Έντονες διεργασίες στα κόμματα για τον τρόπο χειρισμού της δικογραφίας για την τραγωδία στα Τέμπη που εστάλη στη Βουλή, με τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής να θεωρείται βέβαιη.
Τα επόμενα βήματά τους αναφορικά με την διαχείριση της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί και σταλεί στη Βουλή για την τραγωδία στα Τέμπη, καθορίζουν τα κόμματα. Ο ογκωδέστατος φάκελος που ξεπερνά τις 60.000 σελίδες, βρίσκεται στη διάθεση- προς μελέτη- των βουλευτών στην αίθουσα 168 του κοινοβουλίου και περιλαμβάνει σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Υποδομών, Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη, για τον οποίο τα όποια αδικήματα είναι παραγεγραμμένα.
Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνουν σαφείς οι προθέσεις των κομμάτων καθώς θεωρείται κάτι περισσότερο από δεδομένο πως θα κατατεθεί πρόταση σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής. Με βάση την κοινοβουλευτική αριθμητική, τα μόνα κόμματα που μπορούν να καταθέσουν αυτοτελή πρόταση είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς οι υπόλοιποι δεν διαθέτουν τους 30 βουλευτές που απαιτούνται.
Από εκεί και πέρα είναι πιθανό να κατατεθεί και άλλη πρόταση με κορμό τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (έχει 26), ανεξάρτητους και ενδεχομένως άλλων, μικρότερων κοινοβουλευτικών ομάδων.
Όχι στη συνταγή Τριαντόπουλου
Σε αυτό πάντως που συμφωνούν όλοι στην αντιπολίτευση είναι στην αποφυγή του σεναρίου Τριαντόπουλου, τη συγκρότηση δηλαδή κοινοβουλευτικής επιτροπής που δεν θα κάνει ανακριτικές πράξεις, δεν θα πάρει καταθέσεις μαρτύρων, ούτε θα ζητήσει έγγραφα από τις αρμόδιες αρχές αλλά, αφού εξετάσει τον εγκαλούμενο υπουργό, θα παραπέμψει την όλη διαδικασία στο Δικαστικό Συμβούλιο που λειτουργεί στο πλαίσιο του Ειδικού Δικαστηρίου.
Ωστόσο, πριν φτάσει η διαδικασία εκεί και σε αντίθεση με την περίπτωση του κ. Τριαντοπούλου που λίγο πολύ το κατηγορητήριο ήταν δεδομένο, στην υπόθεση Καραμανλή τα πράγματα είναι πιο σύνθετα.
Και αυτό γιατί, ο εισαγγελικός λειτουργός φέρεται να απαριθμεί 4 πλημμελήματα και 1 κακούργημα που εξετάζει, χωρίς να προχωρά σε κρίσεις ως προβλέπεται από τον νόμο, συνδέοντας τα με πολιτικά πρόσωπα. Έτσι, ήδη το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης στήνεται γύρω από την φύση των αδικημάτων για τα οποία θα ελεγχθεί ο κ. Καραμανλής σε σχέση με την τραγωδία στα Τέμπη, αν δηλαδή αυτά θα αφορούν σε πλημμελήματα ή κακουργήματα.
«Όχι» στο κακούργημα από ΝΔ και στο βάθος…γνωμοδοτικό
Από τις πληροφορίες που υπάρχουν, προκύπτει πως η ΝΔ δεν θα δεχθεί να υπερψηφίσει πρόταση η οποία θα περιλαμβάνει αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, αλλά θα περιοριστεί σε πλημμελήματα, ανάλογα και με τις προτάσεις που θα κατατεθούν.
Εφόσον τα κόμματα καταθέσουν προτάσεις που περιλαμβάνουν συνδυασμό πλημμελημάτων και κακουργημάτων, η πλειοψηφία έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ποια από αυτά θα στηρίξει στην μυστική ψηφοφορία που διεξάγεται στην Ολομέλεια. Διαφορετικά, σε ενδεχόμενη πρόταση μόνο με κακουργήματα, θα είναι υποχρεωμένη να καταθέσει δική της.
Αυτό που λένε ήδη πάντως από την αντιπολίτευση είναι πως δεν μπορεί οι υπηρεσιακοί παράγοντες να διώκονται σε βαθμό κακουργήματος και ο πολιτικός τους προϊστάμενος να παραπέμπεται για πλημμέλημα. Σε περίπτωση λοιπόν, που η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν επιτρέψει στην πλειοψηφία να κάνει τέτοιου είδους χειρισμούς, υπάρχει ως έσχατη λύση, η προοπτική της παραπομπής στο τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του άρθρου 155 του Κανονισμού της Βουλής που μπορεί να ελέγξει τα στοιχεία της κατηγορίας, αλλά και να αξιολογήσει την ουσιαστική βασιμότητά τους.
Η παγίδα βέβαια σε όλο αυτό, είναι πως παρότι το εν λόγω όργανο, που αποτελείται από έναν αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δυο εισαγγελείς εφετών (προκύπτουν μετά από κλήρωση), είναι γνωμοδοτικό, δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να αμφισβητήσει την κρίση του. Ενδεχόμενη αποδοχή κατηγορίας σε βαθμό κακουργήματος από την πλευρά του θα σφράγιζε οριστικά την εξέλιξη της υπόθεσης.
Σε όλο αυτό φυσικά θα πρέπει να συνυπολογιστεί η στάση που θα τηρήσει ο ίδιος ο πρώην υπουργός, καθώς ο τρόπος που θα επιλέξει να υπερασπιστεί τον εαυτό του είναι πιθανό να μη συνάδει με εκείνο του κ. Τριαντόπουλου ο οποίος αρκέστηκε σε ένα σημείωμα 150 λέξεων, χωρίς καμία αναφορά στην ουσία της υπόθεσής του.
Αξίζει να σημειωθεί πως το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη στείλει τη λίστα με τα ονόματα των ανώτατων δικαστικών που είναι επιλέξιμα για τη συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου στην υπόθεση Τριαντόπουλου με τις πληροφορίες να λένε ότι ενδεχομένως και εντός της βδομάδας να πραγματοποιηθεί η κλήρωση στην αίθουσα της Ολομέλειας.