14η συνεδρίαση Διοικητικού Συμβούλιου Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Στερεάς

Στη Λαμία, στις 10 Οκτωβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η 14η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας. Στη συνεδρίαση, εκτός των Μελών του Δ.Σ., συμμετείχαν Πρόεδροι και Αντιπρόεδροι των Θεματικών Επιτροπών της Π.Ε.Δ..

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ., κ. Νίκος Σουλιώτης κατά την αρχική του τοποθέτηση ανέφερε: «Από τις προσυνεδριακές συναντήσεις της Κ.Ε.Δ.Ε., με άλλες Π.Ε.Δ., στις οποίες έχω συμμετάσχει, το συμπέρασμα είναι κοινό και δεν είναι άλλο από την οικονομική δυσπραγία των Δήμων μας. Όλοι οι Δήμοι ανά την Ελλάδα βλέπουν να μην κλείνουν οι προϋπολογισμοί τους, κυρίως λόγω της επιβολής του τέλους ταφής για τα απορρίμματα, της αύξησης των μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους – η οποία καλώς έγινε, αλλά κακώς δεν συνοδεύτηκε με την αντίστοιχη αύξηση της χρηματοδότησης προς τους Δήμους – και του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Όλα συνηγορούν ότι θα μας δοθεί μία επιπλέον δόση ΚΑΠ, αλλά δυστυχώς δεν βλέπω το πρόβλημα να αντιμετωπίζεται. Όπως πάγια υποστηρίζουμε, πρέπει να υπάρξει μία ολιστική προσέγγιση και οι Δήμοι να καταστούν οικονομικά ανεξάρτητοι, με όλες τις προβλεπόμενες δικλείδες ασφαλείας, φυσικά».  

Σχετικά με τις θέσεις και τις διεκδικήσεις της Π.Ε.Δ., ενόψει του συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε., στη Ρόδο, στις 7-9 Νοεμβρίου, ο κ. Σουλιώτης τόνισε: «Οι 19 Θεματικές Επιτροπές της Π.Ε.Δ. έχουν κάνει μια σοβαρή και επαγγελματική προσέγγιση σε όλα τα θέματα που αφορούν την αυτοδιοίκηση, αλλά και τα ιδιαίτερα θέματα της Στερεάς Ελλάδας. Μέσω των Προέδρων και των Αντιπροέδρων των Επιτροπών που βρίσκονται εδώ σήμερα, θέλω να ευχαριστήσω τους 133 αιρετούς των Δήμων της Στερεάς Ελλάδας, που εργάστηκαν για να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε μία πλήρη πρόταση, την οποία και θα καταθέσουμε στο πλαίσιο του συνεδρίου. Όπως διαπιστώνουμε πολλά προβλήματα παραμένουν ίδια και επίκαιρα, αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι Π.Ε.Δ. και η Κ.Ε.Δ.Ε. δεν επιτελούν τον ρόλο τους ή ότι δεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Η αλλαγή του τρόπου κατανομής των Κ.Α.Π. προς όφελος των περιφερειακών και μειονεκτικών Δήμων, η αλλαγή του εκλογικού νόμου για να υπάρχει κυβερνησιμότητα, η ενίσχυση του κριτηρίου της εντοπιότητας στις προσλήψεις, το αμέσως επόμενο διάστημα, είναι μόνο μερικά από τα πάγια αιτήματά μας που ικανοποιήθηκαν. Αντιστοίχως, πρέπει να δούμε και άλλα θέματα, όπως η καταστατική θέση των αιρετών, όπου ο θεσμός του Δημάρχου είναι ο μοναδικός για τον οποίο δεν ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας, η διάκριση των αρμοδιοτήτων μεταξύ των επιπέδων διακυβέρνησης και η σύνδεσή τους με τους αντίστοιχους πόρους, ο εκσυγχρονισμός του κώδικα των Δήμων και πολλά άλλα, που αναλύουμε στις θέσεις μας».

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης παρουσιάστηκαν οι θέσεις των 19 Θεματικών Επιτροπών και μετά από τις τοποθετήσεις των Μελών του Δ.Σ. και τον γόνιμο μεταξύ τους διάλογο, διαμορφώθηκε το τελικό κείμενο των θέσεων της Π.Ε.Δ., με προτάσεις και διεκδικήσεις σχετικά με την αναβάθμιση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας των Δήμων, την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και την καλυτέρευση της καθημερινότητας των πολιτών.

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο