων και το σχέδιο της απόφασης, που θα εισηγηθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που αρχίζει σήμερα. Όπως σας ενημέρωσα και χθες οι αντιδράσεις ήταν συγκεκριμένες από τους «τρεις», τους κκ Γιάννης Ραγκούση, Κώστα Ζαχαριάδη και Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον κ. Διονύση Τεμπονέρα και τον κ. Νίκο Παππά.

Κι ένα «τζαρτζάρισμα»

Ο κ. Παππάς εστίασε στο θέμα των Σπετσών και των οικονομικών (δάνειο κλπ). Μάλιστα ο κ. Κασσελάκης δήλωσε πως θα γίνει ειδική συνεδρίαση για τα οικονομικά του κόμματος. Λίγο πριν τελειώσει η συνεδρίαση έγινε ένα «τζαρτζάρισμα» μεταξύ των κκ Ραγκούση και Νίκου Σκορίνη σχετικά με το αν θα αναφέρεται στην εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή η επιλογή της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς ή όχι. Και φυσικά θα αναφέρεται. Γενικότερα όμως η συζήτηση δεν υπήρξε εντόνως … ζωηρή!

«Λιγότερος ΣΥΡΙΖΑ»

«Όμως αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη». Προχθές ο κ. Θανάσης Καρτερός – που ως γνωστόν απηχεί τις απόψεις του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Αλέξη Τσίπρα – έγραφε στην «Αυγή» πως «Και ο ΣΥΡΙΖΑ, ελπίδα και απαντοχή πριν από λίγο καιρό ακόμα και για εκείνους που δεν τον συμπαθούσαν, είναι λιγότερο ΣΥΡΙΖΑ από ποτέ. Η διάσπαση, οι επιπολαιότητες, οι διαρροές με εσωκομματική στόχευση, οι εκτός τόπου και χρόνου «προτάσεις» επιτείνουν μια εικόνα αναξιοπιστίας, εσωστρέφειας, αναποτελεσματικότητας». «Λιγότερος ΣΥΡΙΖΑ» και «επιπολαιότητες». Το μήνυμα εστάλη προς τον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου….

Εχουν διαρραγεί!

Να σας ενημερώσω πάντως – σας το υποσχέθηκα προ ημερών! – ότι οι σχέσεις των κκ Κασσελάκη και Τσίπρα έχουν διαρραγεί. Δεν γνωρίζω αν πρόκειται για οριστικό «διαζύγιο» ή μπορεί κάποιος … «σύμβουλος γάμου» να βοηθήσει! Ο πρώτος κατηγορεί τον δεύτερο, μεταξύ των άλλων, ότι για το γεύμα του με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου στο Στρασβούργο, προ εβδομάδων και για την συζήτηση που είχε μαζί του, δεν τον ενημέρωσε. Θεωρεί δηλαδή η συζήτηση των δύο πρώην αφορούσε την τύχη της κεντροαριστεράς και την ανασύνθεση της. Κι ο ίδιος βεβαίως είναι εκτός….

Είναι σκληρό πράγμα

Από την άλλη πλευρά ο δεύτερος κατηγορεί τον πρώτο πως κάνει συνεχώς λάθη τακτικής και θεωρεί ότι η δημοσιοποίηση του θέματος των οικονομικών και του δανείου που προέκυψε, ουσιαστικά αμφισβήτησε την δική του περίοδο. Όπως κι οι αναφορές για χρηματοδότες…. Αλλά όπως σας έχω πει η «χειραφέτηση» του νέου προέδρου από τον προηγούμενο είναι μία δύσκολη και επίπονη διαδικασία. Είναι σκληρό πράγμα!

Οι πέντε αιτίες!

Ωστόσο το θέμα έχει συνέχεια. Στον απολογισμό που γίνεται στο κείμενο των προσυνεδριακών θέσεων, αφού σημειώνεται ότι «ο απολογισμός της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ (…) δεν υπήρξε ουσιαστικά αναστοχαστικός» καταγράφονται πέντε αιτίες για την εκλογική κατάρρευση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως η «έλλειψη αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», «η αναποτελεσματική αντιπολίτευση στα μεγάλα ζητήματα», «η ματαίωση (…) του αναγκαίου “μετασχηματισμού” του», «η συμβιβαστική αναποφασιστικότητα της ηγεσίας λόγω του εσωτερικού “πολιτικού κόστους”», «η μετέωρη πρόταση για προοδευτική κυβέρνηση» και «η υποτίμηση του αντιπάλου»!

Σχετικά