Τέλη Κυκλοφορίας: Τι αλλάζει οριστικά;

Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2025 θα καταβληθούν χωρίς καμία παράταση, όπως είχε αποκαλύψει το newsauto και επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Όπως είχε αποκαλύψει το newsauto από τις αρχές Σεπτεμβρίου σε σχετικό ρεπορτάζ, η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει τα Τέλη Κυκλοφορίας για το 2025 να παραμείνουν αμετάβλητα, παρά τις προτάσεις που είχαν υποβληθεί για αναπροσαρμογή τους. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αποφάσισε να μην προβεί σε αλλαγές, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις πληθωριστικές πιέσεις, όσο και την ανάγκη για περαιτέρω εξέταση του θέματος από την αρμόδια επιτροπή.

Αυτό όμως που αλλάζει είναι η… παραδοσιακή παράταση, την οποία πρέπει να ξεχάσουμε από φέτος.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι πολίτες δεν θα έχουν την επιλογή να καθυστερήσουν την πληρωμή, κάτι που συνέβαινε συχνά με προηγούμενες παρατάσεις, προκαλώντας προβλήματα στη ροή εσόδων του κράτους.

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας τόνισε πως η νέα προσέγγιση έχει ως στόχο να επιφέρει μεγαλύτερη οικονομική πειθαρχία και να διασφαλίσει την έγκαιρη είσπραξη των τελών, τα οποία αποτελούν βασικό πόρο για την οικονομία και την συντήρηση των υποδομών του οδικού δικτύου. Η ψηφιακή πλατφόρμα για την πληρωμή των τελών αναμένεται να ανοίξει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, δίνοντας έτσι αρκετό χρόνο στους ιδιοκτήτες οχημάτων να διεκπεραιώσουν την πληρωμή τους.

Τι θα ισχύσει για το 2025

Για το 2025, τα τέλη κυκλοφορίας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό τα ίδια, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε οχήματος. Οι κατηγορίες που ισχύουν είναι οι εξής:

Οχήματα με ημερομηνία ταξινόμησης έως 31/12/2020:
    Τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό του κινητήρα, με κλίμακες από 22 έως 1.380 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος του κινητήρα.
Οχήματα που ταξινομήθηκαν από 1/1/2021 και μετά:
    Τα τέλη υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές CO2 του οχήματος. Όσο χαμηλότερες οι εκπομπές, τόσο χαμηλότερα τα τέλη. Για παράδειγμα, για εκπομπές έως 120 g/km τα τέλη μπορεί να είναι μηδενικά, ενώ για οχήματα με μεγαλύτερες εκπομπές CO2, το ποσό αυξάνεται.

Σημειώστε πως για πρώτη φορά, οι δωρεάν παρατάσεις καταργούνται, και σε περίπτωση καθυστέρησης, θα υπάρξουν προσαυξήσεις ανάλογα με τον χρόνο πληρωμής. Αυτή η επιβάρυνση θα ξεκινάει από το 25% επιπλέον του ποσού των Τελών, εφόσον τα τέλη πληρωθούν μέσα στον Ιανουάριο του 2025. Θα ανεβαίνει στο 50% για πληρωμή τους μέσα στον Φεβρουάριο και στο 100% από τον Μάρτιο και μετά..

newsauto

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο