Τρομοκρατική επίθεση με τουλάχιστον 4 νεκρούς και 14 τραυματίες στην Άγκυρα

Εξερράγη παγιδευμένο όχημα στις εγκαταστάσεις της αεροναυπηγικής βιομηχανίας «TUSAŞ» – Τουλάχιστον τρεις ένοπλοι εισήλθαν στον περίβολο του εργοστασίου – Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε πως εξουδετερώθηκαν δύο εκ των δραστών – Πώς αντέδρασε ο Ερντογάν

Εκρήξεις και πυροβολισμοί σημειώθηκαν νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης, 23 Οκτωβρίου, στις εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροπορικής Αμυντικής Βιομηχανίας (TUSAŞ), στην περιοχή Καχραμανκαζάν της Άγκυρας. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ο απολογισμός της επίθεσης είναι τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 14 τραυματίες. Επισημαίνεται πως ο αριθμός μπορεί και να μην είναι ο τελικός.

Η ομάδα των τρομοκρατών έφτασε στην κεντρική πύλη της βιομηχανίας λίγο πριν τις 16:00 (ώρα Τουρκίας).

Στην αρχή εξερράγη παγιδευμένο όχημα, το οποίο οδηγούσε βομβιστής αυτοκτονίας. Αμέσως μετά ξέσπασαν πυροβολισμοί μεταξύ των δραστών και της ιδιωτικής ομάδας security του εργοστασίου. Μέχρι και τις 17:08, δηλαδή πάνω από μια ώρα αργότερα, οι συγκρούσεις μέσα στον περίβολο συνεχίζονταν και πυροβολισμοί ακούγονταν σε μεγάλη απόσταση.

Με αυτό το ταξί έφτασαν οι τρομοκράτες στην πύλη του εργοστασίου.

Στις 17:12, ανακοινώθηκε επίσημα πως απαγορεύεται κάθε μετάδοση φωτογραφίας και βίντεο από το σημείο των συγκρούσεων. Μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο και αναμεταδοθεί από τα τηλεοπτικά κανάλια της Τουρκίας βίντεο και φωτογραφίες από τις συγκρούσεις στην αεροναυπηγική μονάδα. Σε αυτές τις φωτογραφίες εμφανίζονταν οι επιτιθέμενοι, τους οποίους το επίσημο τουρκικό κράτος αποκαλεί «τρομοκράτες».

Συνολικά, μέχρι στιγμής, από τις πληροφορίες συνάγεται το συμπέρασμα ότι έχουν εμπλακεί τουλάχιστον τρεις άνδρες και μια γυναίκα, με δύο οχήματα – το ένα εκ των οποίων ήταν παγιδευμένο – σε αυτή την επίθεση.

Στις 17:15, έγινε γνωστό πως δύο τουλάχιστον δράστες παραμένουν μέσα στο εργοστάσιο και κατά μια εκδοχή κρατούν ομήρους.

Στις 17:28, η εφημερίδα Sabah με breaking news ανέφερε πως υπάρχουν όμηροι και έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την πύλη των εγκαταστάσεων, όπου φαίνονται δύο οπλισμένοι άνδρες να πλησιάζουν τη βιομηχανία.

Λίγο πριν τις 18:00, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση. Είμαστε στο πλευρό της συμμάχου Τουρκίας».

Στις 18:10, δύο ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης, επίσημες πηγές αναφέρουν πως εξουδετερώθηκαν δύο τρομοκράτες.

Δυνάμεις ασφαλείας, πυροσβέστες και ιατρικές ομάδες έχουν σπεύσει στην περιοχή.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ali Yerlikaya, χαρακτήρισε το συμβάν ως τρομοκρατική επίθεση και ανέφερε πως υπάρχει άγνωστος αριθμός νεκρών και τραυματιών: «Πραγματοποιήθηκε τρομοκρατική επίθεση κατά των εγκαταστάσεων της Turkish Aerospace Industries Inc. (TUSAŞ ) στην Άγκυρα. Δυστυχώς, έχουμε νεκρούς και τραυματίες μετά την επίθεση. Είθε ο Θεός να λυπηθεί τους μάρτυρές μας και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες μας. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας τις δηλώσεις που γίνονται από επίσημες πηγές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκρηξη προέκυψε από παγιδευμένο όχημα μεταφοράς εμπορευμάτων.

Στο σημείο σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών μεταξύ των τριών δραστών – μια γυναίκα και δύο άνδρες – και της ιδιωτικής φρουράς της βιομηχανίας. Οι εργαζόμενοι κατέφυγαν στα ειδικά καταφύγια των εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με το CNN Turk, υπήρξε «ένοπλη και βομβιστική επίθεση» στην TUSAŞ, που θεωρείται μια πολύ κρίσιμη εγκατάσταση για την τουρκική αμυντική βιομηχανία και απασχολεί προσωπικό περίπου 15.000 ατόμων.

Πληροφορίες από τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως παρατηρήθηκε ένα όχημα με άγνωστο αριθμό ανθρώπων να διέρχεται από την πύλη των εγκαταστάσεων και να ακολουθούν συγκρούσεις με άνδρες από την ομάδα φύλαξης της βιομηχανίας.

Τι αναφέρουν τα πρώτα σχόλια στην Τουρκία

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τούρκων δημοσιογράφων, οι οποίοι εμφανίστηκαν στα ΜΜΕ αμέσως μετά την επίθεση στην αεροναυπηγική βιομηχανία, φαίνεται πως η ενέργεια αυτή είναι μια πρώτη απάντηση στην προκλητικά θεαματική και πολιτικά δυσεξήγητη πρόταση του πολιτικού συνεταίρου του Ερντογάν και αρχηγού του Ακροδεξιού κόμματος MHP, Μπαχτσελί.

Ο Ακροδεξιός πολιτικός σε επίσημη ανακοίνωσή του την Τρίτη το πρωί, πρότεινε τη μεταγωγή του Οτσαλάν από τις φυλακές στο Ιμραλί στο τουρκικό κοινοβούλιο στην Άγκυρα, προκειμένου να καταδικάσει το PKK και ταυτόχρονα να ενταχθεί στη νέα κουρδική κομματική οντότητα, ώστε δυνητικά να καταστεί σύμμαχος του Ερντογάν.

Όσο και αν φαίνεται παραληρηματική αυτή η πρόταση του Μπαχτσελί, στην πραγματικότητα απηχεί την αμηχανία των μηχανισμών στην Άγκυρα, οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουν την ολική επαναφορά του κουρδικού ζητήματος, ακόμα και τη δημιουργία κουρδικού κράτους.

Η ολική αυτή επαναφορά σχετίζεται με την κλιμακούμενη κόντρα του Ταγίπ Ερντογάν με το Ισραήλ, που είναι και ο σημαντικότερος σύμμαχος των Κούρδων στην περιοχή της Εγγύς και Μέσης Ανατολής.

Οι πρώτες δηλώσεις του Ερντογάν

Άλλωστε το CNN Turk, συνέδεσε άμεσα την επίθεση κατά των εγκαταστάσεων της TUSAŞ με:

  1. Τις προειδοποιήσεις του Ερντογάν και τις απειλές που εκτοξεύει κατά του Ισραήλ.
  2. Το άνοιγμα στον Οτσαλάν, με στόχο τη συμφιλίωση με τους Κούρδους.
  3. Τη Σύνοδο Κορυφής των BRICS, στο Καζάν, υπό την «ομπρέλα» του Πούτιν, στην οποία η Τουρκία θα υποβάλλει αίτημα ένταξης.

Ο ίδιος ο Ερντογάν, που βρίσκεται στη σύνοδος των BRICS, αμέσως μετά την επίθεση στην Άγκυρα, προέβη στην εξής ανακοίνωση: «Είθε ο Θεός να προστατέψει όλους τους μηχανικούς και τους ερευνητές μας. Δεν θα κάνουμε ποτέ πίσω από την αμυντική βιομηχανία και την τεχνολογική εξέλιξη. Η τεχνολογική εξέλιξη και η εθνική αμυντική βιομηχανία είναι το κλειδί για μια πλήρως ανεξάρτητη Τουρκία».

Ποια είναι η αεροναυπηγική εταιρεία TUSAŞ

Η TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.) αποτελεί το καμάρι της αεροπορικής και αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας. Ιδρύθηκε το 1973 και έχει ως κύριο στόχο την ανάπτυξη, κατασκευή και συντήρηση αεροπορικών και διαστημικών συστημάτων.

Ασχολείται με διάφορους τομείς, όπως η παραγωγή πολεμικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και διαστημικών τεχνολογιών. Ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα της είναι το μαχητικό αεροσκάφος TF-X, το οποίο είναι ένα εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης αεροσκάφους πέμπτης γενιάς, που έχει διαφημιστεί πολλάκις από τον Ερντογάν, ως η αιχμή του δόρατος των δυνατοτήτων της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας.

Η εταιρεία συνεργάζεται με πολλές διεθνείς αμυντικές εταιρείες και οργανισμούς.

Η TUSAŞ αυτή τη στιγμή «τρέχει» αρκετά σημαντικά προγράμματα παραγωγής στον τομέα της αεροπορίας και της άμυνας. Μερικά από τα πιο σημαντικά προγράμματα περιλαμβάνουν τα:

  • TF-X (National Combat Aircraft): Ένα πρόγραμμα ανάπτυξης ενός μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς για την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία.
  • HÜRKUŞ: Ένα εκπαιδευτικό αεροσκάφος που σχεδιάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες εκπαίδευσης των πιλότων.
  • T625 (Gökbey): Ένα πολυλειτουργικό ελικόπτερο που προορίζεται για διάφορες αποστολές, όπως μεταφορές και διασώσεις.
  • ANKA: Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) που χρησιμοποιείται για αναγνωριστικές και επιθετικές αποστολές.
  • A400M: Συμμετοχή στην παραγωγή του στρατηγικού μεταγωγικού αεροσκάφους Airbus A400M.
  • KIZILELMA: Ένα μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος (UCAV) που αναπτύσσεται για επιθετικές αποστολές.

Η εμπειρία της TAI περιλαμβάνει την αδειοδοτημένη παραγωγή και τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 Fighting Falcon, ελαφρών αεροσκαφών μεταφοράς/θαλάσσιας περιπολίας/επιτήρησης (CASA/IPTN CN-235), εκπαιδευτικών SIAI-Marchetti SF.260, Cougar AS-532 έρευνας και διάσωσης (SAR), έρευνας και διάσωσης μάχης (CSAR) και ελικόπτερα κοινής ωφέλειας, καθώς και ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV), μη επανδρωμένων αεροσκαφών στόχων και γεωργικών αεροσκαφών.

Στο παρελθόν η Turkish Aerospace/TUSAS παρήγαγε 46 F-16 για την Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία, μεταξύ 1993 και 1995, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ των κυβερνήσεων της Τουρκίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου. Αυτό πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του προγράμματος Peace Vector IV και σηματοδότησε την πρώτη πώληση ενός Fighting Falcon, που κατασκευάστηκε στο εξωτερικό, σε τρίτο κράτος στην ιστορία του προγράμματος F-16.

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο