Με την ανακοίνωση της δικογραφίας που έφτασε στη Βουλή και αφορά στον Κώστα Καραμανλή και με την ειδική αίθουσα που δημιούργησε ο Νικήτας Κακλαμάνης, προκειμένου οι βουλευτές να ενημερώνονται άμεσα και διαρκώς, να λειτουργεί επτά μέρες την εβδομάδα, για τα στοιχεία αυτής της δικογραφίας που αριθμεί κοντά στις 90.000 σελίδες, ξεκίνα επί της ουσίας η αντίστροφη μέτρηση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα αφορά τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και η οποία θα τον οδηγήσει στο Δικαστικό Συμβούλιο.
Η εκτίμηση που υπάρχει σε υψηλόβαθμους κοινοβουλευτικός παράγοντες είναι ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης το επόμενο δεκαπενθήμερο και αφού ενημερωθούν για τα στοιχεία της δικογραφίας θα συντάξουν τις προτάσεις για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Το ερώτημα είναι τα αδικήματα που θα ζητήσουν να διερευνηθούν από μια τέτοια επιτροπή, αφού ο ανακριτής στο κείμενο που απέστειλε στην Βουλή δεν αποδίδει συγκεκριμένα αδικήματα στον πρώην υπουργό αλλά περιγράφει τα πέντε αδικήματα που έρευνα για τα πολιτικά πρόσωπα.
Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι κάποιες από τις προτάσεις που θα κατατεθούν θα περιλαμβάνουν αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος για τον κ. Καραμανλή αφού έτσι κι αλλιώς αυτά τα αδικήματα είχαν περιγράφει το προηγούμενο διάστημα σε δηλώσεις πολιτικών στελεχών της αντιπολίτευσης.
Δύο απ’αυτά που αναμένεται να βρεθούν στις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι η παρακώλυση συγκοινωνιών σε βαθμό κακουργήματος και η ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Και τα δύο αδικήματα είναι σε βαθμό κακουργήματος υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα πρέπει να αποδειχθεί ο ενδεχόμενος δόλος που μπορεί να είχε ο κύριος Καραμανλής για να τα τελέσει.
Στην κυβέρνηση έχει αποφασιστεί ότι με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο η προανακριτική επιτροπή για τον Κώστα Καραμανλή θα συσταθεί και στη συνέχεια με τις απαραίτητες τροποποιήσεις αν χρειάζονται θα ακολουθηθεί το μοντέλο Τριαντόπουλου προκειμένου σύντομα ο κ. Καραμανλής να παραπεμφθεί για την κυρία ανάκριση στο Δικαστικό Συμβούλιο.
Το ερώτημα είναι εάν η κυβέρνηση για την σύσταση της προακριτικής επιτροπής θα στηριχθεί μόνο στις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκειμένου να υπερψηφίσει κάποια από αυτές ή αν τελικά πάρει την πρωτοβουλία να καταθέσει μόνη της πρόταση για προανακριτική επιτροπή επιλέγοντας και τα αδικήματα που ίδια θεωρεί ότι είναι τα αντικειμενικά αυτή τη στιγμή προκειμένου να τα εξετάσει η δικαιοσύνη. Ως προς το δεύτερο υπάρχουν ήδη κυβερνητικά στελέχη που εισηγούνται η κυβέρνηση να αιφνιδιάσει και να καταθέσει μόνη της και νωρίς προανακριτική επιτροπή.
Η άποψη που υπάρχει στην κυβερνητική πλειοψηφία είναι ότι ο κ. Καραμανλής δεν μπορεί να σταλεί από τη Βουλή στην δικαιοσύνη με αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος καθώς δεν στέκει σε αυτά η λογική του ενδεχόμενου δόλου. «Κανένας υπουργός οποιουδήποτε κόμματος δεν θα ήθελε με δόλο να στείλει ανθρώπους στο θάνατο» λένε γαλάζιοι βουλευτές και θεωρούν πως αυτή η επιχειρηματολογία μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητή και από το κοινωνικό σώμα.
Το βασικό επιχείρημα που αναμένεται να χρησιμοποιήσει η κυβερνητική πλευρά προκειμένου να απαντήσει και στο επιχείρημα που σίγουρα θα αρθρωθεί από την αντιπολίτευση περί συγκάλυψης, είναι ότι ο κ. Καραμανλής θα πρέπει να παραπεμφθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο για αδικήματα που είναι σε βαθμό πλημμελήματος όπως η παράβαση καθήκοντος ή και άλλα αδικήματα που τελέστηκαν εξ’ αμελείας και αν στη συνέχεια το Δικαστικό Συμβούλιο κρίνει ότι κάποια από αυτά τα αδικήματα πρέπει να αναβαθμιστούν από την ανακριτική διαδικασία που θα προκύψει, τότε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας θα δεσμευθεί ότι η βουλή θα δώσει το πράσινο φως προκειμένου ο κ. Καραμανλής να δικαστεί για αυτά τα αναβαθμισμένα αδικήματα.
Το επόμενο διάστημα και αφού υπάρξει η πλήρης ενημέρωση και από την πλευρά της κυβέρνησης και των κυβερνητικών βουλευτών για το περιεχόμενο της δικογραφίας θα ληφθεί η τελική απόφαση για το αν τελικά η Νέα Δημοκρατία στηρίξει μία από τις προτάσεις των άλλων κομμάτων ή καταθέσει την δική της.
Ένα δεύτερο κεφάλαιο στην όλη υπόθεση είναι εάν ο κ. Καραμανλής αποστείλει επιστολή αντίστοιχη αυτής του κ. Τριαντόπουλου με την οποία θα ζητεί την άμεση παραπομπή του στο δικαστικό συμβούλιο.
Η χθεσινή δήλωση του πρώην υπουργού ότι είναι στη διάθεση των αρχών εκτιμούν κυβερνητικοί κύκλοι πως είναι σε αυτή την κατεύθυνση και προσθέτουν ότι είναι προς το συμφέρον και του κ. Καραμανλή η υπόθεση γρήγορα να βρεθεί στα χέρια της δικαιοσύνης, η οποία είναι και η μόνη που μπορεί αντικειμενικά να αποφανθεί για την αθωότητά ή την ενοχή του πρώην υπουργού.
Επίσης ένα ερώτημα που η απάντηση του θα δοθεί το επόμενο διάστημα είναι εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην πρόταση τους και με βάση τα στοιχεία που μελετώνται τώρα θα καταθέσουν προανακριτική μόνο για τον Κώστα Καραμανλή ή συμπεριλάβουν σε αυτή και τους υφυπουργούς Μεταφορών κατά την περίοδο 2019- 2023.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα θα δοθεί προς τα τέλη Μαΐου με τις αποφάσεις που θα λάβει Βουλή γύρω από την σύσταση της προανακριτικής επιτροπής.