Τέμπη: Γιατί ξαφνικά η κυβέρνηση γίνεται επισπεύδουσα για τον νόμο για την παραγραφή

Παρά τις διαβεβαιώσεις – εδώ και μήνες – αρμοδίων και μη ότι η συνταγματική αναθεώρηση του 2019 «έκλεισε τα παράθυρα» για σύντομη αποσβεστική προθεσμία όσον αφορά στη διάταξη του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, η κυβέρνηση προχώρησε διά του εκπροσώπου της, Παύλου Μαρινάκη, σε μια αλλαγή πλεύσης.

Μέχρι χθες, λοιπόν, η θέση ήταν ότι η αναθεωρημένη συνταγματική διάταξη είναι αρκετή για να αποφευχθεί – για να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται – η σύντομη παραγραφή ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων, ή, όπως ανέφερε ο Π. Μαρινάκης, επικαλούμενος τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Χαράλαμπο Τσιλιώτη, «η δε διάταξη του Νόμου θα πρέπει να θεωρηθεί σιωπηρά καταργημένη με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, άλλως αντίθετη στο άρθρο 86 παράγραφος 3 του Συντάγματος, υπό την νέα του μορφή και κατά τούτω κατ’ άρθρον 93 παράγραφος 3 του Συντάγματος, μη εφαρμοστέα από τα Δικαστήρια».

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέθεσε ότι «η αλλαγή του Συντάγματος έγινε από την δική μας κυβέρνηση, άλλαξε η αποσβεστική προθεσμία, αυτό λοιπόν δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο παραγραφής, είναι δεδομένο ότι πλέον έχουμε κοινή παραγραφή των πολιτών με τα πολιτικά πρόσωπα και για αυτό και μπορούμε να συζητάμε για ευθύνες πολιτικών προσώπων και αυτό το οποίο γνωρίζω είναι, για την αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης, παρερμηνείας, δόλιας ή μη, θα γίνει και η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση για να μην υπάρχει και καμία, μα καμία αμφιβολία», ήτοι η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στην ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου, ο οποίος εκκρεμεί από το 2019.

Το ερώτημα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι, γιατί, αφού το Σύνταγμα υπερισχύει όλων των άλλων νόμων, η κυβέρνηση προχωρά εσπευσμένα στην ψήφιση και της σχετικής ρύθμισης για την αποσβεστική προθεσμία. Και η απάντηση είναι διπλή, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν δεύτερες σκέψεις, όπως, για παράδειγμα, ότι η ερμηνεία θα μπορούσε να βρίσκεται στα χέρια του εκάστοτε δικαστικού, με αποτέλεσμα να υπάρχει πιθανότητα για… παραφωνίες, κάτι που είναι το τελευταίο που θα ήθελε η κυβέρνηση.

Σε δεύτερο επίπεδο, και με την προανακριτική που θα διερευνήσει πιθανές ποινικές ευθύνες του Χρήστου Τριαντόπουλου για το «μπάζωμα» του σημείου της τραγωδίας των Τεμπών, τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν επισημάνει την απουσία εφαρμοστικής διάταξης του αναθεωρημένου άρθρου του Συντάγματος, εμμέσως πλην σαφώς αφήνοντας να εννοηθεί ότι η έλλειψη αυτή θα μπορούσε να επιτρέψει «μαγειρέματα» – άλλωστε, η ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας για την τραγωδία των Τεμπών μπορεί να περιλαμβάνει και άλλα πολιτικά πρόσωπα και να οδηγεί και σε νέες προανακριτικές επιτροπές της Βουλής.

Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και το Κίνημα Δημοκρατίας έχουν καταθέσει τροπολογίες για την εφαρμοστική διάταξη (που ως τώρα η κυβέρνηση έχει αγνοήσει). Μετά, λοιπόν, τις δηλώσεις Μαρινάκη, το ΚΙΔΗ τόνισε ότι «με συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες, καταφέραμε να πιέσουμε την κυβέρνηση να παραδεχθεί το πρόβλημα και να δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει σε ενέργειες για την αποσόβηση του κινδύνου παραγραφής των αδικημάτων Υπουργών στην υπόθεση των Τεμπών.

Αναδείξαμε έγκαιρα τον κίνδυνο παραγραφής, καθώς και τη σημασία της νομοθετικής παρέμβασης, καταθέτοντας, δύο μάλιστα φορές εντός μιας εβδομάδας, τροπολογία για την αυθεντική ερμηνεία του άρθρου 86 Συντάγματος σχετικά με την προθεσμία παραγραφής των αδικημάτων των Υπουργών. Η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να κάνει τίποτε άλλο παρά να αποδεχθεί αυτούσια την τροπολογία μας, που εισήχθη προς συζήτηση και σήμερα στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας».

Το αν η κυβέρνηση θα υιοθετήσει τις τροπολογίες της αντιπολίτευσης, μένει να φανεί. Ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα και για ένα θέμα που φαίνεται ότι λύνεται, ας πούμε, από μόνο του, μοιάζει να αντιδρά σπασμωδικά, καθώς η πίεση για το μέγα ζήτημα της τραγωδίας των Τεμπών αυξάνεται.

topontiki.gr

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο