Παρέμβαση Θανάση Μπασιάκου στον πρώην Πρωθυπουργό της Αγγλίας, Μπόρις Τζόνσον για τα γλυπτά του Παρθενώνα-ΒΙΝΤΕΟ

Ο πρώην Βρετανός Πρωθυπουργός δεν δίστασε να απαγγείλει (και πάλι) στίχους από την Ιλιάδα ενώ δεν έκρυψε την επιθυμία του να αποκτήσει σπίτι στην Ελλάδα, όπου την επισκέπτεται συχνά

Ενα πολύ ενδιαφέρον περιστατικό διαδραματίστηκε πριν από μερικές ώρες στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ. To γεγονός είναι άκρως ενδεικτικό αφενός της σημασίας που έχουν τα γλυπτά του Παρθενώνα (και άλλοι θυσαυροί παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς) για τα μουσεία ανά τον κόσμο και αφετέρου για το πως αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις των χωρών που έχουν αφαιρέσει θυσαυρούς παγκόσμιας κληρονομιάς από άλλες χώρες όπου ανήκουν,

Στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη (11 Απριλίου 2024) πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από το Ινστιτούτο Πολιτικής του Πανεπιστημίου Georgetown. Έγινε μια συζήτηση μεταξύ του Mo Elleithee, επικεφαλής του Ιντιστούτου και του Boris Johnson, του πρώην Πρωθυπουργού της Βρετανίας για τις παγκόσμιες τάσεις και την κατάσταση της δημοκρατίας παγκοσμίως. Ο Boris Johnson μίλησε για τη δημοκρατία, το Brexit, τις εκλογές των ΗΠΑ, τις κλιμακούμενες κρίσεις και τις συγκρούσεις Ουκρανίας-Ρωσίας και Ισραήλ-Παλαιστίνης.

Ωστόσο, η στιγμή που έκλεψε τις εντυπώσεις ήταν η παρέμβαση ενός Έλληνα φοιτητή, του Θανάση Μπασιάκου (γιος του αποβιώσαντα βουλευτή Bοιωτίας και υπουργού της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελου Μπασιάκου), ο οποίος δεν δίστασε να ρωτήσει τον πρώην Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για την υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Το βίντεο έχει ενδιαφέρον γιατί ο τ. βρετανός Πρωθυπουργός δηλώνει την αγάπη του στην Ελλάδα και την δείχνει απαγγέλοντας στίχους από την Ιλιάδα του Ομήρου. Λέει ότι δεν έχει ακόμα σπίτι στην Ελλάδα, αλλά δεν κρύβει την επιθυμία του να αποκτήσει.

Ο Μπόρις Τζόνσον αντιλαμβάνεται που το πάει ο φοιτητής, όταν τον ρωτάει για τη συνάντηση που είχε ο ίδιος με τη Μελίνα Μερκούρη το 1986 και τη στάση του στην επιθυμία της Ελλάδας να πάρει πίσω τα γλυπτά του Παρθενώνα από το βρετανικό μουσείο;

«Καταλαβαίνω», απαντά ο Μπόρις Τζόνσον «και το πρώτο πράγμα που θέλω να πω είναι το πόσο πολύ εκτιμώ την ειλικρίνεια της ερώτησής σου και ξέρω πραγματικά πόσο πολύ νοιάζονται οι Ελληνες πολίτες για αυτό το θέμα και δεν θέλω να υποτιμήσω το ζήτημα».

Παραδέχεται «ότι είναι ένα εξαιρετικά δύκολο ζήτημα» και συνεχίζει: «η κύρια ανησυχία είναι το επιχείρημα των αρνητικών επιπτώσεων μετά από μια τέτοια κίνηση – και αυτό δεν είναι ένα κακό επιχείρημα – γιατί το βρετανικό μουσείο, τα μουσεία του Λονδίνου, τα μουσεία σε αυτή την τρομερή πρωτεύουσα (σ.σ. εννοεί την Ουάσινγκτον, όπου βρίσκεται για την εκδήλωση) αλλά και στη Νέα Υόρκη, είναι τα αποθετήρια των θησαυρών όλης της ανθρωπότητας. Και άμα συστηματικά αρχίσουν να απογυμνώνονται από αυτούς τους θησαυρούς, αυτούς που έχουν πάρει από άλλες χώρες, και όλοι αυτοί οι θησαυροί επιστρέψουν σε αυτές τις χώρες, αυτό που λέω είναι ότι θα κατέστρεφες φοβερά πολιτιστικά ιδρύματα, που πάρα πολύ γρήγορα και οικονομικά μπορούν να διδάξουν τους νέους, για την τέχνη, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις ολόκληρου του κόσμου, φέρνοντας όλο τον κόσμο μαζί σε ένα φοβερό μουσείο».

Και καταλήγει λέγοντας «αυτή είναι η ανησυχία μου!».

Το σχόλιο το δικό μας αυτή είναι ότι η απάντηση ταιριάζει με τη συμπεριφορά μιας αποικιοκρατικής αντίληψης, την οποία δυστυχώς η Μεγ. Βρετανία, κουβαλά ακόμα.

Εδώ το βίντεο:

Σχετικά