Νέο πόρισμα «βόμβα» για τα Τέμπη

«Όταν μπάζωσαν τον χώρο, τον μόλυναν και αλλοιώθηκαν στοιχεία για την έρευνα»

Ένα χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, ένα νέο πόρισμα φέρνει στο φως νέα στοιχεία, για την υπόθεση και κυρίως για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων.

Ο ειδικός πραγματογνώμονας σε θέματα πυρκαγιών και τεχνικός σύμβουλος  συγγενούς θύματος από την τραγωδία, Βασίλης Κοκοτσάκης, στην τεχνική έκθεσή του, η οποία παραδόθηκε στις ανακριτικές αρχές της Λάρισας, επισημαίνει ότι o χώρος «μολύνθηκε» και «αλλοιώθηκε», ενώ μία έκταση 2 στρεμμάτων στο σημείο της σύγκρουσης «μπαζώθηκε» σχεδόν αμέσως.

Για τη συγκεκριμένη ενέργεια, οι συγγενείς των θυμάτων έχουν υποβάλλει ήδη μήνυση κατά του πρώην περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστού, ο οποίος με τη σειρά του, απάντησε σε υπόμνημα, προς τις δικαστικές αρχές ότι εκτελούσε εντολές .

Ο κ. Κοκοτσάκης τόνισε ότι «το σημείο στο οποίο είχαν καταπέσει τμήματα (συντρίμμια) της επιβατικής αμαξοστοιχίας, αλλά και απόβλητα ή κατάλοιπα καύσης παρασυρμένα από τα νερά πυρόσβεσης, ίσως όμως και βιολογικό υλικό ανθρώπων, μπαζώθηκε με επιμελή και μόνιμο τρόπο, δηλαδή αφαίρεση του χώματος σε ικανό βάθος, πάκτωσή του με χοντρά εμποτισμένα χαλίκια λατομείου και κάλυψη με σκυρόδεμα, επίσης, ικανού πάχους.

Η ενέργεια αυτή δυσχεραίνει, αν δεν αποκλείει κιόλας, την έρευνα στο σημείο εκείνο και κυρίως τη λήψη δειγμάτων, που ίσως βοηθούσαν στη διαφώτιση αρκετών από τα ερωτήματα της έρευνας».

Επίπλεον, στην τεχνική έκθεση αναφέρεται ότι, το έλαιο σιλικόνης – που κατά τους διορισμένους πραγματογνώμονες προκάλεσε την πυρκαγιά – δεν εκδηλώνει τέτοιες συμπεριφορές ακόμα και αν αναμειχθεί με τον αέρα.

Βέβαια, τα χημικά εγκαύματα, που υπέστησαν 4 πυροσβέστες, οι οποίοι δεν ήρθαν σε επαφή με τις φλόγες, αλλά με αντικείμενα, τα οποία δείχνουν σύμφωνα με την έκθεση ότι: «Τα χημικά εγκαύματα δε συνάδουν με επαφή με έλαιο σιλικόνης σε οποιαδήποτε μορφή του, διότι ούτε αυτή, ούτε τα παράγωγα της, έχουν αρνητικές επιδράσεις στο δέρμα των ανθρώπων (δεν έχει αναφερθεί παγκοσμίως τέτοιο περιστατικό), αντίθετα τα χημικά αυτά εγκαύματα συνάδουν με την επαφή με ουσίες, όπως οι οργανικοί διαλύτες, που είναι ισχυρά τοξικοί. Τέτοιοι διαλύτες έχουν ανιχνευθεί στα ληφθέντα δείγματα, (βενζόλιο, ξυλόλιο, τολουόλιο κ.λ.π)».

Ο τεχνικός σύμβουλος ζητά από την ανακριτική αρχή να γίνουν επιπλέον ενέργειες, προκειμένου να δοθεί οριστική απάντηση στο βασικό ερώτημα, «Τι προκάλεσε την πυρκαγιά;».

Συγκεκριμένα, ζητά:

  • Να ληφθούν περισσότερα δείγματα προς εξέταση τόσο από το έδαφος και κυρίως κάτω από το μπαζωμένο τμήμα ή τα αφαιρεθέντα χώματα(εάν υπάρχουν),όσο και από τα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας που αποδεδειγμένα ανεφλέγησαν.
  • Να ληφθούν δείγματα και αναλυθούν, από τα τοιχώματα του βαγονιού του κυλικείου γιατί τόσο σε αυτό όσο και στην εμπορική αμαξοστοιχία(πλατφόρμες κοντέινερ) πιθανόν να υπάρχουν αιθάλες , που η ανάλυση τους  μέσω φασματογραφίας  μάζας, πιθανόν να μας δώσει εικόνα ,υλικά και τρόπο με τον οποίο κάηκαν.
  • Να ληφθούν δείγματα από τις λαμαρίνες των κοντέινερ που ήταν φορτωμένα στα τρία πρώτα βαγόνια της εμπορικής και να γίνει ανάλυση στις αιθάλες που βρίσκεται σε αυτά(αν βρίσκεται ακόμη)
  • Να ευρεθούν στο ελεύθερο εμπόριο ενδύματα – υποδήματα όμοια με  αυτά  που καταγράφηκαν ως προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων , να αποσταλούν σε ειδικά εργαστήρια και αφού αναχθούν σε παρόμοιες συνθήκες , να ερευνηθεί εάν απελευθερώνουν βενζόλιο, ξυλόλιο, τουλουόλιο και άλλους διαλύτες σαν αυτούς που βρέθηκαν στις αναλύσεις του Χημείου του Κράτους.

Η δικογραφία για την τραγωδία στα Τέμπη ακόμη δεν έχει κλείσει.

Στη φυλακή βρίσκονται μόνο ο σταθμάρχης, αλλά και ο Επιθεωρητής Λάρισας.

Όλοι οι άλλοι κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι, με τους περισσότερους να τους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.

Οι οικογένειες των θυμάτων ζητούν δικαίωση και κυρίως απαντήσεις.

Σχετικά