Καταστρέφονται οι αγροτικές παραγωγές στην Κωπαΐδα

Για καταστροφή καλλιεργι΄΄΄΄΄΄΄΄ων, με χιλιάδες στρέμματα απότιστα στην Κωπαΐδα και διαχρονικές ευθύνες,κάνει λόγο ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων, Γιώργος Γιαννακόπουλος

Ακολουθεί η ανακοίνωση

Καταστρέφονται οι αγροτικές παραγωγές στην Κωπαΐδα

Μέσα σε μια παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών, οι αγρότες προσπαθούν να σώσουν ότι μπορούν από τις καλλιέργειες που έχουν υποστεί ήδη μεγάλες καταστροφές, οι οποίες θα αυξηθούν, αφού δε φαίνεται καμιά πιθανότητα βελτίωσης της κατάστασης την υπόλοιπη αρδευτική περίοδο.

Οι δυνατότητες άντλησης περισσότερης ποσότητας νερού από την Υλίκη έχει εξαντληθεί και μόνη βοήθεια είναι οι γεωτρήσεις που δουλεύουν εδώ και αρκετό καιρό, χωρίς να ξέρουμε πόσο θα λειτουργούν, και τι υπόγεια αποθέματα υδάτων υπάρχουν.

Το πρόβλημα εστιάζεται στο Δήμο μας, με χιλιάδες στρέμματα απότιστα δαπανηρών καλλιεργειών. Οι ευθύνες είναι τεράστιες και διαχρονικές και έχουν να κάνουν με θέματα διοίκησης και διαχείρισης του Κωπαϊδικού πεδίου.

Η κατάσταση εδώ και χρόνια είναι τριτοκοσμική και πρέπει επιτέλους να λάβει τέλος. Όταν τελειώσει η αρδευτική περίοδος πρέπει να ξεκινήσει διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και να οδηγήσει σε αποφάσεις και έργα!

Όμως τώρα που υπάρχει έκτακτη ανάγκη θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ότι μέσα διαθέτουμε για τη βοήθεια των αγροτών και αν δεν υπάρχουν δυνατότητες, να αρχίσει η καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες και να απαιτηθεί η καταβολή αποζημιώσεων. Είναι σημαντικό για τον αγροτικό πληθυσμό να νιώσει αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει ουσιαστική μέριμνα και όχι εγκατάλειψη στην τύχη του.

Αν δε στηριχθεί το αγροτικό εισόδημα, τώρα που έχει κλονιστεί σοβαρά, οι συνέπειες θα είναι ανεπανόρθωτες με αρνητικό πρόσημο όχι μόνο στην τοπική κοινωνία αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική οικονομία.

ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ

Γιώργος Γιαννακόπουλος

Σχετικά