Το παρασκήνιο πίσω από την επιλογή της Όλγας Γεροβασίλη κόντρα στον Στέφανο Κασσελάκη

Η νυχτερινή σύσκεψη της ομάδας των οκτώ – Οι ρόλοι κλειδιά των Φλαμπουράρη, Σπίρτζη και Νίκου Παππά

Λίγο μετά τις 12 το βράδυ της Πέμπτης και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Στέφανου Κασσελάκη στο 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, οκτώ στελέχη της κομματικής ηγεσίας, συναντήθηκαν σε ένα ουδέτερο κομματικά χώρο για να αποφασίσουν για τα επέκεινα.

Ο χώρος στον οποίο συναντήθηκαν ανήκε σε πρωτοκλασάτο στέλεχος του κόμματος. Η ομάδα των οκτώ, είχε την εξής σύνθεση: Αλέκος Φλαμπουράρης, ο απόλυτα έμπιστος άνθρωπος του Αλέξη Τσίπρα, Χρήστος Σπίρτζης, ο επικεφαλής της ομάδας των πασοκογεννών, Νίκος Παππάς, το στέλεχος με την μεγαλύτερη επιρροή αυτή τη στιγμή στην Κεντρική Επιτροπή και σε ένα μεγάλο τμήμα του συνεδρίου, Κατερίνα Νοτοπούλου, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης.

Ένας πρώτος κοινός παρανομαστής ο οποίος θα χαρακτήριζε και τα οκτώ αυτά ονόματα θα ήταν πως ανήκουν στον ευρύτερο κύκλο της επιρροής του Αλέξη Τσίπρα. Μετά από μεγάλη κουβέντα, τηλεφώνησαν στην Όλγα Γεροβασίλη προκειμένου να την ενημερώσουν πως κατέληξαν ότι θα πρέπει να υπάρξει μια και μοναδική υποψηφιότητα απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη. Η Όλγα Γεροβασίλη μετέβη αμέσως στον χώρο που συνεδρίαζε η ομάδα των οκτώ.

Η συνάντηση έληξε λίγο μετά τις τρεις τα ξημερώματα. Το πρωί της Παρασκευής, μέχρι και το μεσημέρι της ίδιας μέρας, η Όλγα Γεροβασίλη θα συναντιόταν προσωπικά με τον Διονύση Τεμπονέρα και τον Σωκράτη Φάμελλο, ενδεχομένως και με κάποιους άλλους, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, ήταν ήδη δεδομένο πως ο Διονύσης Τεμπονέρας δεν θα έθετε υποψηφιότητα απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη. Ήταν ζήτημα πια ωρών η ανακοίνωση της  Όλγας Γεροβασίλη πως θα είναι η μοναδική υποψήφια εκπροσωπώντας το παλιό γνωστό μπλοκ των προεδρικών της Κουμουνδούρου.

Η απόφαση αυτή, δηλαδή η en block σύγκρουση των πρώην προεδρικών σε συνεργασία με τους πασοκογεννείς απέναντι στην υποψηφιότητα Κασσελάκη, παρέπεμπε αρκετά σε εκείνη την αμαρτωλή σύγκρουση γενεών του Αλέξη Τσίπρα με τον μέντρορά του, τον Αλέκο Αλαβάνο.

Μια σύγκρουση η οποία εξελίχθηκε σε πολιτική εξόντωση του πολιτικού πατέρα από τον υιοθετημένο πολιτικά γιο του.

Αυτό θύμιζε και το σόου του Στέφανου Κασσελάκη στην πρεμιέρα του συνεδρίου. Επί της ουσίας ο Στέφανος Κασσελάκς αμφισβήτησε τον δικό του μέντορα και δικό του πνευματικό πατέρα που δεν ήταν άλλος από τον Αλέξη Τσίπρα. Μόνο που σε αυτή τη σύγκρουση ο ένας πόλος, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να κατέβει στην αρένα δια αντιπροσώπου, την Όλγα Γεροβασίλη η οποία εδώ και πολύ καιρό διαθέτει τα απαραίτητα διαπιστευτήρια πως ανήκει στον απόλυτα κλειστό πυρήνα της επιρροής του Αλέξη Τσίπρα.

Δ. Τεμπονέρας: Δεν διεκδικήσαμε ποτέ καρέκλες και οφίτσια

«Οι δικές μου ρίζες είναι στέρεες και διαχρονικές, δεν έχουν ανάγκη από επιβεβαίωση», είπε ο Διονύσης Τεμπονέρας μιλώντας στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

«Στη δική μας ζωή μάθαμε να παλεύουμε για τις ιδέες και τις αρχές μας, κοιτώντας ανθρώπους κατάματα. Ό,τι και να έχουμε να πούμε το λέμε με το πρόσωπο μας καθαρό. Καρέκλες και οφίτσια αν και μας προσφέρθηκαν δεν τα διεκδικήσαμε ποτέ, ούτε και τα χρειαζόμαστε, γιατί τις μάχες μας τις δίνουμε με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση μέσα στην κοινωνία, χωρίς να ζητάμε μερτικό», σχολίασε.

Πρόσθεσε στο ίδιο πλαίσιο ότι «το δικό μας το εγώ το προσφέρουμε στο μεγάλο εμείς, το προσφέρουμε στην μεγάλη αυτή υπόθεση της Αριστεράς που στέκεται πάνω από θέσεις και αξιώματα». Τόνισε ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι, προερχόμαστε από τα σπλάχνα της κοινωνίας από το δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο, από την καθημερινή βιοπάλη στη δουλειά, μέσα στη στέρηση και την αδικία, όπως μάθαμε σε όλη τη ζωή μας να υπερασπιζόμαστε το δίκιο των ανθρώπων. Εμείς άλλωστε το μάθαμε πιο νωρίς από κάποιους άλλους».

Διονύσης Τεμπονέρας

Ο κ. Τεμπονέρας ανέφερε ότι «σεβόμαστε απόλυτα την βούληση των μελών και των φίλων του κόμματος ώστε να μην κυνηγάμε χίμαιρες, δεν έχουμε πολιτικές ανασφάλειες, είμαστε γεμάτοι από αγάπη για το συνάνθρωπο και ήδη πολύ πλούσιοι από τις εμπειρίες του αγώνα. Μάθαμε όμως να συμμετέχουμε και όχι να εξουσιοδοτούμε». Σημείωσε ότι απέναντι του βλέπει συντρόφους και όχι αντιπάλους. «Αντίπαλος μου είναι μόνο τα προβλήματα του κόσμου. Αντιλαμβάνομαι το ρόλο μου στην Ιστορία ως ένα μικρό ελάχιστο κρίκο που θα φέρει πιο κοντά το όνειρο για μια κοινωνία αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. Η αριστερά δεν παράγει μεσσίες και ήρωες, αλλά κοινωνικά υποδείγματα». Πρόσθεσε ότι «έχουμε χρέος να κρατήσουμε την υπόθεση αυτή ζωντανή» και πως «αν χρειαστεί για να προχωρήσει αυτή η υπόθεση να κάνουμε στην άκρη για το κοινό καλό, θα το κάνουμε με χαρά γιατί έτσι μεγαλώσαμε». Είπε ότι ο αγώνας της δικής του γενιάς είναι να αντιλαμβάνεται ότι «πρέπει να συμβάλλουμε δημιουργικά και αποφασιστικά στην ενίσχυση της δημοκρατικής παράταξης. Δεν θα αφήσουμε να μπει η αριστερά στο περιθώριο, δεν θα χαρίσουμε ούτε μία σπιθαμή Δημοκρατίας στους φασίστες».

Ο κ. Τεμπονέρας ανέφερε ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι κορυφαία στιγμή δημοκρατίας και της πολιτικής και πως «η στιγμή αυτή δεν αφορά πρόσωπα, αλλά ιδέες, αξίες, αρχές και πολιτικά σχέδια. Αφορά όλη την κοινωνία» και «δεν έχουμε το δικαίωμα να τους απογοητεύσουμε».

Σημείωσε ότι η αγωνία του δημοκρατικού κόσμου είναι προφανής, θέτοντας το ερώτημα αν υπάρχει άλλος δρόμος: «Μπορεί ο δημοκρατικός κόσμος να συνεννοηθεί μεταξύ του; ‘Κάνετε αντιπολίτευση όλοι μαζί εναντίον του Μητσοτάκη’, είναι οι φράσεις που ακούς σε κάθε καφενείο, σε κάθε σπίτι. Πώς απαντούν σε αυτή την αγωνία οι δημοκρατικές δυνάμεις; Στοιβάζονται στη δημοσκοπική ζώνη του 10% με 12%, διαγωνιζόμενοι ποιος θα είναι δεύτερος, τρίτος, τέταρτος».

«Η ανάγκη για ένα δημοκρατικό μέτωπο δεν είναι μια άσκηση στο χαρτί, είναι το εργαλείο της ώσμωσης, είναι ο τόπος της μεγάλης δημοκρατικής συνεννόησης. Είναι η ανάγκη που έρχεται από τα σπλάχνα της κοινωνίας, είναι η λύση στο μεγάλο πρόβλημα. Δεν έχουμε δικαίωμα να αρνηθούμε την ευθύνη, οφείλουμε να γίνουμε μέρος της απάντησης της Ιστορίας, χρειαζόμαστε ένα πολιτικό σχέδιο που θα απαντά στα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικογένειας. Το πιο σημαντικό δεν είναι το ποιος θα είναι ο επικεφαλής, αλλά το πώς και για ποιους θα δώσουμε την μεγάλη μάχη. Οφείλουμε να πάρουμε θέση», είπε.

Σχετικά