Tο καρπούζι είναι ένα δημοφιλές καλοκαιρινό φρούτο με πολλά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι απορρίπτουν τη φλούδα του, αφού φάνε τη σάρκα του. Θα μπορούσε όμως η κατανάλωση φλούδας καρπουζιού να έχει οφέλη για την υγεία;
Η φλούδα του καρπουζιού αποτελεί περίπου το 40% του βάρους του καρπού. Ωστόσο, επειδή οι άνθρωποι αγνοούν τη θρεπτική της αξία και τη βρίσκουν μη ελκυστική και γι αυτό συχνά πετιέται ή χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή.
Όμως η φλούδα του καρπουζιού μπορεί να προσφέρει πιθανά διατροφικά οφέλη για τη συνολική υγεία. Μελέτες υποδεικνύουν ότι η φλούδα σε μορφή σκόνης είναι χαμηλή σε θερμίδες, περιέχει μερικά ακόρεστα λιπαρά οξέα και είναι πλούσια σε μέταλλα, φαινολικές ενώσεις και διαιτητικές ίνες – οι οποίες μπορεί επίσης να διαφέρουν σε θρεπτική αξία σε σύγκριση με τη σάρκα. Επιπλέον, περιέχει καροτενοειδή, αλκαλοειδή και φυτικά, καθώς και βιταμίνη Α, βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και βιοδραστικές ενώσεις που μπορεί να συμβάλλουν σε οφέλη για την υγεία όπως:
- Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
- Μείωση του οξειδωτικού στρες
- Συμβολή στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
Μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι μια δίαιτα που περιείχε αποξηραμένη φλούδα καρπουζιού αύξησε τα επίπεδα L-κιτρουλίνης στους νεοσσούς. Ορισμένες μελέτες σε ζώα και ανθρώπους δείχνουν ότι τα συμπληρώματα L-κιτρουλίνης μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, τα επιστημονικά στοιχεία είναι περιορισμένα και απαιτείται πιο αυστηρή έρευνα για την αξιολόγηση της λειτουργίας της L-κιτρουλίνης στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης.
Θρεπτικό περιεχόμενο της φλούδας του καρπουζιού
Η φλούδα του καρπουζιού έχει επαρκή ποσότητα βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών, μαζί με άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο και πολλά άλλα. Συνολικά, έχει επαρκές θρεπτικό περιεχόμενο που συμβάλλει στη συνολική ημερήσια πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.
Μικρές διαφορές στο θρεπτικό περιεχόμενο των μικροθρεπτικών συστατικών παρατηρούνται μεταξύ αποξηραμένων φλοιών και φρέσκων φλοιών. Επίσης, ορισμένα από τα μέταλλα της φλούδας του καρπουζιού (π.χ. ασβέστιο και σίδηρος) μπορεί να μην απορροφηθούν εύκολα από το ανθρώπινο σώμα.
Γιατί η φλούδα καρπουζιού κάνει καλό στην υγεία σας
Η ενσωμάτωση της φλούδας του καρπουζιού στη διατροφή σας μπορεί να προσφέρει πλεονεκτήματα λόγω του πλούσιου θρεπτικού προφίλ του. Εδώ είναι μερικά βασικά οφέλη που έχουν σημειωθεί σε επιστημονικές μελέτες:
Ενυδάτωση και ηλεκτρολύτες
Η σάρκα καρπουζιού, όπως προσδιορίστηκε από πειραματικές εργαστηριακές μελέτες , περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, που κυμαίνεται από 92,80% έως 94,00%. Αυτή η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό κάνει τις φλούδες του καρπουζιού ευεργετικές για ενυδάτωση παράλληλα με την επαρκή πρόσληψη υγρών. Επιπλέον, η φλούδα του καρπουζιού περιέχει ηλεκτρολύτες όπως το κάλιο και το μαγνήσιο, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα και στη βασική λειτουργία των κυττάρων του σώματος.
Αντιοξειδωτική υποστήριξη
Η φλούδα του καρπουζιού είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να συμβάλουν στη συνολική υποστήριξη του ανοσοποιητικού βοηθώντας στη μείωση του οξειδωτικού στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.
Πιθανά οφέλη για την υγεία της καρδιάς
Μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Hypertension διαπίστωσε ότι η L-κιτρουλίνη από συμπλήρωμα καρπούζι σε σκόνη βοήθησε στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς που πάσχουν από παχυσαρκία. Η L-κιτρουλίνη στις φλούδες του καρπουζιού μπορεί να μετατραπεί σε L-αργινίνη στο σώμα, συμβάλλοντας στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, η διαχείριση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης σημειώθηκε μόνο με υψηλή πρόσληψη L-κιτρουλίνης. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ειδικά οφέλη του για την υγεία της καρδιάς.
Ενώ η φλούδα του καρπουζιού μπορεί να είναι μια καλή προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή, η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει πεπτικές ενοχλήσεις όπως φούσκωμα και αέρια σε μερικούς ανθρώπους. Επίσης μπορεί να έχει πικρή γεύση, αλλά μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε συνταγές για να βελτιώσετε τη γεύση της.
Πηγή: jenny.gr