Με επιτυχία και ευλάβεια το 7ο Φεστιβάλ Βυζαντινών Χορωδιών στον Ι. Ν. Αγίου Ευαγγελιστή Λουκά Θηβών

Ζ’ Φεστιβάλ Βυζαντινών Χορωδιών στον Ιερό Ναό Αγίου Ευαγγελιστή Λουκά Θηβών

Με επιτυχία και ευλάβεια πραγματοποιήθηκε εχθές, Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, το Ζ’ Φεστιβάλ Βυζαντινών Χορωδιών στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγίου Ευαγγελιστή Λουκά Θηβών. Το φεστιβάλ αυτό έχει πλέον καθιερωθεί ως σημαντικό μέρος των πολιτιστικών εκδηλώσεων “Πινδάρεια”, αναδεικνύοντας τον πλούτο της Βυζαντινής Μουσικής παράδοσης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εναρκτήρια προσφώνηση του αιδεσιμολογιωτάτου Σταυροφόρου Οικονόμου π. Μιχαήλ Κατσίνα, εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου.

Στη συνέχεια, τρεις εκλεκτές χορωδίες έλαβαν μέρος, γεμίζοντας τον χώρο με ύμνους και μελωδίες:

1. Χορωδία του Σωματείου Ιεροψαλτών Κορινθίας “Κυριακός ο Υμνογράφος”

2. Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής του Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σχηματαρίου

3. Βυζαντινή Χορωδία του Ιεροψαλτικού Συλλόγου Θηβών “ο Ευαγγελιστής Λουκάς”

Την παρουσίαση των χορωδιών και των ύμνων έκανε με εξαιρετικό τρόπο ο κ. Γεώργιος Ζωγράφος, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για το έργο και την παράδοση των χορωδιών, και για τους ψαλλομένους ύμνους.

Στο τέλος της εκδήλωσης, έγινε απονομή τιμητικής διάκρισης στον Μουσικολογιώτατο Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Νικαίας κ. Κυριάκο Αδάμ, ο οποίος κατάγεται από την Ξηρονομή, για τη συνολική του προσφορά στη Βυζαντινή Μουσική. Η βράβευση αυτή αποτελεί αναγνώριση του έργου του κ. Αδάμ, που έχει συμβάλει σημαντικά στη διάδοση και τη διατήρηση της Βυζαντινής μουσικής κληρονομιάς.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνονται στον αιδεσιμολογιώτατο π. Σπυρίδωνα Βασιλάκο και την διοικούσα επιτροπή του Προσκυνήματος για τη φιλοξενία της εκδήλωσης, στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Θηβαίων κ. Απόστολο Δαγδελένη, καθώς και στους χορηγούς και τους εθελοντές που στήριξαν την διοργάνωση. Ευχαριστούμε επίσης όλους όσοι παρευρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους αυτή τη μοναδική πολιτιστική εκδήλωση.

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί φόρο τιμής στην πλούσια πολιτιστική και μουσική μας παράδοση, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και εμπνέοντας νέες γενιές να κρατήσουν ζωντανό το πνεύμα της Βυζαντινής Μουσικής.

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο