Μητσοτάκης – Σαμαράς, δυο ξένοι στο ίδιο κόμμα

Χωρίς να κατονομάσει ο ένας τον άλλον, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντώνης Σαμαράς αντάλλαξαν δηλητηριώδη βέλη

Δυο εντελώς διαφορετικές ομιλίες με δυο διαμετρικά αντίθετες θέσεις εκφώνησαν χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο προκάτοχός του στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που τελικά ψηφίστηκε με 176 θετικές ψήφους, 76 αρνητικές, 2 «παρών» και 46 αποχές. Ήταν δυο ομιλίες που παραπέμπουν ευθέως σε διαφορετική αντίληψη όχι μόνο για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά για βασικά κοινωνικά ζητήματα όπως είναι η οικογένεια και τα δικαιώματα του παιδιού. Ήταν οι ομιλίες δυο πολιτικών, που -αν δεν ξέραμε τα ονόματά τους- θα θεωρούσαμε εύλογα ότι ανήκουν σε διαφορετικά, αντίπαλα κόμματα.

Χωρίς να κατονομάσει ο ένας τον άλλον, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντώνης Σαμαράς αντάλλαξαν δηλητηριώδη βέλη, δείχνοντας ότι μεταξύ τους έχει ανοίξει ένα ρήγμα, το οποίο πολύ δύσκολα θα περιοριστεί και μάλλον δεν θα κλείσει ποτέ.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός επετέθη πολλές φορές εναντίον αυτών που αντιτίθενται στο νομοσχέδιο. «Πρόκειται για ένα ζήτημα στο οποίο δοκιμάζεται η ευαισθησία των περισσότερων απέναντι στους λιγότερους» είπε με νόημα, ενώ σέ άλλο σημείο της ομιλίας του, υπερασπίστηκε το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στην τεκνοθεσία, όταν είπε ότι «το καθεστώς μένει το ίδιο, όπως ακριβώς το ίδιο μένει και το καθεστώς της υιοθεσίας, με πολύ αυστηρές προδιαγραφές για το πώς κάποιος θα γίνει τελικά υποψήφιος γονέας».

Το επόμενο «καρφί» Μητσοτάκη σε Σαμαρά ήλθε όταν ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η λύση δεν βρίσκεται στην τυφλή άρνηση καταστάσεων και πραγματικότητας που ήδη υπάρχει… διαφορετικά, το μόνο το οποίο θα κάναμε είναι να διαμορφώσουμε μια πραγματικότητα στην οποία θα υπήρχαν πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων, διαιωνίζοντας ένα στίγμα το οποίο δεν ταιριάζει ούτε στη δημοκρατία μας, ούτε στον πολιτισμό μας». Βαριές εκφράσεις, όπως «τυφλή άρνηση» και «στίγμα» δείχνουν το μέτρο της απόστασης Μητσοτάκη- Σαμαρά.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ουσιαστικά κατήγγειλε τον προκάτοχό του στην ηγεσία της ΝΔ για οπισθοδρόμηση, ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι το περιεχόμενο του νομοσχεδίου περιλαμβανόταν στις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ, τις οποίες -θυμίζουν συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου- είχε υποστηρίξει χωρίς αστερίσκους ο Αντώνης Σαμαράς. Βολή κατά του πρώην πρωθυπουργού θεωρείται και η αναφορά Μητσοτάκη ότι «η κοινωνία διαθέτει πολύ μεγαλύτερη ωριμότητα, πολύ μεγαλύτερη νηφαλιότητα από αρκετά κόμματα και αρκετούς πολιτικούς».

Την ανακολουθία λόγων και έργων του κ Σαμαρά απεικονίζει και η διπλωματική φράση του πρωθυπουργού «η δική μας παράταξη υπερψήφισε την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή το 2002. Με ένα σύγχρονο πλαίσιο μάλιστα, που προσάρμοσαν διαδοχικά κυβερνήσεις και το 2005, και το 2014, και το 2022». Φυσικά το 2014 πρωθυπουργός ήταν ο κ. Σαμαράς… Χωρίς να ονομάσει τον προκάτοχό του στην προεδρία του κυβερνώντος κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «οι πιο πολλοί πολίτες σε αυτή την λογική εντάσσονται, μακριά από εντάσεις που καταλήγουν γραφικές» κι ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών καταδίκασε και καταδικάζει τη μισαλλοδοξία, γυρνώντας την πλάτη στις υπερβολές που ακούστηκαν». Ακόμα και η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη «για κάθε δημοκράτη πολίτη η σημερινή μέρα είναι μέρα χαράς» αποτελεί «καρφί» στον Αντώνη Σαμαρά.

Αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός δεν τσιγκουνεύτηκε τις βολές στον διάδοχό του στην προεδρία της ΝΔ. Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι υπέγραψε Συμφωνία Φιλίας με την Τουρκία, ενώ είπε ότι το συζητούμενο νομοσχέδιο αποτελεί «θεμελιώδη ανατροπή του Οικογενειακού Δικαίου». Αποκορύφωμα της επίθεσής του προς τον πρωθυπουργό και προς το νομοσχέδιο είναι ή φράση του «O γάμος των ομόφυλων ζευγαριών που συζητάμε σήμερα, δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα». Μάλιστα συνέκρινε το ανθρώπινο δικαίωμα στο γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, με τις κραυγές περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών που σταμάτησε η Ελλάδα στον Έβρο την άνοιξη του 2020!

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο «αλλάζει τον ίδιο τον ορισμό της οικογένειας», ενώ προχώρησε σε σειρά υποθέσεων περί προσφυγής στα δικαστήρια για το «γονέας 1» και «γονέας 2» και μάλιστα πρόβλεψε ότι θα κερδίσουν! Χαρακτηριστικό του συνόλου της ομιλίας του είναι ότι αυτοαναγορεύτηκε ως ο αυθεντικός εκπρόσωπος της κεντροδεξιάς παράταξης και μιλούσε εξ ονόματός της!
Η στάση της ηγεσίας της ΝΔ

Παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας που συνομιλούν με τον κ. Σαμαρά, επιμένουν να συζητούν τον τελευταίο καιρό για τη γιγάντωση παραδοσιακών δεξιών πολιτικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη, φέρνοντας ως παραδείγματα τη Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία και την Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία και για την ανάγκη να εκφραστεί και στην Ελλάδα η λαϊκή Δεξιά, είτε εντός της Νέας Δημοκρατίας είτε εκτός αυτής. Κάποιοι θεωρούν ότι η χθεσινή ομιλία Σαμαρά ενισχύει αυτό τον προβληματισμό, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός επιχείρησε να συσπειρώσει γύρω από τις θέσεις που εξέφρασε, το παλαιοδεξιό κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας και -στο βαθμό που απευθύνθηκε, όπως είπε, σε όλους τους βουλευτές- σε πολιτικά πρόσωπα και δυνάμεις της πέραν της ΝΔ, Δεξιάς.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι καθοριστικό για τις σχέσεις Νέας Δημοκρατίας- Σαμαρά, αν κι ενόψει ευρωεκλογών η σημερινή ηγεσία του κόμματος θα τον αφήσει μόνο του να διαμαρτύρεται, να καταγγέλλει και να αφήνει υπονοούμενα εναντίον της τωρινής, εκλεγμένης κυβέρνησης της ΝΔ…

Σχετικά