Τι είναι το «φάντασμα τουαλέτας» και γιατί είναι ισχυρός δείκτης της υγείας του εντέρου σας

Δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο ακούγεται. Στην πραγματικότητα, το αντίθετο. Μπορεί ο όρος “φάντασμα τουαλέτας” να σας προκαλεί έκπληξη και φόβο. Όμως, τα φαντάσματα τουαλέτας στην πραγματικότητα αποτελούν καλά νέα για την πεπτική σας υγεία.

Δυσκοιλιότητα: Οι 7 συνήθειες που μπορούν να σας βοηθήσουν να πάτε στην τουαλέτα πιο εύκολα το πρωί, σύμφωνα με γιατρούς
«Είναι οι πιο υγιείς κινήσεις του εντέρου με πολλούς τρόπους», λέει η Kate Scarlata, MPH, RDN, μια διαιτολόγος στη Βοστώνης, ειδικός στην υγεία του εντέρου και συνδιευθύντρια του The Gut Health podcast, στο SELF. Βασικά, μπορεί να υποδηλώνει ορισμένα θετικά πράγματα για τη διατροφή σας, την ενυδάτωσή σας και την γενική υγεία του εντέρου σας.

Τι είναι τα φαντάσματα τουαλέτας (ghost poop) και ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους

Για όσους από εσάς αναρωτιέστε τι είναι ένα φάντασμα τουαλέτας, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί ορισμοί. Αν και δεν είναι ένας επίσημος ιατρικός όρος, το φάντασμα τουαλέτας αναφέρεται γενικά στα κόπρανα που φαίνεται να εξαφανίζονται στην άβυσσο της τουαλέτας χωρίς να αφήνουν καθόλου υπολείμματα όταν σκουπίζετε.

Υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά που κάνουν τα κόπρανα να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο, εξηγεί η Scarlata. Πρώτον, ο λόγος που τα φανταστικά κόπρανα εξαφανίζονται κάτω από την τουαλέτα είναι επειδή είναι βαριά. Σε αντίθεση με εκείνα που επιπλέουν λόγω περίσσειας αερίου ή κακής απορρόφησης υδατανθράκων ή λιπών, τα φανταστικά κόπρανα είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, γεγονός που τους δίνει ένα βάρος για να εξαφανιστούν, εξηγεί η Scarlata.

Στη συνέχεια, το γεγονός ότι τα φανταστικά κόπρανα είναι καλά σχηματισμένα σημαίνει ότι έχουν ένα καλό μείγμα περιεκτικότητας σε νερό: Δεν είναι πολύ χαλαρά (όπως συμβαίνει με τη διάρροια) ή πολύ σκληρά (όπως στη δυσκοιλιότητα), λέει η Scarlata.

Τέλος, το γεγονός ότι γλιστρούν κατευθείαν προς τα έξω σημαίνει ότι ο σφιγκτήρας και οι μύες του εντέρου σας είναι τέλεια συντονισμένοι για να ωθήσουν τα κόπρανα προς τα έξω με μία κίνηση, λέει στον SELF ο γαστρεντερολόγος Austin L. Chiang, MD, MPH, συγγραφέας του βιβλίου “Gut: An Owner’s Guide”. Η έλλειψη υπολειμμάτων υποδεικνύει επίσης μια καλή ισορροπία υγρών και λίπους στα κόπρανα.

Συνοπτικά, το να έχετε ένα φανταστικά κόπρανα είναι «ένα καλό σημάδι για την υγεία του εντέρου», λέει η Scarlata. Αλλά δεν πρέπει απαραίτητα να πανικοβληθείτε εάν δεν συμβαίνει αυτό. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από εμάς πιθανότατα δεν παράγουμε φανταστικά κόπρανα τακτικά, λέει ο Dr. Chiang, ο οποίος υποθέτει ότι είναι «πιθανώς πιο σπάνια από το κανονικό».

Συμβουλές από ειδικούς για να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας

Πολλοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των εναλλαγών στη διατροφή, την ενυδάτωση και τα επίπεδα του στρες, μπορούν να επηρεάσουν αυτό που βλέπουμε (ή δεν βλέπουμε) στην τουαλέτα. Αλλά αυτό δεν υποδεικνύει απαραίτητα πρόβλημα. «Το να μην βιώσετε φαντάσματα τουαλέτας δεν σημαίνει ότι είστε ασθενής», λέει η Scarlata.

Η έλλειψη φυτικών ινών είναι πιθανότατα ένας από τους κύριους λόγους έλλειψης φανταστικών κοπράνων για πολλούς ανθρώπους, σύμφωνα με την Scarlata. Μάλιστα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 στο Current Developments in Nutrition, λιγότερο από το 8% των Αμερικανών καταναλώνουν αρκετή από αυτήν την απαραίτητη θρεπτική ουσία για να καλύψουν την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα (14 γραμμάρια ανά 1.000 θερμίδες).

Η ισορροπία των φυτικών ινών με την καλή ενυδάτωση είναι επίσης σημαντική, καθώς η υπερβολική κατανάλωση φυτικών ινών χωρίς επαρκή ποσότητα νερού μπορεί να δημιουργήσει σκληρές, ογκώδεις κινήσεις του εντέρου, εξηγεί ο Dr. Chiang. Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωση νερού χωρίς αρκετές φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσει πιο χαλαρά κόπρανα, λέει.

Η σωστή ισορροπία θα διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά ως γενικό κανόνα, η Scarlata προτείνει να στοχεύετε σε 25 έως 35 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα και να πίνετε αρκετό νερό ώστε τα ούρα σας να έχουν από ανοιχτό έως καθαρό χρώμα.

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε 

Σε γενικές γραμμές, το να μην έχετε φανταστικά κόπρανα δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας και μπορεί να μην αποτελεί καθόλου πρόβλημα εάν είστε ένας από εκείνους τους ανθρώπους των οποίων το έντερο δεν είναι επιρρεπές σε αυτά. Αντί λοιπόν να αγχώνεστε, μπορείτε να συζητήσετε με το γιατρό σας για τις συνήθειες του εντέρου σας κατά την επόμενη ετήσια εξέτασή σας, λέει η Scarlata.

Φυσικά, εάν ανησυχείτε για τα κόπρανα σας, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας νωρίτερα, ειδικά εάν έχετε:

  • αίμα στα κόπρανα,
  • ξαφνική αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου,
  • πόνο
  • ακούσια απώλεια βάρους.

Μερικά από αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα καρκίνου του παχέος εντέρου,ο οποίος είναι σε άνοδο, ειδικά στους νέους, οπότε είναι σημαντικό να τα ελέγξετε, λέει ο Dr. Chiang.

Πηγή: enikos.gr

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο