Μία ακόμη φιέστα αυτοθαυμασμού για πεπραγμένα χωρίς συνοχή, οραματισμό και στόχο.
Τοποθέτηση επί του απολογισμού πεπραγμένων έτους 2024 της Περιφερειακής Αρχής Στερεάς Ελλάδας»
H ειδική συνεδρίαση για τον απολογισμό προβλέπεται από το άρθρο 185, παρ.1 του Ν.3852/2010 και αναφέρεται σε «ό, τι αφορά την εφαρμογή του ετήσιου προγράμματος δράσης, την οικονομική κατάσταση και τη Διοίκηση της Περιφέρειας.»
Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, παρά τις επίμονες εκκλήσεις της παράταξή μας δεν συζητήθηκε ούτε στις αρχές ούτε στη διάρκεια του 2024 το ετήσιο πρόγραμμα δράσης. Η Περιφερειακή Αρχή επιδίδεται αποκλειστικά και μόνο στην διαχείριση των θεμάτων υπό το φάσμα της αποκόμισης πολιτικής πελατείας έτσι ώστε να θεωρεί τον προγραμματισμό περιττό και πολυτέλεια. Ο απολογισμός αφορά άραγε το «κυλιόμενο» τεχνικό πρόγραμμα που κουβαλάει εγγραφές από το 2014; Ούτε αυτό!!!. Είναι ένα κείμενο συρραφής τίτλων Δελτίων Τύπου ατάκτως ριγμένα σε κεφάλαια υποτιθέμενης τομεακής πολιτικής χωρίς συνοχή, οραματισμό και στόχο.
Η οικονομική κατάσταση της Περιφέρειας αποτυπώνεται στον κομματιαστό προϋπολογισμό της ανά πηγή χρηματοδότησης, κόντρα σε κάθε έννοια ενιαίου προϋπολογισμού, και μόνο για ένα μικρό μέρος αυτών των χρηματοδοτήσεων ήτοι για τους ΚΑΠ και τους ίδιους πόρους η Περιφέρεια έχει αρμοδιότητα να προγραμματίζει. Το μεγαλύτερο μέρος των ΚΑΠ κατευθύνεται στις ανελαστικές δαπάνες της μισθοδοσίας του προσωπικού. Η Περιφερειακή Αρχή περιμένει όποτε δεήσει το Υπουργείο Ανάπτυξης ή άλλα συναρμόδια Υπουργεία να χρηματοδοτήσουν έργα αποκατάστασης ζημίων από τις θεομηνίες και έργα υποδομής.
Και γιαυτό- και όχι μόνο- καταναλώνει ο Περιφερειάρχης την ενάργειά του να εκδίδει καθημερινά δελτία τύπου ακόμη και όταν υπογράφει εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας που δεν αφορούν όμως πάντοτε και κυρίως την ίδια την Περιφέρεια αλλά άλλους δικαιούχους όπως Δήμους, Υγειονομική Περιφέρεια, Υπουργεία. Οι πιστώσεις που ή ίδια η Περιφέρεια διεκδικεί και εντέλει διαχειρίζεται είναι περιορισμένες. Γιαυτό πανηγυρίζουν με «ξένα κόλυβα» κάθε υπογραφή. Δελτία Τύπου, φανφάρες, έργο κατώτερο του αναμενόμενου. Σπανιότατα εκδίδουν Δελτίο Τύπου για ολοκλήρωση και παραλαβή έργου γιατί αυτά δεν συμβαίνουν.
Ασφαλώς έγινε λόγος για τα Νομικά Πρόσωπα της Περιφέρειας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, τον αμαρτωλό ΟΠΑΣΤΕ και τις Αναπτυξιακές Εταιρίες. Εκεί πέφτει μαύρο σκοτάδι στην ενημέρωση αφού για όλα τα αποφασίζει ο Περιφερειάρχης χωρίς να δίνει λογαριασμό. Είναι ένα πεδίο που δεν πρόκειται να το αφήσουμε στο σκοτάδι. Θα απαιτήσουμε διαφάνεια και θα ελέγξουμε τα πάντα.
Ως προς την Διοίκηση της Περιφέρειας ο ίδιος ο Περιφερειάρχης έχει τεράστια ευθύνη για την μη αξιοκρατική στελέχωση των θέσεων προϊσταμένων των Υπηρεσιών. Ο σε εξέλιξη διαγωνισμός για την επιλογή των Γενικών Διευθυντών όπου από τους 6 μόνο δύο τόλμησαν να συμμετάσχουν και πάτωσαν αποδεικνύει την ευστοχία των επιλογών του. Το μόνο μέλημα όπου βρεθεί και όπου σταθεί είναι να περάσουν οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας σε ιδιώτες. Ούτε του πέρασε από το μυαλό να οργανώσει μία ισχυρή αξιοκρατικά αναδεδειγμένη Διοικητική Ιεραρχία, η ύπαρξη της οποίας είναι κρίσιμη προϋπόθεση για να καταστεί η Περιφέρεια Ισχυρή και να οδηγηθεί στην περιφερειακή διακυβέρνηση στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Αυτά είναι «άγνωστο κείμενο» για τον Περιφερειάρχη καθώς δεν είναι στις επιλογές της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Η παράταξή μας από την πρώτη στιγμή, έθεσε ζητήματα έμπρακτου προγραμματισμού, πολιτικού προγραμματισμού τα οποία αγνοήθηκαν από την Πλειοψηφία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να επιμείνουμε. Εξάλλου ο Δημοκρατικός Προγραμματισμός είναι στον σκληρό πυρήνα της ιδεολογικοπολιτικής αντίληψης της παράταξης ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ Η ΣΤΕΡΕΑ, για την περιφερειακή και όχι μόνο διακυβέρνηση.
Επιμείναμε και θέσαμε ως μείζονα ζητήματα τα θέματα :
1. Της διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Περιφέρειας
2. Της αντιμετώπισης και κυρίως της πρόληψης των απειλών της κλιματικής αλλαγής
3. Της ανατροπής της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Στερεά Ελλάδα με την ακραία επέλαση των ΑΠΕ χωρίς πραγματικό σχεδιασμό και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η φέρουσα ικανότητα του περιβαλλοντικού και οικονομικού οικοσυστήματος της Περιφέρειας
4. Η ανάγκη μίας σοβαρής περιφερειακής πολιτικής για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα στην Στερεά Ελλάδα
5. Τα μείζονα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος που αντιμετωπίζονται ανεπαρκώς και πολλές φορές με υπονόμευση του δημοσίου κοινωνικού και περιβαλλοντικού συμφέροντος.
6. Την πολιτική και διοικητική λειτουργία του περιφερειακού συστήματος διακυβέρνησης και των Υπηρεσιών της Περιφέρειας με άξονες την βελτίωση των ικανοτήτων του προσωπικού, τον ανένδοτο αγώνα κατά των πρακτικών και των δομών πελατειασμού, την ανάδειξη της ανάγκης για διαφάνεια, λογοδοσία και χρηστή διοίκηση.
Για την Περιφερειακή Αρχή η διαδικασία του ετήσιου απολογισμού είναι μία νομοθετημένη υποχρέωση η οποία στην καλύτερη περίπτωση θα της δώσει την ευκαιρία να ασκήσει την πάγια πρακτική της να παρουσιάσει το καθ΄ αυτήν σημαντικό δήθεν έργο της μέσα στην γνωστή μονότονη και κουραστική πλέον επικοινωνιακή της φούσκα. Άλλωστε και την ανά δίμηνο υποχρέωσή της σε λογοδοσία στο Περιφερειακό Συμβούλιο την υποβαθμίζει και την ακυρώνει αφού μονολογεί κυρίως στα Μέσα Επικοινωνίας.
Για μας όχι μόνο οι διαδικασίες απολογισμού και λογοδοσίας αλλά κάθε μέρα γίνεται πεδίο αγώνα για να αναδείξουμε την δική μας εναλλακτική πρόταση για την Περιφερειακή Διακυβέρνηση στην Στερεά Ελλάδα, τόσο στην θεσμική όσο και στην επιχειρησιακή λειτουργία της.
Η Παράταξή μας ζητά εξηγήσεις, ελέγχει αλλά και προτείνει στο πλαίσιο μίας συνολικής στρατηγικής για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Την Περιφέρεια που λειτουργεί ως μηχανισμός αναπαραγωγής των πολιτικών της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας εμείς δεν την αποδεχόμαστε και είμαστε εδώ, για να αναδείξουμε και να χαράξουμε τους δρόμους της Αλλαγής της.
Ισχυρή Περιφέρεια σημαίνει θεσμικά αυτόνομη, ικανή να καταστρώνει και να υλοποιεί πολιτικές με επίκεντρο το συμφέρον και την προοπτική της κοινωνίας της Στερεάς Ελλάδας, να διεκδικεί αυτονομία, εξουσία και κυρίως να την ασκεί με ουσιαστική δημοκρατική συνείδηση και λειτουργία, με συμμετοχικότητα και διαφάνεια.