Συνεργασία ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, ΕΠΑΛ – Εργαστηριακού Κέντρου Θήβας και Δήμου Θηβαίων

Σε πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης αλουμινίου.

Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας μεταξύ στελεχών του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Στερεάς Ελλάδας AE, του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Θήβας – Εργαστηριακού Κέντρου Θήβας και του Δήμου Θηβαίων. Στη συνάντηση επισφραγίσθηκε η έναρξη της συνεργασίας των άνω φορέων με στόχο την προώθηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των μαθητών μέσω της υλοποίησης της νέας δράσης ανακύκλωσης αλουμινίου.

Συγκεκριμένα, ο Διευθυντής του Εργαστηριακού Κέντρου Θήβας, κ. Κωνσταντίνος Χαρέμης & ο εκπαιδευτικός κ. Νικόλαος Θεοδοσίου, παρουσίασαν μέσω προβολής βίντεο, στα στελέχη του ΦοΔΣΑ & στον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος & Ποιότητας ζωής του Δήμου Θηβαίων, κ. Νικόλαο Κοβάνη, αυτοσχέδια πρέσα συμπίεσης κουτιών αλουμινίου (Can Crusher) την οποία κατασκεύασαν οι ίδιοι οι μαθητές του ΕΠΑΛ Θήβας στα εργαστήρια του Εργαστηριακού Κέντρου Θήβας με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους. Η πρόταση συνεργασίας αφορά την έναρξη πιλοτικού προγράμματος ανακύκλωσης αλουμινίου στο οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν και άλλα σχολεία του Δήμου Θηβαίων. Ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας θα συνδράμει με την προμήθεια των απαραίτητων κάδων στα σχολεία και θα υποστηρίζει το πρόγραμμα σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.

Τα συνεργαζόμενα σχολεία θα ορίσουν διακριτούς χώρους συγκέντρωσης συσκευασιών αλουμινίου όπου και οι μαθητές θα συγκεντρώνουν, στους ειδικούς κάδους που θα έχει προμηθεύσει ο ΦοΔΣΑ, τα κουτάκια αλουμινίου τα οποία θα μεταφέρονται από τον Δήμο Θηβαίων στις εγκαταστάσεις του ΕΠΑΛ – Εργαστηριακού Κέντρου Θήβας όπου και θα συμπιέζονται στην αυτοσχέδια πρέσα. Στη συνέχεια οι ποσότητες του συμπιεσμένου αλουμινίου θα μεταφέρονται από τον ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας στη νέα υπερσύγχρονη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Θήβας όπου και θα ανακυκλώνονται.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα σχολεία που θα συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης αλουμινίου θα έχουν ανταποδοτικά οφέλη αναλογικά με τις ποσότητες αλουμινίου που θα συγκεντρώνουν ενώ παράλληλα οι μαθητές θα συνδεθούν με την κοινότητα και τους τοπικούς φορείς.

Η άνω δράση ενισχύει τους περιβαλλοντικούς στόχους του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ο οποίος πραγματοποιεί σειρά δράσεων ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης των πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών χτίζοντας μια περιβαλλοντική κουλτούρα και δημιουργώντας αξίες, στάσεις και συμπεριφορές φιλικές προς το περιβάλλον καθώς βασική προτεραιότητα του Φορέα είναι η ανάδειξη της σημασίας της συμμετοχής και της κινητοποίησης μικρών και μεγάλων στον αγώνα για την προστασία του φυσικού οικοσυστήματος του πλανήτη μας με σεβασμό στα δικαιώματα των μελλοντικών γενεών και στην αρχή της αειφορίας.

Ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Θηβαίων ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόταση συνεργασίας του ΕΠΑΛ Θήβας και συγκεκριμένα του Εργαστηριακού Κέντρου Θήβας, η οποία ενισχύει το πνεύμα συλλογικότητας και οικολογικής συνείδησης των μαθητών, ενώ παράλληλα δεσμεύονται για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα της άνω δράσης.

Σχετικά