Τετραπλές εκλογές για οργανώσεις μελών, νομαρχιακές, κεντρική επιτροπή και πρόεδρο – Επανεκκίνηση ή διάλυση στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης – Πρόκειται για κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ ή για τεκτονικές αλλαγές στην Κεντροαριστερά;
Το γάντι σε όσους τον αμφισβητούν εντός του ΣΥΡΙΖΑ πέταξε ο πρόεδρος του, Στέφανος Κασσελάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 4ο συνέδριο του κόμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά «πρόεδρος υπό προθεσμία δεν γίνομαι, βρείτε μου αντίπαλο και πάμε». Παράλληλα, ανακοίνωσε τετραπλές εκλογές λέγοντας ότι μαζί με την ανάδειξη προέδρου θα γίνουν επίσης εκλογές για τις νομαρχιακές, την κεντρική επιτροπή και τις οργανώσεις μελών.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ προανήγγειλε εκλογές από τη βάση για τον πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος, παράλληλα με την εκλογή Τοπικών Συντονιστικών και Νομαρχιακών Επιτροπών. «Θα πάμε σε τετραπλές εκλογές: Οργανώσεις μελών, Νομαρχιακές, Κεντρική Επιτροπή και πρόεδρο» είπε ο κ. Κασσελάκης, από το βήμα του, περιγράφοντας ένα πρώτο χρονικό ορίζοντα, ο οποίος όμως μένει να αποσαφηνιστεί, καθώς οι διαδικασίες για Τοπικές και Νομαρχιακές, σύμφωνα με το καταστατικό θα πρέπει να διεξαχθούν 15 μέρες μετά το πέρας του Συνεδρίου.
Παράλληλα, τα αρμόδια στελέχη του κόμματος συζητούν τις εναλλακτικές επιλογές για την εξέλιξη του ίδιου του συνεδρίου, μιας και πρόκειται για μία καταστατικά πρωτοφανή κατάσταση.
Συζητούνται τα εξής σενάρια: Το πρώτο σενάριο αφορά στη συνέχιση του συνεδρίου και ολοκλήρωση του. Το δεύτερο σενάριο είναι να αποφασίσει το συνέδριο για ορισμό τακτικού συνεδρίου.
Σύμφωνα με το καταστατικό, αν ολοκληρωθεί το συνέδριο και δεν έχει οριστεί νέο τακτικό συνέδριο, τότε ορίζεται Κ.Ε εντός 15 ημερών για να προκηρύξει εκ νέου τακτικό συνέδριο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Πρόκειται για κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ ή για τεκτονικές αλλαγές στην Κεντροαριστερά;
Πρόκειται για πραγματική κρίση στο κόμμα της πάλαι ποτέ κυβερνώσας Αριστεράς ή για ακόμη ένα εγχείρημα με προοπτική συγκρότησης ενός νέου κόμματος στην Κεντροαριστερά όπου επικεφαλής φιλοδοξεί να είναι ο Αλέξης Τσίπρας; Η απάντηση δεν είναι εύκολο να δοθεί αυτή την στιγμή εν θερμώ. Ωστόσο αξίζει προσοχής το γεγονός ότι από τη στιγμή της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μια αλληλουχία ενεργειών και δραστηριοτήτων η οποία οδηγεί αναπόφευκτα στην πολιτική απαξίωση του χώρου που τα τελευταία δέκα χρόνια φιλοδοξούσε να εκπροσωπεί η Κουμουνδούρου.
«Υπάκουσε» στις προτροπές του Τσίπρα ο Στέφανος Κασσελάκης – Προσφεύγει στη βάση
Ο Στέφανος Κασσελάκης σήκωσε «το γάντι», που του πέταξαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι. «Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» είπε στο κλείσιμο της ομιλίας του κατά την έναρξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Στον λόγο του, ο κ. Κασσελάκης περιέγραψε το μοντέλο του κόμματος που επιθυμεί, ανέπτυξε τους άξονες για το «ελληνικό όνειρο», ενώ άσκησε σκληρή κριτική στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όσον αφορά τα εσωκομματικά ο κ. Κασσελάκης ξεκαθάρισε: «Όσοι πίστεψαν ότι φυτεύτηκα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα θα δουν τις δικές μου ρίζες. Προσφεύγω στις ρίζες μου: Στα μέλη και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Με έναν πλήρη οδικό χάρτη για επανεκλογή, επανίδρυση και επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνώσα παράταξη. Ως τη μόνη απάντηση σε ένα σάπιο, διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα. Δε με κρατάει κανείς. Μόνο ο κόσμος. Ο κόσμος που στάθηκε στις ουρές. Και θα ξανασταθεί, για να έχει φωνή και ελπίδα. Είμαι εδώ. Είμαι όρθιος. Είμαι έτοιμος. Να τελειώνουμε με τα μικρά για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα, τη Δεξιά του Μητσοτάκη». Ο κ. Κασσελάκης ανακοίνωσε την απόφασή του για την εκλογή οργάνων: “θα πάμε λοιπόν σε τετραπλές εκλογές: Οργανώσεις μελών, Νομαρχιακές, Κεντρική Επιτροπή και πρόεδρο. Βρείτε μου αντίπαλο. Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε”.
Εξήγησε τη θέση του εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση στους εσωκομματικούς του αντιπάλους: «Υπάρχουν δυστυχώς ορισμένα τεράστια ΕΓΩ που θέτουν τους εαυτούς τους πάνω από το ΕΜΕΙΣ. Και βάζουν προθεσμίες ευρωεκλογών σε έναν πρόεδρο εκλεγμένο με 56% πριν από τέσσερις μήνες. Και περιμένουν την αποτυχία μου ξεχνώντας τα απλά μαθήματα πολιτικής Ιστορίας που παρέδωσε ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τέσσερις μήνες: Πού κατέληξαν οι υπονομευτές του Αλέξη Τρίπρα; Στα αζήτητα, να παρακαλούν το ΠΑΣΟΚ να τους πάρει μήπως αποκτήσουν ξανά καριέρα. Μήπως στις επόμενες εκλογές ανταλλάξουν τις κλεμμένες τους έδρες με πράσινες έδρες. Ας το καταλάβουν όλοι καλά: Στην Αριστερά οι υπονομευτές δεν εκλέγονται αρχηγοί. Κάποιοι νομίζουν ότι με συνεχείς αντιπαραθέσεις, διαφοροποιήσεις και διαρροές στα κοράκια της μιντιακής προπαγάνδας, θα καταφέρουν τη συντριβή μου στις Ευρωεκλογές για να έρθουν ως σωτήρες. Καταλάβατε λάθος. Οι πολίτες ψηφίζουν κόμματα υπό την ηγεσία προσώπων, όχι πρόσωπα υπό την τρικλοποδιά του κόμματός τους. Νομίζουν ότι βυθίζουν εμένα. Βυθίζουν το καράβι, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι είναι συνεπιβάτες, την ίδια ώρα που θέλουν να γίνουν καπετάνιοι. Σε ποιο πλοίο, φίλες και φίλοι; Σε αυτό που θα έχουν βυθίσει; Τους δικαιολογώ, ως ένα βαθμό. Κάποιοι νόμιζαν ότι θα έχουν τον «ξένο», τον «μικρό» του χεριού τους. Ότι θα έχουν έναν Πρόεδρο – αχυράνθρωπο. Λάθος πρόσωπο ψάχνατε. Σ’ εμένα δε θα το βρείτε».
Ακολούθως ξεκαθάρισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε καταστατικό συνέδριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κόμμα σύγχρονο, ψηφιακό, ευρωπαϊκό, με εσωτερική δημοκρατία. Καθαρά λοιπόν: Όποιος νομίζει ότι μπορεί να ανορθώσει ένα κόμμα που συνετρίβη και διασπάστηκε δύο φορές μέσα σε λίγους μήνες, ας έρθει να αναλάβει. Ζητούν να λογοδοτήσω για τις κακές δημοσκοπήσεις όσοι δε λογοδότησαν ποτέ για τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ από το 32 στο 18%. Ντρέτα λοιπόν, όπως πάντα: Χρειάζομαι χρόνο. Χρειαζόμαστε χρόνο. Χρόνο κα ομοψυχία. Χρόνο να ξεπεράσουμε τη συλλογική θλίψη της συντριβής του 2023. Χρόνο να αναστήσουμε ένα παρηκμασμένο, δυσλειτουργικό, γραφειοκρατικό, αναποτελεσματικό κόμμα. Εγώ πρόεδρος υπό προθεσμία δε γίνομαι, και το δήλωσα ήδη από την Τρίτη. Θα κριθώ – και πολύ σκληρά- στις πρώτες εθνικές εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται επανίδρυση, η επανίδρυση χρειάζεται ενότητα και η ενότητα χρειάζεται εάν πρόεδρο που να μην αμφισβητείται».
«Κόμμα ανοικτό και δημοκρατικό»
Ο κ. Κασσελάκης μίλησε για το κόμμα που θέλει να διαμορφώσει: Για τα εσωκομματικά ανέφερε: «Χρειαζόμαστε ένα κόμμα ανοικτό, δημοκρατικό σύγχρονο. Πρέπει να ξαναδούμε το κόμμα μας ως εργαλείο ουσιαστικής σχέσης με την κοινωνία και τους θεσμούς. Στη σημερινή εποχή οι 10 ή οι 100 έμπειροι γνώστες δεν αρκούν. Κανένας κομματικός μηχανισμός κλεισμένος στον εαυτό του, δεν μπορεί να αντιληφθεί τι συμβαίνει και γιατί συμβαίνει. Η δικτύωση του κόμματος με τους φορείς συλλογικής έκφρασης και τα αποκεντρωμένα γνωσιακά δίκτυα (knowledge networks) της κοινωνίας είναι άμεση αναγκαιότητα. Είναι ανάγκη να δικτυωθούμε στη νεολαία με τον τρόπο που αυτή σήμερα ζει, επικοινωνεί και λειτουργεί. Για να εμπνεύσουμε ξανά τους συμπολίτες μας και ειδικά το νέο κόσμο, πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη μας και να γίνουμε ένα κόμμα σύγχρονο, ελκυστικό, που συμβαδίζει με την εποχή του. Αυτό θέλω να κάνω, ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
«Δεν κάνω επιθετική εξαγορά»
Απάντησε και στις προσωπικές επικρίσεις που δέχεται: «Δεν προσγειώθηκα ξαφνικά στην Ελλάδα για να κάνω «επιθετική εξαγορά» του κόμματος, ούτε αισθάνομαι CEO σε επιχείρηση, όπως με κατηγόρησαν. Μπήκα συνειδητά στην πολιτική και στον ΣΥΡΙΖΑ τη δύσκολη ώρα της ήττας, για να αγωνιστώ για την ολική επαναφορά και τη νίκη των προοδευτικών ιδεών και της προοδευτικής πολιτικής στην πατρίδα μας. Ας με κατηγορούν που βιάζομαι για το καλό, για να ξεκινήσει επιτέλους η προοδευτική αντεπίθεση παντού! Ποτέ δεν πίστεψα ότι αυτά θα τα πετύχω μόνος. Μεσσίες ψάχνουν άλλα κόμματα. Όχι η Αριστερά! Όχι η προοδευτική παράταξη. Οι μεσσίες έχουν τελειώσει. Αυτό που δεν έχει τελειώσει είναι τα δημοκρατικά κόμματα που εκλέγουν την ηγεσία τους και την εμπιστεύονται. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έχουν ανάγκη οι καιροί είναι ένα κόμμα που θα λειτουργεί 365 μέρες τον χρόνο, 24 ώρες το 24ώρο για να μην πάει χαμένη ούτε μια δημοκρατική συμβολή, ούτε μια άποψη μέλους και ψηφοφόρου μας. Αυτό εννοώ αδιαμεσολάβητη σχέση. Πρέπει να ξανασυστηθούμε ως κόμμα! Στην κοινωνία. Και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου μέσω της αξιοπιστίας μας.
«Δημοκρατική αντεπίθεση για το ελληνικό όνειρο»
Ο κ. Κασσελάκης ανέπτυξε το όραμά του για το «Ελληνικό όνειρο»: «Ελληνικό Όνειρο δεν σημαίνει ουτοπία. Ούτε αντιγραφή ενός δήθεν Αμερικάνικου ονείρου, όπως προσπάθησαν κάποιοι από την Κυβέρνηση με την προπαγάνδα τους να το παραφράσουν. Το δικό μας όνειρο είναι ο δικός τους εφιάλτης. Γι’ αυτό σημαίνουμε δημοκρατική αντεπίθεση. Γιατί εμείς δεν ζούμε αναπαυμένοι πάνω σε ηρωικές μνήμες, χρωστάμε στη νέα γενιά να φτιάνουμε τις δικές μας νέες ένδοξες μνήμες.
Συνόψισε τους τέσσερις κεντρικούς άξονες της προοδευτικής αντεπίθεσης:
1. Πατριωτική και υπερήφανη, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Μια Ελλάδα-κόμβος διεθνούς εμπορικής συνεργασίας. Μια πατρίδα που δεν θα εγκαταλείπει, αλλά θα ενισχύει τον Ελληνισμό της Διασποράς, επιτρέποντάς του να εκλέγει τους δικούς του Βουλευτές. Μια Ελλάδα που θα πάρει πρωτοβουλίες για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με αφετηρία τα κεκτημένα του Κρανς Μοντανά. Μια πατρίδα αμυντικά θωρακισμένη με ικανή αποτρεπτική ισχύ, πάντα με κριτήριο τις πραγματικές αμυντικές ανάγκες, αλλά και τη δημοσιονομική υπευθυνότητα.
2. Ανασυγκρότηση του κράτους, ώστε αυτό να καταστεί αποδοτικό και λειτουργικό. Με ένα νέο λειτουργικό πρότυπο διακυβέρνησης του κράτους, με αρωγό την τεχνολογία, και όχι τεχνοφοβικό.
3. Ευημερία και πρόοδος για όλους. Με μια οικονομία που θα φέρει ανάπτυξη και κοινωνική κινητικότητα για τους ανθρώπους. Με κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα και απολαβές που επιτρέπουν την αποταμίευση. Με κεφαλαιαγορές που θα λειτουργούν σωστά. Με δίκαιη, συμπεριληπτική πράσινη μετάβαση.
Με καθολική κάλυψη των υγειονομικών αναγκών από ένα σύγχρονο, αναβαθμισμένο και αξιόπιστο ΕΣΥ. Έμπρακτη στήριξη του ΕΣΥ με ενίσχυση υποδομών, διπλασιασμό των αποδοχών των υγειονομικών κ.α.
Αλλά και με ένα σταθερό, απλό και σαφές φορολογικό σύστημα. Θεμέλιο του συστήματος θα αποτελέσει ένας προοδευτικός φόρος εισοδήματος, ένας προοδευτικός συντελεστής για φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά και η προοδευτικότητα στη φορολογία της περιουσίας. Στόχος η κοινωνική δικαιοσύνη και η ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων και επιχειρήσεων, όπως και η ενίσχυση της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας και η προσέλκυση επενδύσεων, που θα έχουν προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία.
4. Μια κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης και πολιτιστικής δημιουργίας. Μια σύγχρονη κοινωνία με ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα. Με σύγχρονη και αναβαθμισμένη δημόσια Παιδεία. Βασικός πυλώνας το δημόσιο, δωρεάν, δημοκρατικό και συμπεριληπτικό σχολείο. Δέσμευση μας η αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου. Διπλασιασμός του αριθμού καθηγητών σε βάθος τριετίας, ώστε να είμαστε κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς την αναλογία καθηγητών προς φοιτητές. Διπλασιασμός της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η Παιδεία είναι η καλύτερη επένδυση του κρατικού προϋπολογισμού της χώρας.
Ο κ. Κασσελάκης έκανε ειδική αναφορά στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών λέγοντας: «Χάρη στη δική μας πίεση με την πρόταση νόμου που καταθέσαμε για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να φέρει το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο στη Βουλή, που υπερψηφίστηκε χάρη στη δική μας ψήφο. Η ψήφισή του αποτελεί άλμα για την ελληνική κοινωνία και είναι μια νίκη όλων μας.
Περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στη χώρα: «Τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης της ΝΔ είναι η διεύρυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, η απαξίωση και η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και αγαθών, η υπονόμευση του κράτους δικαίου. Η πραγματικότητα που ζουν οι πολίτες και αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι η χαμηλή παραγωγικότητα της οικονομίας, οι χαμηλοί μισθοί, η χαμηλή αγοραστική δύναμη, η στεγαστική κρίση, το υπέρογκο ιδιωτικό χρέος και η αποδυνάμωση του Κοινωνικού Κράτους.
Η στρατηγική της ΝΔ υπηρετεί ένα μοντέλο βίαιης και απόλυτης συγκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας σε λίγους. Ωθεί συνειδητά στο κλείσιμο τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλο μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών με την επιβολή του τεκμαρτού φόρου. Κρατάει αποκλεισμένες τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ, ενώ η πλειονότητα δεν μπορεί να πάρει ούτε δάνειο. Η μεγάλη πλειονότητα των νέων θέσεων εργασίας είναι είτε μερικής απασχόλησης, είτε χαμηλής τεχνολογικής εξειδίκευσης, όπως άλλωστε και ο μεγάλος όγκος των επενδύσεων.
Η Ελλάδα παραμένει τελευταία στις επενδύσεις ως προς το ΑΕΠ. Έχουμε απόκλιση σχεδόν 9% του ΑΕΠ από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι ένα ετήσιο επενδυτικό κενό περί τα 17 δισ. ευρώ. Τα 2/3 της αύξησης των επενδύσεων δεν είναι τίποτε άλλο από εξαγορά κόκκινων δανείων. Στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών έχουμε απόκλιση 6% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλ. 15 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα έχει θλιβερές πρωτιές, στον πληθωρισμό των τροφίμων, στην πανάκριβη βενζίνη , στα δυσθεώρητα έξοδα στέγασης, που απορροφούν το 40%-50% του εισοδήματος του νοικοκυριού.
Η κυβέρνηση δεν μειώνει τους έμμεσους φόρους, όπως έκαναν 12 χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιμένει ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα δεν θα έχει αποτέλεσμα. Ας ρωτήσουν την Πορτογαλία και την Ισπανία, που μηδένισαν τον ΦΠΑ και οι τιμές μειώθηκαν 17,9% και 7,4% αντίστοιχα. Την ίδια ώρα, κάποιοι λίγοι και ισχυροί σωρεύουν υπερκέρδη και απολαμβάνουν προκλητική φοροασυλία. 10,41 δισ. ευρώ τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων το 2022. Αύξηση 305%. Εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, διυλιστήρια, τράπεζες στην κορυφή. 7,5 δισ. ευρώ ήταν τα κέρδη για τις Τράπεζες για το 2022 και το 2023».
Αγροτικό, εκπαίδευση, υγεία
Αναφέρθηκε στα θέματα της επικαιρότητας: «Βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των αγροτών και των κινητοποιήσεων τους, αναδείξαμε τα προβλήματα τους στη Βουλή και καταθέσαμε οκτώ (8) συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις – λύσεις για τη στήριξη και την προοπτική τους. Το ότι είμαστε δίπλα τους και τους ακούμε, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι ίδιοι οι αγρότες ζητάνε από την κυβέρνηση να κάνει δεκτές τις δικές μας προτάσεις».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απαξιώνει τα δημόσια πανεπιστήμια με υποχρηματοδότηση και ελλείψεις προσωπικού. Παραβιάζει το αυτοδιοίκητο τους. Οδηγεί τα περιφερειακά πανεπιστήμια σε μαρασμό και κλείσιμο. Παραβιάζει το Σύνταγμα και το άρθρο 16 για να προωθήσει με αυταρχικό και προκλητικό τρόπο την επιβολή των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Και θα δώσουμε τη μάχη μας στη Βουλή και στην κοινωνία. Στηρίζουμε τον αγώνα των φοιτητών και των εκπαιδευτικών για τη δημόσια παιδεία και την τήρηση του Συντάγματος».
Αναφέρθηκε στο «έγκλημα των Τεμπών»: «Στις 28 Φεβρουαρίου, είναι η επέτειος του εγκλήματος των Τεμπών. Δεν ξεχνάμε τις 57 ζωές των συνανθρώπων μας που χάθηκαν. Δεν ξεχνάμε τις οικογένειες τους που απαιτούν δικαιοσύνη. Δεν ξεχνάμε τους τραυματίες. Καταγγέλλουμε την συγκάλυψη που επιχείρησε η κυβέρνηση στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, καθώς και την απαράδεκτη απόφαση της για το άρον άρον κλείσιμο των εργασιών της».
Καταλήγοντας είπε ότι αυτή η εικόνα της Ελλάδας «πρέπει να αλλάξει επειγόντως. Είναι θέμα προστασίας της ίδιας της δημοκρατίας. Αυτό το ιστορικό καθήκον δεν μπορεί να το αναλάβει ούτε το ΠΑΣΟΚ, που στα περισσότερα παραμένει συμπληρωματική δύναμη της ΝΔ, ούτε η μικρή, πολυδιασπασμένη, αυτοαναφορική Αριστερά. Μόνο εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, θέλουμε και μπορούμε να βγάλουμε την πατρίδα από το τέλμα».
«Εχθρός η ακροδεξιά»
Αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζοντας ότι «ο πραγματικός εχθρός των λαών της Ευρώπης είναι η μεθοδευμένη κατεύθυνση της οργής των ανθρώπων του μόχθου, των ανθρώπων που δεν έχουν, προς την ακροδεξιά. Ο στόχος όσων το κάνουν αυτό είναι να μείνει άθιχτος ο σκληρός πυρήνας του νεοφιλελευθερισμού που επιχειρεί να μεταμφιεστεί σε μια κεντρώα δύναμη. Αυτό δηλαδή που κάνει στην Ελλάδα και ο κ. Μητσοτάκης. Η Ευρώπη κινδυνεύει άμεσα από την άνοδο της Ακροδεξιάς στις επερχόμενες Ευρωεκλογές.
Περιέγραψε το διακύβευμα των ευρωεκλογών λέγοντας: «Μπορεί οι Ευρωεκλογές να μην βγάζουν εθνική κυβέρνηση. Καθορίζουν όμως την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση για τα επόμενα 5 χρόνια, με άμεση επίδραση στις ζωές και την καθημερινότητά μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το μόνο ελληνικό κόμμα με ολοκληρωμένη, εναλλακτική ευρωπαϊκή στρατηγική. Το απέδειξε με τους αγώνες του στο Ευρωκοινοβούλιο, ως πρωταγωνιστική δύναμη της Αριστεράς και ταυτόχρονα ως γέφυρα με τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους».
Παρέμβαση Τσίπρα: «Ο Κασσελάκης να προσφύγει στη βάση για να ανανεώσει την εμπιστοσύνη»
Είχε προηγηθεί η παρέμβαση βόμβα από το Αλέξη Τσίπρα: «Αντί να σερνόμαστε σε μια παρατεταμένη κρίση που οδηγεί με ακρίβεια σε νέα εκλογική συρρίκνωση, η μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου τον λόγο σε αυτούς που κρατήσανε και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και τη παράταξή μας: Στα μέλη μας. Έτσι, ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, στην ως τώρα θητεία και στο πολιτικό του σχέδιο. Όχι θέτοντας ερωτήματα, αλλά δίνοντας τις δικές του απαντήσεις. Και όσοι έχουν άλλο σχέδιο, θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις και τις υποψηφιότητές τους. Τώρα ανοιχτά και δημοκρατικά.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε βολές και σε όσους αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «οι ηττημένοι των εσωκομματικών εκλογών έφυγαν ήδη από το κόμμα, επειδή έχασαν την μάχη για την ηγεσία του. Αδιαφορώντας αν με τον πολυκερματισμό αυτός που κερδίζει είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος».
Ολόκληρη η ανάρτηση Τσίπρα:
Στις 29 Ιούνη, μετά την εκλογική ήττα, πήρα μια δύσκολη αλλά επιβεβλημένη απόφαση.
Αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει ένα νέο κύμα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ήθελα με τη στάση μου να προκαλέσω ένα ηλεκτροσόκ ανάταξης στον κλονισμένο οργανισμό του κόμματος, που βρέθηκε μπροστά σε μια απρόσμενη σε εύρος ήττα, ώστε να συνέλθει σύντομα.
Να ανανεωθεί, να αναστηλωθεί, να ανακάμψει και να οδηγηθεί ξανά και γρήγορα σε τροχιά αξιόπιστης και αποτελεσματικής αντιπολίτευσης και κυβερνητικής διεκδίκησης.
Πολλοί προσπάθησαν τότε να με μεταπείσουν, αλλά επέμεινα. Και δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για την επιλογή μου.
Έπραξα το ορθό και το ηθικά αλλά και πολιτικά επιβεβλημένο.
Με οδηγό πάντα τις ιδέες και τις αξίες που με παρακίνησαν από τα νεανικά μου χρόνια να ενταχθώ στην Αριστερά. Και με γνώμονα το καλό της παράταξης στην οποία αφιέρωσα ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου.
Όλο αυτό το διάστημα, των σχεδόν οκτώ μηνών, τήρησα με ευλάβεια την επιλογή μου να παραμερίσω.
Δεν ήταν στάση σκοπιμότητας, ήταν στάση ευθύνης.
Ανέλαβα στο ακέραιο την ευθύνη της ήττας.
Ανέλαβα και την ευθύνη της αποχώρησης από τις κομματικές διεργασίες.
Την ευθύνη επίσης, να μην υποκύψω στις πιέσεις όλων όσοι μου ζητούσαν κατά καιρούς να παρέμβω, για «να σώσω το κόμμα», πολλοί γιατί το πίστευαν και ορισμένοι γιατί ήθελαν έτσι να εξυπηρετήσουν προσωπικές στρατηγικές.
Σήμερα μπροστά στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναλαμβάνω μια ακόμη ευθύνη.
Όχι της ανέξοδης κριτικής.
Ούτε της εμπλοκής μου σε παίγνια εξουσίας.
Αλλά την ευθύνη να προειδοποιήσω για αυτό που βλέπω να έρχεται και πρέπει να αποτραπεί.
Την ευθύνη να πω την αλήθεια, όπως τη βλέπω και την αισθάνομαι.
Και να προτείνω λύση.
Το κόμμα μας βρίσκεται εδώ και καιρό σε παρατεταμένη και βαθιά κρίση.
Σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, όμως, η χώρα οδεύει σε ευρωπαϊκές εκλογές.
Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να βλέπει τις πρώτες ρωγμές της πολιτικής της ηγεμονίας.
Σε συνθήκες καθεστωτικού αυταρχισμού και υπονόμευσης του κράτους δικαίου.
Σε συνθήκες συρρίκνωσης του πραγματικού εισοδήματος, αλλά και εκτίναξης των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Σε συνθήκες δραματικής διεύρυνσης των ανισοτήτων, αλλά και κοινωνικών διεργασιών με τους αγρότες και τους φοιτητές στους δρόμους.
Θα υπάρξει, λοιπόν, σε αυτές τις συνθήκες, προοδευτική απάντηση στην κάλπη;
Θα διεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον ρόλο της αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης στη φθίνουσα ηγεμονία μιας αλαζονικής, αυταρχικής και διεφθαρμένης κυβέρνησης; Με επιμονή, ρεαλισμό, σοβαρότητα και αξιοπιστία;
Θα τελειώσει την Κυριακή των ευρωεκλογών η αλαζονεία του 41% ;
Θα ξεπροβάλει μια αχτίδα ελπίδας ;
Ή θα ξεπροβάλει η απειλή ενός μαύρου ορίζοντα -αυτού της ακροδεξιάς ;
Αυτά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα, που θα έπρεπε όλους να μας απασχολούν.
Από τον πρόεδρο έως και κάθε μέλος και φίλο του κόμματος .
Όμως η εικόνα δεν είναι ότι μας απασχολούν αυτά.
Είναι σαν να έχουμε γυρίσει την πλάτη στην κοινωνία, αν και μιλάμε συνεχώς για την ανάγκη της ενίσχυσης των δεσμών μας με αυτή.
Αυτό που φαίνεται είναι μια εσωτερική διαπάλη που αφορά περισσότερο προσωπικές σκοπιμότητες και λιγότερο την κοινωνία.
Φαινόμενα ιδιοτέλειας, ναρκισσισμού, παραβίασης των αρχών της συλλογικότητας και της συντροφικότητας, έχουν παραλύσει τον κομματικό οργανισμό.
Με αποτέλεσμα η εικόνα που εκπέμπεται να είναι πως αδιαφορούμε για την κοινωνία και για το αποτέλεσμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης.
Αδιαφορούμε αν η κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί συνθήκες απουσίας αντιπολίτευσης, ανεξέλεγκτης διακυβέρνησης και άρα εν τέλει και κρίση δημοκρατίας.
Και η αδιαφορία αυτή δεν αφορά έναν, αφορά πολλούς.
Οι ηττημένοι των εσωκομματικών εκλογών έφυγαν ήδη από το κόμμα, επειδή έχασαν την μάχη για την ηγεσία του.
Αδιαφορώντας αν με τον πολυκερματισμό αυτός που κερδίζει είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος.
Ο νικητής, φέρεται να ζητά λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές.
Προεξοφλώντας έτσι την εκλογική αποτυχία και αδιαφορώντας και αυτός για τις συνέπειές της.
Ενώ άλλοι διαφωνούν στο παρασκήνιο, αλλά σιωπηλά περιμένουν να έρθει η εκλογική αποτυχία, ώστε να του τη χρεώσουν.
Αδιαφορώντας για το τί αυτό θα σημαίνει για την παράταξη και τη χώρα.
Αν τα πράγματα είναι έτσι, δεν μπορώ ούτε να παραμείνω σιωπηλός, ούτε όμως και να παραβρεθώ σε ένα συνέδριο που έχει δρομολογηθεί ώστε να αγνοήσει τα κρίσιμα προβλήματα εν ονόματι μιας επίπλαστης αισιοδοξίας.
Ένα συνέδριο, όπου θα υποκριθούμε όλοι μαζί πόσο αγαπημένοι είμαστε και το κοινό θα μας χειροκροτήσει.
Όχι. Προσωπικά εμένα δεν μου λείπει ούτε το βήμα, ούτε το χειροκρότημα
Δεν είναι ώρα για χειροκροτήματα, αλλά για να ειπωθεί η αλήθεια.
Αν συνεχίσουμε έτσι, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο κενό.
Και πρέπει να σοβαρευτούμε, να αλλάξουμε ρότα και να σκεφτούμε έξω από τα κλειστά όρια της εσωκομματικής διαπάλης, ποιος είναι και πρέπει να είναι ο ρόλος μας στην ελληνική κοινωνία. Και πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτόν.
Τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέλθουν σήμερα στο συνέδριο με κύριο συναίσθημα την αγωνία για το κόμμα, την προοπτική της προοδευτικής παράταξης, το σήμερα και το αύριο της χώρας.
Με ιδιαίτερο σεβασμό σε αυτή την αγωνία, αλλά και με στόχο να την κάνουμε προωθητική δύναμη, η μόνη λύση είναι η απόλυτη πολιτική ειλικρίνεια.
Από όλους και για όλα.
Ο Πρόεδρος, έθεσε προχθές καθαρά θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.
Και πιστεύω ορθώς το έπραξε.
Εκλέχτηκε χωρίς να προλάβει να διατυπώσει αναλυτικά τις θέσεις και το σχέδιό του.
Για να οδηγήσει το κόμμα στην επερχόμενη εκλογική μάχη πρέπει να είναι σαφές ότι διαθέτει, αυτήν την κρίσιμη στιγμή, την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας.
Μόνο που την ψήφο εμπιστοσύνης, οφείλει να τη ζητήσει από αυτούς που τον εξέλεξαν Πρόεδρο και όχι από την Πολιτική Γραμματεία.
Αντί να σερνόμαστε σε μια παρατεταμένη κρίση που οδηγεί με ακρίβεια σε νέα εκλογική συρρίκνωση, η μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου το λόγο σε αυτούς που κρατήσανε και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και τη παράταξή μας: Στα μέλη μας.
Έτσι, ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο, στην ως τώρα θητεία και στο πολιτικό του σχέδιο.
Όχι θέτοντας ερωτήματα, αλλά δίνοντας τις δικές του απαντήσεις.
Και όσοι έχουν άλλο σχέδιο, θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις και τις υποψηφιότητές τους.
Τώρα ανοιχτά και δημοκρατικά.
Πριν μια νέα εκλογική αποτυχία μετατραπεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία και καταστεί αναπόφευκτη.
Αυτή φρονώ ότι είναι η μόνη καθαρή, έντιμη και δημοκρατική λύση στο γόρδιο δεσμό που έχουμε μπροστά μας.
Γιατί οι πρωτοβουλίες που έχουμε τώρα ανάγκη, είναι αυτές που θα δημιουργήσουν λύτρωση στο εσωτερικό, αλλά και τις προϋποθέσεις για μια ισχυρή πολιτική αντεπίθεση απέναντι στην συντηρητική παράταξη.
Δεν έχουμε το χρόνο με το μέρος μας.
Δεν έχουμε, συνεπώς, την πολυτέλεια να κρυφτούμε, την πολυτέλεια να μην πάρουμε άμεσες αποφάσεις.
Τέλος, σε ό,τι με αφορά, θέλω να καταστήσω για άλλη μια φορά σαφές:
Η ιστορία, ο λαός και η προοδευτική παράταξη με τίμησαν και με το παραπάνω.
Η μόνη μου φιλοδοξία σήμερα είναι να αγωνίζομαι στο πεδίο των ιδεών, για να ξαναγίνει η προοδευτική παράταξη ελπίδα για το λαό και την κοινωνία.
Και να αναλαμβάνω πάντα την ευθύνη να λέω με τόλμη αυτά που πιστεύω.