Τέλος χρόνου για το IRIS – Έρχονται εντατικοί έλεγχοι και τσουχτερά πρόστιμα

Η εγγραφή στην υπηρεσία άμεσων πληρωμών προσφέρει στους επαγγελματίες μία σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα

Εντατικούς ελέγχους στην αγορά ξεκινά από σήμερα η ΑΑΔΕ προκειμένου να εντοπίσει τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έχουν εγκαταστήσει το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS.

Η σιωπηρή παράταση της τελευταίας επίσημης προθεσμίας, που έληξε στις 2 Σεπτεμβρίου, εξέπνευσε χθες 30 Σεπτεμβρίου, γεγονός που σημαίνει ότι όλοι οι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα έπρεπε να είχαν ανταποκριθεί στην υποχρέωσή τους και να έχουν προχωρήσει στην εγγραφή τους στο IRIS.

Μόλις 16% οι ενεργοί χρήστες

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία επί συνόλου περίπου 715.000 υπόχρεων με επαγγελματικό λογαριασμό, οι περίπου 545.000 επαγγελματίες έχουν εγκαταστήσει το σύστημα, ενώ μόλις το 16% είναι ενεργοί χρήστες.

Έτσι, περίπου 170.000 επαγγελματίες κινδυνεύουν να δουν την «κόκκινη» κάρτα από τον ελεγκτικό μηχανισμό και φυσικά να κληθούν να καταβάλλουν το προβλεπόμενο πρόστιμο των 1.500 ευρώ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μέχρι σήμερα στις συναλλαγές μεταξύ φυσικών προσώπων, οι χρήστες του συστήματος ξεπερνούν τα 3,15 εκατομμύρια, καθώς μόνο το Σεπτέμβριο καταγράφηκαν 120.000 νέες εγγραφές, ενώ το 65% των συνολικών χρηστών είναι ενεργοί.

Ταυτόχρονα, οι συναλλαγές που διενεργήθηκαν μέχρι σήμερα μέσα από το σύστημα IRIS εντός του 2024 ανήλθαν σε 34 εκατομμύρια και άγγιξαν σε αξία τα 3,7 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 150% και 116% αντίστοιχα σε σχέση με το ίδιο περυσινό διάστημα.

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο