Στρατηγικές για να διαχειριστείτε τον εκνευρισμό
Βομβαρδιζόμαστε διαρκώς με πράγματα που μας αγχώνουν και μας νευριάζουν, οπότε φαίνεται ότι εκνευριζόμαστε πιο εύκολα.
Η κίνηση στις ώρες αιχμής, οι ουρές και οι απρόσεκτες ή οι αγενείς συμπεριφορές άλλων ανθρώπων μπορεί να εξαντλήσουν την υπομονή μας και τα συναισθηματικά μας αποθέματα.
Η περιστασιακή απογοήτευση είναι μια φυσιολογική αντίδραση, αλλά αν εκνευρίζομαστε πια τόσο εύκολα μπορεί να έχουμε επιπτώσεις στις σχέσεις, την παραγωγικότητα και τη συνολική ποιότητα ζωής μας.
Γιατί εκνευριζόμαστε τόσο εύκολα;
1. Στρες
Το άγχος είναι ένας πολύ κοινός λόγος ευερεθιστότητας. Όταν είμαστε υπό στρες, το σώμα μας απελευθερώνει ορμόνες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, που μας κάνουν ευερέθιστους.
2. Δεν έχουμε κοιμηθεί καλά και αρκετά
Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, τείνουμε να νιώθουμε ευερέθιστοι και ανυπόμονοι. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται καλά είναι πιο επιρρεπείς στο να αισθάνονται θυμό, απογοήτευση και εχθρότητα.
3. Πείνα
Ακόμη και το χαμηλό σάκχαρο μπορεί να μας κάνει ευερέθιστους. Όταν αισθανόμαστε πείνα, το σώμα μας απελευθερώνει ορμόνες που μας λένε ότι είναι ώρα να φάμε. Αυτές οι ορμόνες, ωστόσο, μπορούν επίσης να μας κάνουν να απογοητευόμαστε εύκολα, να είμαστε ανυπόμονοι, ακόμη και να θυμώνουμε.
4. Αλλαγές διάθεσης
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για εναλλαγές της διάθεσης, όπως ορμονικές αλλαγές, άγχος και φαρμακευτική αγωγή. Όσοι υποφέρουν από εναλλαγές της διάθεσης είναι πιο πιθανό να αισθάνονται θυμό, θλίψη και εκνευρισμό.
5. Όρια
Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να θέσουν όρια και να τα επιβάλουν είναι πιο πιθανό να ενοχληθούν από τους άλλους γύρω τους. Αυτοί οι άνθρωποι συχνά νιώθουν ότι τους εκμεταλλεύονται ή ότι οι ανάγκες τους δεν ικανοποιούνται.
6. Άγχώδης διαταραχή
Η αγχώδης διαταραχή είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που προκαλεί πολλά συμπτώματα, όπως ευερεθιστότητα, ανησυχία και δυσκολία συγκέντρωσης. Όταν κάποιος αισθάνεται άγχος, θα είναι πιο πιθανό να θυμώσει με μικρές ενοχλήσεις.
7. Κατάθλιψη
Όταν κάποιος έχει κατάθλιψη, μπορεί να αισθάνεται ότι όλα είναι δύσκολα, κάτι που τον κάνει να είναι ευαίσθητος σε ενοχλήσεις.
8. Προβλήματα υγείας
Θέματα υγείας, όπως προβλήματα με τον θυρεοειδή, πονοκέφαλοι και χρόνιοι πόνοι, όλα κάνουν τους ανθρώπους ευερέθιστους και ενοχλητικούς.
9. Φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά ή οι β-αναστολείς, έχουν την ευερεθιστότητα ως παρενέργεια.
10. Εκνευρισμός από… σπίτι
Οι άνθρωποι που μεγάλωσαν σε οικογένειες όπου ο εκνευρισμός ήταν συνηθισμένος και φυσιολογικός, μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς να εκφράσουν τη δική τους ενόχληση με παρόμοιο τρόπο. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν μάθει ότι αυτός είναι ένας αποδεκτός τρόπος να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.
11. Προσωπικότητα
Μερικοί άνθρωποι είναι απλώς πιο πιθανό να είναι πιο ευερέθιστοι από άλλους.
12. Περιβαλλοντικοί παράγοντες
Οι άνθρωποι που ζουν σε θορυβώδη ή χαοτικά περιβάλλοντα τείνουν να αισθάνονται πιο συχνά πιεσμένοι και ευερέθιστοι.
Στρατηγικές για να διαχειριστείτε τον εκνευρισμό
1. Να κριτικάρετε και τον εαυτό σας.
2. Διώξτε τις αρνητικές σκέψεις. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να εντοπίσετε τις αρνητικές σκέψεις και σκεφθείτε θετικά.
3. Να είστε επιεικής.
4. Βρείτε υγιεινές διεξόδους για τον θυμό, π.χ. ασκηθείτε ή μιλήστε με κάποιον.
5. Μάθετε να λέτε όχι. Μάθετε πότε να λέτε όχι σε αγχωτικά ή χρονοβόρα αιτήματα.
Πηγή: hs