Έκτακτη ενίσχυση αγροτών για ξηρασία ζητά ο Δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων Γιώργος Αραπίτσας

Προβλήματα αγροτικής παραγωγής καλλιεργητικού έτους 2024, Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων.

ΣΧΕΤ.: α. η Α3271/16-08-2024 (ΑΔΑ: ΡΥΞ746ΝΠΙΘ-5ΕΚ) απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας «Κήρυξης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας λόγω Λειψυδρίας».

             β. η Α4184/13-09-2024 (ΑΔΑ: ΨΤ8846ΝΠΙΘ-94Η) απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας «Παράταση Κήρυξης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας λόγω Λειψυδρίας».

        Αξιότιμοι Κύριοι,

        Το ακραίο φαινόμενο της ξηρασίας που έπληξε τους παραγωγούς του Δήμου μας και  οι συνθήκες κρίσης που προκάλεσε η πρωτοφανής ανομβρία τους πρώτους μήνες του έτους, όπου σημαντικές καλλιέργειες τις περιοχής μας όπως τα σιτηρά, που καταλαμβάνουν πολύ μεγάλο ποσοστό της συνολικής καλλιεργήσιμης έκτασης του Δήμου, επλήγησαν ανεπανόρθωτα.

Στη συνέχεια από τον Μάϊο και μετά όταν ξεκίνησε επίσημα η Αρδευτική περίοδος, ήρθε να προστεθεί και η ουσιαστική έλλειψη βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη μείωση, άνω του 60% της παραγωγής των Ανοιξιάτικων Καλλιεργειών (Βαμβακιού – Αραβοσίτου), αφού η ζημιά σε πολλές περιπτώσεις είναι ολοκληρωτική. 

  Ο  Δήμος μας, με τα ανωτέρω σχετικά, από 16/08/2024 έχει κηρυχθεί και συνεχίζει να βρίσκεται σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας λόγω λειψυδρίας, γεγονός που επιβεβαιώνει όλα τα προαναφερόμενα, αλλά και καταδεικνύει την δυσχερέστατη θέση που βρίσκονται όλοι οι Αγρότες μας από τις αρχές του 2024. Όλο το προηγούμενο διάστημα η παραγωγή στην Καλλιέργεια της Μηδικής ήταν πολύ κακή, και ενώ υπήρχαν κάποιες αμυδρές ελπίδες για τις επικείμενες συγκομιδές των Καλλιεργειών Βάμβακος και Αραβοσίτου, μήπως και σωθεί κάτι από την καταστροφική χρονιά τους, αυτές εξανεμίστηκαν αφού σήμερα οι παραγωγές είναι πολύ κατώτερες των προσδοκιών και στα δύο προϊόντα καθώς οι αποδόσεις τους είναι πάρα πολύ χαμηλές, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τμήμα των εξόδων τους.

Σημαντικότατη είναι η ζημιά που έχουν υποστεί και οι Αμπελοκαλλιεργητές του Δήμου μας, διότι λόγω της μεγάλης ξηρασίας, η παραγωγή ήταν μειωμένη άνω του 50%.

Επίσης πολύ σημαντική οικονομική επιβάρυνση, έχουν υποστεί οι Κτηνοτρόφοι της περιοχής μας, λόγω της μειωμένης παραγωγής των ζωοτροφών και του αυξημένου κόστους παραγωγής τους, με αποτέλεσμα οι τιμές τους είναι πολύ υψηλές.

        Θεωρούμε ως δεδομένο και αυτονόητο ότι για τους παραγωγούς του Δήμου μας, δεν μπορεί να ισχύσουν οι ποσότητες που απαιτούνται για να πάρουν οι παραγωγοί  τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, όσο και οι έλεγχοι που έχουν ήδη διενεργηθεί ή διενεργούνται, (monitoring από ΟΠΕΚΕΠΕ, διότι όπως αναλύθηκε παραπάνω η κακή κατάσταση των αγροκτημάτων τουςοφείλεται κυρίως στις δυσμενείς συνθήκες) και να τις πάρουν ανεξαρτήτως αποδόσεων των καλλιεργειών τους, με βάση τη Δήλωση ΟΣΔΕ 2024.

        Εμείς ως Δήμος συμμετείχαμε  στην αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων, με το να βοηθήσουμε και να διευκολύνουμε τους Αγρότες μας τόσο με την έκτακτη λειτουργία των Δημοτικών μας Γεωτρήσεων, όσο και σε όποια παροχή βοήθειας μας ζητήθηκε σε θέματα οδοποιίας, καθαρισμού αρδευτικών καναλιών κ.α. Πιστεύουμε ότι η βοήθεια που χρειάζονται οι Αγρότες μας θα πρέπει να είναι επί των απολεσθέντων εισοδημάτων, αφού σαν να μην φθάνουν όλα τα παραπάνω, έρχονται να προστεθούν και οι πολύ χαμηλές τιμές των παραγόμενων προϊόντων.

        Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε την  στήριξη των Αγροτών του Δήμου μας από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους Οργανισμούς (ΕΛΓΑ-ΟΠΕΚΕΠΕ,  με μέτρα άμεσης έκτακτης ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της βεβαιωμένης απώλειας παραγωγής, που υφίστανται  αγρότες και κτηνοτρόφοι, διότι τα ασυνήθη και ακραία φαινόμενα απαιτούν ειδική αντιμετώπιση.

                                                      

  Με εκτίμηση

    Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΑΠΙΤΣΑΣ

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο