Παρέμβαση αντιπεριφερειαρχών Ντασιώτη- Αποστολόπουλου για τις αγροτικές ενισχύσεις

Την εξαίρεση από την εφαρμογή των όρων επιλεξιμότητας και την μη εφαρμογή ελαχίστων στρεμματικών αποδόσεων Βάμβακος, Αραβοσίτου κ.λ.π πληγέντων αγροτικών προϊόντων για τη χορήγηση της ειδικής ενίσχυσης – συνδεδεμένων ενισχύσεων, στην Π.Ε. Βοιωτίας, ζητούν ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικής οικονομίας Κ. Αποστολόπουλος και ο αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Γ. Ντασιώτης.

Σε επιστολή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Τσιάρα και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κ. Μπαμπασίδη αναφέρουν:

Στην επικράτεια της Π.Ε. Βοιωτίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, επικράτησαν εξαιρετικά δύσκολες, για τις καλλιέργειες, καιρικές συνθήκες, με παρατεταμένες πολύ υψηλές θερμοκρασίες – επιπέδου καύσωνα,
παρατεταμένη ανομβρία και εξαιρετική λειψυδρία, ολόκληρη την καλοκαιρινή περίοδο του 2024, οι οποίες δημιούργησαν πολύ μεγάλα προβλήματα στην ανάπτυξη των φυτών σε όλες τις αγροτικές παραγωγές και στην άρδευση των αγροκτημάτων και των γεωργικών καλλιεργειών, όπως του βάμβακος, του αραβόσιτου, της μηδικής, της βιομηχανικής ντομάτας κλπ.

Λόγω της εξαιρετικής κατάστασης λειψυδρίας στη Βοιωτία, κατόπιν αιτημάτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των Δήμων Ορχομενού και Αλιάρτου – Θεσπιέων, κηρύχτηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, οι ευρύτερες περιοχές τους και συγκεκριμένα εκδόθηκαν οι υπ. αριθμ. Αποφάσεις 1) Α3492 (ΑΔΑ: Ψ4ΓΧ46ΝΠΙΘ-Ο6Ν) Απόφασης Κήρυξης σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής προστασίας του Δήμου Ορχομενού και 2) Α3271 (ΑΔΑ: ΡΥΞ746ΝΠΙΘ-5ΕΚ) Απόφασης Κήρυξης σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής προστασίας του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων και για τις οποίες επεκτάθηκε η διάρκειά τους με επόμενες σχετικές αποφάσεις.

Οι ίδιες συνθήκες ισχύουν για ολόκληρη την Βοιωτία και το σύνολο των αγροτικών καλλιεργειών.

Οι ακραίες κλιματολογικές – καιρικές συνθήκες, κατά την καλλιεργητική περίοδο 2024, επηρέασαν ιδιαίτερα
δυσμενώς όλες τις αγροτικές παραγωγές και τις στρεμματικές αποδόσεις του βαμβακιού, του αραβοσίτου, της
μηδικής, της βιομηχανικής ντομάτας, των κηπευτικών σε ολόκληρη την επικράτεια της Βοιωτίας και αυτό επέφερε σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στους αγρότες-παραγωγούς. Το πρόβλημα οξύνθηκε επιπλέον από την έντονη εντομολογική προσβολή και συγκεκριμένα από το ρόδινο και πράσινο σκουλήκι στις καλλιέργειες βάμβακος.
Η ειδική ενίσχυση χορηγείται στους παραγωγούς, σύμφωνα με το άρθρο 44 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116,
που, υπό κανονικές συνθήκες, καλλιέργησαν και συγκόμισαν, από τις δηλωθείσες εκτάσεις, ποσότητα αγροτικών προϊόντων τουλάχιστον ίση με εκείνη που αντιστοιχεί στην ελάχιστη στρεμματική απόδοση της καλλιεργητικής ζώνης στην οποία ανήκουν και η ελάχιστη στρεμματική απόδοση ορίζεται με βάση το μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2016-2020 κάθε περιφερειακής ενότητας μειωμένο κατά 20%.

Κατόπιν των ανωτέρω,
Παρακαλούμε να εξετάσετε θετικά την κατά παρέκκλιση εξαίρεσή της, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που
αντιμετώπισε, για την καλλιεργητική περίοδο 2024, η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, από την εφαρμογή των
όρων επιλεξιμότητας των σημείων α, γ κ.λ.π του άρθρου 3 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2021/2116 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 2ας Δεκεμβρίου 2021 και της υπ’ αρ. 472/158760/25-5-2023 (Β’ 3523) Υπουργικής Απόφασης – Καθορισμός των απαιτήσεων για τη χορήγηση της ειδικής ενίσχυσης για το βαμβάκι, στα πλαίσια του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023 – 2027, για τη χορήγηση της ειδικής ενίσχυσης-συνδεδεμένων ενισχύσεων στο βαμβάκι, τον αραβόσιτο και τα άλλα αγροτικά προϊόντα που καλλιεργούνται στην περιοχή μας.

Το αίτημά μας στηρίζεται και ενισχύεται από το Δελτίου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 30-5-2024,
σύμφωνα με το οποίο “…αποσαφηνίζει τη χρήση ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων για τον γεωργικό τομέα της ΕΕ σε περίπτωση απρόβλεπτων και ακραίων καιρικών φαινομένων. …. η Επιτροπή επιδιώκει να παράσχει ασφάλεια στους θιγόμενους γεωργούς όσον αφορά τις ενισχύσεις τους στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), διασφαλίζοντας παράλληλα την ομοιόμορφη εφαρμογή σε ολόκληρη την Ένωση από τις εθνικές διοικήσεις “.

Παρόμοιες αποφάσεις εξαίρεσης περιοχών από τους όρους επιλεξιμότητας έχουν ληφθεί σε αντίστοιχες
περιπτώσεις για διάφορες περιοχές της Χώρας, που επλήγησαν από δυσμενείς συνθήκες.

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο